Τον Φεβρουάριο 2013 μέσα στην κορύφωση της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στην Ελληνική κοινωνία, δημιουργείται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής πολιτική οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με στόχο να αντιπαλέψει τις τραγικές συνέπειες αυτών των πολιτικών στην ζωή ,την υγεία και την φροντίδα των ψυχικά ασθενών συνανθρώπων μας και στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης όλων των εργαζομένων στο Ψ.Ν.Α.

Οι ιδεολογικές Αρχές των θέσεων και των διεκδικήσεων της Οργάνωσης έχουν στον πυρήνα τους την ριζοσπαστική αριστερή δημοκρατική προσέγγιση στην μετεξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας .Συνάδουν με τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και η οργάνωση παράλληλα στοχεύει να συμβάλλει στην συνεχή επεξεργασία  και την διάχυση των θέσεων αυτών  στον χώρο της εργασίας και της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους πολίτες.
Στηρίζει ένα ενωτικό,μαχητικό,αριστερό,δημοκρατικό κίνημα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας και της εργασίας που πρεσβεύει η καπιταλιστική οργάνωση των κοινωνιών  και στην θέση του κέρδους διεκδικεί να αναδείξει τον άνθρωπο. Πιστεύει ότι η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές απανθρωποποίησης της κοινωνίας για την στήριξη του κύριου ενόχου για την κρίση,του παγκόσμιου και εγχώριου  τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος και των πολιτικών του συμμάχων, αντιμετωπίζεται με συλλογικότητα,αλληλεγγύη,όραμα,ατομική ευθύνη,κοινωνικούς αγώνες.

  Υπερασπίζεται τον ψυχικά πάσχοντα και τις ανάγκες του που προκύπτουν από την αδυναμία του να υπερασπιστεί  τα δικαιώματα του στην υγεία,την ισότητα,την δικαιοσύνη και την εργασία σαν μέλος της κοινωνίας.Υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων των ανθρώπων που ζουν στη χώρα για πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.Υπερασπίζεται το δικαίωμα για όλους τους πολίτες(παιδιά,εφήβους και ενήλικες) για Δημόσια και δωρεάν υψηλής ποιότητας ψυχιατρική περίθαλψη με έμφαση στην ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών των ιδίων και των οικογενειών τους.Παλεύει για υπηρεσίες ψυχιατρικής φροντίδας  από ένα δίκτυο υπηρεσιών  που να μπορεί να στηρίζει τις πολύπλευρες ανάγκες των χρηστών του.
 Θέση της Οργάνωσης,που απορρέει από  τις πολιτικές της θέσεις στα ζητήματα ψυχικής υγείας και ψυχιατρικής φροντίδας, είναι ότι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής δεν μπορεί να παίξει έναν θεραπευτικό ρόλο μέσα σε δίκτυο  υπηρεσιών Ψυχικής υγείας αν λειτουργεί ως ο κύριος ή μοναδικός αποδέκτης των αιτημάτων και αναγκών για ψυχιατρική φροντίδα ,ως φορέας μόνο παροχής στέγασης, διατροφής και φαρμακευτικής θεραπείας, ως ένας φορέας ενίσχυσης του κοινωνικού ελέγχου πάνω στις αποκλίνουσες κοινωνικές συμπεριφορές (είτε συνδέονται είτε όχι με ψυχική νόσο) και ως μια γιγαντιαία δομή αποκλεισμού των ασθενών από την κοινωνική ζωή.
  Παλεύει για ένα Δημόσιο Νοσοκομείο επαρκώς χρηματοδοτούμενο, ενταγμένο σε δίκτυο υπηρεσιών  με έμφαση στην κοινοτική φροντίδα,  θεματοφύλακα της συνέχειας αυτής της φροντίδας, ασφαλώς  στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες,με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο στην οικονομική του διαχείριση,την λειτουργία του και το επίπεδο φροντίδας που παρέχει.Υποστηρίζει την καθολικότητα  της κοινοτικής φιλοσοφίας και του δημόσιου ελέγχου για όλους τους φορείς ψυχιατρικής περίθαλψης ανεξάρτητα νομικής τους υπόστασης.
  Υπερασπίζεται τον εργαζόμενο σαν άνθρωπο με γνώσεις,δεξιότητες,ανάγκες,με δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από τον επαγγελματικό και κοινωνικό του ρόλο. Πιστεύει στον εργαζόμενο που είναι χειραφετημένος,που αντιλαμβάνεται την εργασία του με τον ψυχικά ασθενή σαν χώρο δημιουργικότητας, ,σαν χώρο προβληματισμού και αναζήτησης γνώσης,σαν χώρο δημοκρατικής αυτοργάνωσης και συμμετοχικότητας στην διαμόρφωση της λειτουργίας του ,σαν χώρο έκφρασης αλληλεγγύης αλλά και διεκδίκησης αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και αποδοχών.Στηρίζει τον εργαζόμενο που αντιλαμβάνεται και διεκδικεί έναν επαγγελματικό ρόλο με επίκεντρο τον ψυχικά πάσχοντα και την σχέση μαζί του  και όχι την συντήρηση δομών,λειτουργιών και αντιλήψεων με τον ασθενή στο περιθώριο. Στηρίζει τον εργαζόμενο που διεκδικεί σχέσεις ισοτιμίας και αξιοκρατίας μεταξύ των άλλων εργαζομένων με ισόρροπη σχέση ευθύνης-ισχύος.
  Στηρίζει έναν συνδικαλισμό αυτόνομο,μη κυβερνητικό,που διεκδικεί αγωνιστικά τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων, πιστό στην δημοκρατία, την διαφάνεια και την αξιοκρατία,ενάντια στη διαπλοκή,την διαφθορά και τον κομματισμό.
  Η οργάνωση είναι ανοιχτή σε όσους εργαζόμενους του Ψ.Ν.Α. ασπάζονται πραγματικά και ενεργά τις αρχές αυτές και τους προσκαλεί  σε συμμετοχή ή στήριξη στις πολιτικές της δράσεις.Είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και κοινές δράσεις με άλλους κοινωνικούς  φορείς στο πλαίσιο κοινών προσεγγίσεων και στόχων. Είναι ανοιχτή σε διεργασίες συνεχούς αυτοδιαμόρφωσης, Λειτουργεί συλλογικά και άμεσα δημοκρατικά,δρά με βάση την αρχή της πλειοψηφίας αλλά σέβεται και τις εκάστοτε μειοψηφικές απόψεις και προωθεί συνθήκες έκφρασης της διαφορετικότητας και ιδιαιτερότητας.Είναι ανοιχτή στην κριτική και την αυτοκριτική.
Η οργάνωση έχει συγκεκριμένες διαδικασίες των οργανωτικών  λειτουργιών της,της ένταξης και αποχώρησης των μελών της όπως προκύπτουν από τον δημοκρατικό της χαρακτήρα,την αυτονομία της αλλά και τους κανόνες σχέσης και δέσμευσης της  με τον πολιτικό της φορέα.
Η ονομασία της είναι   ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ Ψ.Ν.Α.

Φεβρουάριος 2013