Την Τετάρτη 17 Ιουλίου η δικομματική συγκυβέρνηση με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πρόσφερε στον μνημονιακό Μολλώχ 2500 καθηγητές της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, 2000 σχολικούς φύλακες και 3000 δημοτικούς αστυνόμους, συνέχεια του ξαφνικού θανάτου της ΕΡΤ και της απόλυσης 2650 εργαζομένων.

Αυτή είναι μόνο η αρχή! Το μνημόνιο 3 και η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα αφορά σε διαθεσιμότητα-απόλυση 25000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013. Μέχρι το Σεπτέμβρη θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμη 8300 υπάλληλοι, μεταξύ αυτών και εκπαιδευτικοί, ολοκληρώνοντας το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας 12500 εργαζομένων.

Επιπλέον, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση αποκτά ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα της για οριζόντιες απολύσεις με διαδικασίες εξπρές. Σύμφωνα με το άρθρο 90 με απλή υπουργική απόφαση ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να προβαίνει στην κατάργηση θέσεων ανά κατηγορία ή ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.

Ακόμη με τις τροπολογίες στο άρθρο 82 με μια υπουργική απόφαση το πλεονάζον προσωπικό όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει το Υπουργείο από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, μπορεί να μετατάσσεται σε άλλες υπηρεσίες ή φορείς όπου υπάρχει ανάγκη! Ουδέν ψευδέστερο! Είναι γνωστό ότι στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις φορέων και οργανισμών. Και το ερώτημα που τίθεται στον υπουργό Παιδείας είναι γιατί μέχρι σήμερα δεν δημοσιοποίησε τις ανάγκες σε προσωπικό των φορέων που εποπτεύει και τις θέσεις που προκύπτουν για τη μετάταξη όσων συναδέλφων δεν τεθούν σε διαθεσιμότητα-απόλυση;

Με τις αποφάσεις αυτές που μόνο ως πραξικοπηματικού χαρακτήρα ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν έχουν ως στόχο:

-Να καταργήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία

-Να κατεδαφίσουν το κοινωνικό κράτος (Παιδεία-Υγεία-Ασφάλιση-Νερό-Καθαριότητα-πλουτοπαραγωγικές πηγές)

-Να χαρίσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο τμήμα της Δημόσιας εκπαίδευσης. Οι συγκεκριμένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ οι οποίες έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης είναι κυρίως αυτές για τις οποίες ενδιαφέρονται τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Αυτό που έγινε στη Βουλή την Τετάρτη 17 Ιουλίου δεν ήταν απλώς η νομοθέτηση των απολύσεων χιλιάδων ανθρώπων και πολλών άλλων που θα ακολουθήσουν το Σεπτέμβριο. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η κυβέρνηση του μνημονίου έγραψε τον επίλογο του δημόσιου σχολείου που ξέραμε. Το αποτέλεσμα θα είναι να μη μάθουν γράμματα τα παιδιά του φτωχοποιημένου λαού, που δεν έχει να πληρώσει φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία.

Επειδή όμως η ελληνική κοινωνία, ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς, κρατάει ψηλά την αξία της εκπαίδευσης και δεν δέχεται το «μαύρο» στο μέλλον των παιδιών της, αυτή η κυβέρνηση που σπέρνει ανέμους γρήγορα θα θερίσει θύελλες.

Ας το πάρουμε απόφαση:

Ø    Η μοίρα μας είναι κοινή

Ø    Ο βηματισμός μας από δω και πέρα πρέπει να είναι αποφασιστικός και συντονισμένος

Όλοι μαζί, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και άνεργοι:

Ø    Να διαλύσουμε το φόβο, τη σιωπή το μαύρο που επιβάλλουν στη ζωή μας και όχι μόνο στις οθόνες μας

Ø    Να μη δεχτούμε καμιά διαθεσιμότητα, καμιά υποχρεωτική μετάταξη, καμιά απόλυση

Ø    Να υπερασπίσουμε το Δημόσιο Σχολείο, το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών, το δικαίωμα στην εργασία, την αξιοπρέπεια στη ζωή μας.

Ήρθε η ώρα!

Ø    ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ

Ø    ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

Ø    ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

*Η Ελένη Ζυμβρακάκη είναι Πρόεδρος της Δ΄ ΕΛΜΕΘ

*Ο Μανώλης Αρίδας είναι αιρετός ΠΥΣΔΕ ΑΝ.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

*Και οι δύο είναι μέλη των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΝΕΚ)