Την Τρίτη 21/6/2022 στον κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο (και όχι μόνο) στον Ελαιώνα πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας από τους αιτούντες άσυλο της Αφρικανικής κοινότητας στον Ελαιώνα.

Αρχικά μερικές δεκάδες άτομα, νεαροί και οικογένειες με τα παιδιά τους απέκλεισαν την είσοδο του Camp και στην συνέχεια περίπου 300 άτομα απέκλεισαν την οδό Πολυκάρπου ακριβώς μπροστά από το κέντρο υποδοχής για περίπου 40 λεπτά. Υπό την σκιά μιας κλούβας των ΜΑΤ και δύο περιπολικών καθώς και της Ομάδας Διαχείρισης &Οργάνωσης Συγκεντρώσεων (Η νέα ομάδα ΟΔΟΣ της ΕΛ.ΑΣ.) έκαναν μια πολύ δυναμική διαδήλωση γεμάτη συνθήματα κατά της εκκένωσης του Ελαιώνα, υπέρ του ασύλου και της στέγης για κάθε πρόσφυγα αλλά και κατά των απολύσεων των εργαζομένων στη δομή μετά την εκκένωσή της. Μέσα στην θριαμβολογία του πρωθυπουργού και του υπουργού Μηταράκη για επίλυση της προσφυγικής κρίσης εκκενώνεται ένα «πρόβλημα» με στόχο να διασκορπιστεί σε όλες τις δομές εντός Αττικής αλλά εκτός αστικού κλοιού της Αθήνας και σε άλλες δομές κοντά στην Αττική, και αυτό αποτελεί «λύση». Κάποιος θα έπρεπε να τους θυμίσει ότι το να κρύβεις ένα πρόβλημα και να το ξεχνάς δεν σημαίνει ότι το λύνεις. Και αυτό τους το θύμισαν με τον δυναμικότερο τρόπο οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Όπως μας αναφέρουν και οι εργαζόμενοι της δομής, αυτοί οι άνθρωποι έχουν επιλεχθεί να έρθουν στον Ελαιώνα καθώς πληρούν συγκεκριμένα σοβαρά κριτήρια ευαλωτότητας, πράγμα που τους δυσκολεύει πολύ να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες, πόσο μάλλον εάν απομακρυνθούν από τον αστικό δίκτυο της Αθήνας και την πρόσβαση σε τόσες υπηρεσίες και οργανώσεις που τους είναι αναγκαίες.

Ο Ελαιώνας σήμερα φιλοξενεί κάτι παραπάνω από χίλια άτομα, από τα οποία το 40% είναι Αφρικανοί, 25% Αφγανοί και μόλις το 15% Αραβόφωνοι. Σε αναφορά του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης για τον μήνα Μάρτιο του 2022 αναφέρεται ότι στον Ελαιώνα υπάρχει 87% πληρότητα με 582 ωφελούμενους καταχωρημένους, 1005 μη καταγεγραμμένους και 1 επισκέπτη. Η πλειοψηφία των μην καταγεγραμμένων είναι Αφρικανικής καταγωγής που έχουν αρκετά προβλήματα με τα χαρτιά τους, όπως μας αναφέρουν και οι εργαζόμενοι της δομής, και αργούν να εκδικαστούν τα αιτήματα ασύλου τους για πάρα πολύ χρόνο. Επίσης εκεί υπάρχουν αρκετές οικογένειες που βγήκαν από τα διαμερίσματατου προγράμματος στέγασης ESTIΑ γιατί αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες. Ποια πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού και ποια πολιτική ένταξης μπορεί να συμβαδίσει με το πισωγύρισμα του να επαναφέρουν σε Camps ανθρώπους που έβαλαν σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης με στόχο την αυτονομία και την κοινωνική ένταξή τους? Ποια διαχείριση και κοινωνική θεωρία προάγει την απομόνωση αυτού του πληθυσμού από τα αστικά κέντρα των πόλεων και από την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες? Τα κλειστά κέντρα «φιλοξενίας» με ποιον τρόπο θα βοηθήσουν στην κοινωνική τους ένταξη?

Οι απάνθρωπες πολιτικές αποτροπής των προσφυγικών ροών με παράνομες επαναπροωθήσεις σε Έβρο και Αιγαίο με εκατοντάδες νεκρούς, η στρατικοποίηση του Αιγαίου και οι φράχτες στον Έβρο, οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής και το χάος της χρονοβόρας γραφειοκρατίας στα θέματα ασύλου πρέπει να σταματήσουν τώρα! Πρέπει να σταθούμε όλοι αλληλέγγυοι στο δράμα των προσφύγων και ενωμένοι να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Άσυλο και στέγη σε όλους, σύνορα ανοιχτά. Όχι στην Ευρώπη Φρούριο με απροσπέλαστα τείχη και νεκρούς πρόσφυγες.

Tην Τρίτη 28/6/2022 οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με συγκέντρωση στην είσοδο του Camp και πορεία στο υπουργείο μετανάστευσης. Τα αιτήματα δίκαια και σταθερά, να μην απομονωθούν οι πρόσφυγες μακριά από τον αστικό ιστό της Αθήνας, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στην δομή και να βρεθούν διαμερίσματα για όλους σε γειτονιές  της Αθήνας , να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι της δομής και να υπάρξει συνέχεια στο έργο τους, να δοθεί άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους αιτούντες άσυλο.

*Ψυχολόγος

Ετικέτες