Το ΚΚΕ έριξε, τελικά, το ανάθεμα και στον Χαρίλαο Φλωράκη. Η σκιά του οπορτουνισμού πάνω στην παράδοση του παλιού αντάρτη που καθοδήγησε την πορεία του ΚΚΕ στη μακρά περίοδο της Μεταπολίτευσης, συμπληρώνει τη μεγάλη αλυσίδα των καταδικασμένων από το κόμμα ηγετών του.

Από αυτήν την αλυ­σί­δα εξαι­ρού­νται πλέον μόνον ο τω­ρι­νός γραμ­μα­τέ­ας, ο Δη­μή­τρης Κου­τσού­μπας, και η Αλέκα Πα­πα­ρή­γα, η προη­γού­με­νη γραμ­μα­τέ­ας που «εγκα­τέ­στη­σε» τη ση­με­ρι­νή ηγε­σία. Αλλά ας μη βιά­ζε­ται κα­νείς: γιατί η κρε­α­το­μη­χα­νή της «κρι­τι­κής» που έχει εγκα­τα­στα­θεί στον Πε­ρισ­σό θα δου­λεύ­ει, απ’ ό,τι φαί­νε­ται, και τα επό­με­να χρό­νια.

Τις επε­ξερ­γα­σί­ες του ΚΚΕ σχε­τι­κά με την ιστο­ρία του δεν μπο­ρεί να τις αντι­με­τω­πί­σει κα­νείς με κρι­τή­ρια ιδε­ο­λο­γι­κά. Συν­δέ­ο­νται άμεσα με την ανά­γκη του κόμ­μα­τος να ξε­φύ­γει από τη δύ­σκο­λη θέση στην οποία έχει πε­ριέλ­θει, χά­νο­ντας τον κυ­ρί­αρ­χο ρόλο του μέσα στην Αρι­στε­ρά, και μά­λι­στα μέσα σε μια πε­ρί­ο­δο με­γά­λων αγώ­νων, μια πε­ρί­ο­δο οξύ­τα­της κοι­νω­νι­κής πό­λω­σης και ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης με­γά­λων τμη­μά­των του πλη­θυ­σμού.

Πα­θη­τι­κή πο­λι­τι­κή

Οι τω­ρι­νές δυ­σκο­λί­ες στο ΚΚΕ άρ­χι­σαν επί Αλέ­κας Πα­πα­ρή­γα, από την εποχή της απα­ρά­δε­κτης στά­σης της απέ­να­ντι στην εξέ­γερ­ση της νε­ο­λαί­ας τον Δε­κέμ­βρη του ΄08 -τότε που ο, τάχα, ακραιφ­νής μαρ­ξι­σμός-λε­νι­νι­σμός του Πε­ρισ­σού δή­λω­νε ότι «κατά την ερ­γα­τι­κή επα­νά­στα­ση δεν θα σπά­σει ούτε ένα τζάμι». Η πο­λι­τι­κή αυτή κέρ­δι­ζε για το ΚΚΕ τα χει­ρο­κρο­τή­μα­τα των «νοι­κο­κυ­ραί­ων», αλλά άνοι­γε την πόρτα στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ –επί Αλέ­κου Αλα­βά­νου, τότε…- να διεκ­δι­κή­σει για πρώτη φορά «στα ίσα» την πο­λι­τι­κή έκ­φρα­ση της ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης.

Η Αλ. Πα­πα­ρή­γα συ­νέ­χι­σε σε αυτήν την γραμ­μή και κατά την κρί­σι­μη πε­ρί­ο­δο της πρώ­ι­μης μα­ζι­κής ερ­γα­τι­κής και λαϊ­κής αντί­στα­σης στη μνη­μο­νια­κή κα­ται­γί­δα. Ήταν τότε που δή­λω­νε ότι «δεν πέ­φτου­νε έτσι οι κυ­βερ­νή­σεις», αφή­νο­ντας εμ­βρό­ντη­τους τους εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες δια­δη­λω­τές της πλα­τεί­ας Συ­ντάγ­μα­τος και κερ­δί­ζο­ντας τα χει­ρο­κρο­τή­μα­τα των βου­λευ­τών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον «σε­βα­σμό» του Πρε­τε­ντέ­ρη. Η στάση αυτή έδωσε στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ τη δυ­να­τό­τη­τα να γίνει η πλειο­ψη­φι­κή δύ­να­μη μέσα στην Αρι­στε­ρά, αντι­στρέ­φο­ντας τους συ­σχε­τι­σμούς που είχαν δια­μορ­φω­θεί στις προη­γού­με­νες δε­κα­ε­τί­ες. Στις εκλο­γές του 2012 το ΚΚΕ ητ­τή­θη­κε πο­λι­τι­κά, για δύο κυ­ρί­ως λό­γους: α) για την απόρ­ρι­ψη της πο­λι­τι­κής για ενό­τη­τα στη δράση της Αρι­στε­ράς, και β) για την απόρ­ρι­ψη του συν­θή­μα­τος για μια «κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς», την απόρ­ρι­ψη, δη­λα­δή, της μο­να­δι­κής πο­λι­τι­κής που οδη­γού­σε σε συ­γκε­κρι­μέ­νες ανα­τρο­πές και σε ελ­πί­δες νίκης.

Αυτή η πα­θη­τι­κή-συ­ντη­ρη­τι­κή πο­λι­τι­κή συ­νε­χί­ζε­ται και σή­με­ρα. Και δυ­στυ­χώς βα­θαί­νει: η απα­ρά­δε­κτη στάση του ΠΑΜΕ στην απερ­γία της ΟΛΜΕ, στην απερ­γία των διοι­κη­τι­κών στα ΑΕΙ, στην απερ­γία των για­τρών του ΕΟΠΥΥ, υπο­δει­κνύ­ει ότι έχει πε­ρά­σει προς τα κάτω η στρα­τη­γι­κή εκτί­μη­ση του ΚΚΕ πως η απο­φα­σι­στι­κή αντί­στα­ση στη μνη­μο­νια­κή λαί­λα­πα είναι ανώ­φε­λη, ότι στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες η ανα­τρο­πή είναι ανέ­φι­κτη. Αυτήν την αλή­θεια προ­σπα­θεί να κρύ­ψει το ΚΚΕ, πα­ρου­σιά­ζο­ντας, πλέον, τον εαυτό του ως μια «κα­θα­ρού­τσι­κη» κι­βω­τό μαρ­ξι­στι­κής, τάχα, ορ­θο­δο­ξί­ας, η οποία μπο­ρεί, σή­με­ρα, να μη βρί­σκει τον τρόπο να επι­βε­βαιω­θεί, αφή­νο­ντας τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να αντι­με­τω­πί­σει την καυτή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αλλά, αύριο, θα έρθει, λέει, η σειρά της…

Τρο­τσκι­στι­κή στρο­φή;

Η ηγε­σία του ΚΚΕ γνω­ρί­ζει καλά ποιους «σκε­λε­τούς», που χρό­νια κρύ­βο­νταν στα κομ­μα­τι­κά ντου­λά­πια, οφεί­λει να αντι­με­τω­πί­σει για να φι­λο­τε­χνή­σει μια τέ­τοια «στρο­φή». 

Πράγ­μα­τι, η ανά­λυ­ση της 6ης Ολο­μέ­λειας του 1934, που δια­πί­στω­νε ότι στον ελ­λη­νι­κό κα­πι­τα­λι­σμό κυ­ριαρ­χού­νε τα «μι­σο­φε­ου­δαρ­χι­κά κα­τά­λοι­πα», ήτανε μια προ­φα­νής πα­ρα­βί­α­ση των μαρ­ξι­στι­κών κρι­τη­ρί­ων, ανοί­γο­ντας το δρόμο για τη «στρα­τη­γι­κή των στα­δί­ων», τάχα, προς τον σο­σια­λι­σμό.

Πράγ­μα­τι, τα Λαϊκά Μέ­τω­πα που εγκαι­νί­α­σε το 7ο συ­νέ­δριο της Κο­μι­ντέρν (ενό­τη­τα με αστι­κές πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις για να αντι­με­τω­πι­στεί ο Φα­σι­σμός και να εμπε­δω­θεί η Δη­μο­κρα­τία) ήταν αντι­στρο­φή της πα­ρά­δο­σης του Ενιαί­ου Ερ­γα­τι­κού Με­τώ­που, των τεσ­σά­ρων πρώ­των συ­νε­δρί­ων της 3ης Διε­θνούς (ενό­τη­τα των ερ­γα­τι­κών δυ­νά­με­ων και πο­λι­τι­κών κομ­μά­των, με στόχο να αντι­με­τω­πι­στεί η συ­γκυ­ρία και να κερ­δη­θούν οι ερ­γα­τι­κές μάζες στον κομ­μου­νι­σμό με βάση την πο­λι­τι­κή πείρα τους).

Πράγ­μα­τι, η στρα­τη­γι­κή των στα­δί­ων και η πο­λι­τι­κή των Λαϊ­κών Με­τώ­πων πλη­ρώ­θη­κε πολύ ακρι­βά από το αρι­στε­ρό και ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα στην Ελ­λά­δα, με την ήττα του 1945-49. Γιατί η αστι­κή τάξη ποτέ δεν μπήκε στην αυ­τα­πά­τη ότι έχει να ολο­κλη­ρώ­σει ένα δη­μο­κρα­τι­κό στά­διο με­τα­πο­λε­μι­κής «ανά­πτυ­ξης» του κα­πι­τα­λι­σμού μαζί με τους ερ­γά­τες, μαζί με το ΕΑΜ-ΚΚΕ. Αντί­θε­τα, κι­νή­θη­κε με τα­ξι­κή κα­θα­ρό­τη­τα: επι­δί­ω­ξε και πέ­τυ­χε, μαζί με τους ιμπε­ρια­λι­στές συμ­μά­χους της, τη συ­ντρι­βή του ερ­γα­τι­κού λαϊ­κού κι­νή­μα­τος, ως προ­ϋ­πό­θε­ση για τη με­τα­πο­λε­μι­κή ανά­πτυ­ξη του κα­πι­τα­λι­σμού, την ώρα που η ηγε­σία του ΚΚΕ έτρε­χε να δια­σφα­λί­σει «δη­μο­κρα­τι­κή ομα­λό­τη­τα» στην Κα­ζέρ­τα και στο Λί­βα­νο.

Πράγ­μα­τι, όλα αυτά θυ­μί­ζουν τη δια­χρο­νι­κή κρι­τι­κή του τρο­τσκι­σμού, διε­θνώς και στην Ελ­λά­δα.(*) Όμως, πα­ρό­λα αυτά, το ΚΚΕ δεν πραγ­μα­το­ποιεί «τρο­τσκι­στι­κή» στρο­φή.

Γιατί, αφε­νός, αναι­ρώ­ντας κά­ποια τμή­μα­τα της στα­λι­νι­κής πα­ρά­δο­σης, αρ­νεί­ται συ­στη­μα­τι­κά να την κα­το­νο­μά­σει, επι­διώ­κο­ντας να συ­νε­χί­σει να κι­νεί­ται με βάση το σύ­νο­λο αυτής της θε­ω­ρη­τι­κής κλη­ρο­νο­μιάς.

Γιατί, κυ­ρί­ως, αρ­νεί­ται να απο­κα­τα­στή­σει τη σχέση του με ένα θε­με­λιώ­δες στοι­χείο της λε­νι­νι­στι­κής πα­ρά­δο­σης: το στοι­χείο του Ενιαί­ου Με­τώ­που. Ας δούμε τη ση­μα­σία αυτού του στοι­χεί­ου στο κρί­σι­μο θέμα της κυ­βέρ­νη­σης της αρι­στε­ράς. Στο 4ο συ­νέ­δριο της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς, ο Λένιν και ο Τρό­τσκι συ­γκρού­στη­καν με τον Ζη­νό­βιεφ και τον Μπου­χά­ριν (όπως και με τον Μπε­λα­Κούν, τον Ρά­ντεκ και την «αρι­στε­ρί­στι­κη» πτέ­ρυ­γα της γερ­μα­νι­κής ηγε­σί­ας), θέ­το­ντας το ερώ­τη­μα της γραμ­μής σε συν­θή­κες όπου ο συ­σχε­τι­σμός με­τα­ξύ αστι­κών και ερ­γα­τι­κών κομ­μά­των ανα­τρέ­πε­ται υπέρ των δεύ­τε­ρων, χωρίς όμως να έχουν ωρι­μά­σει οι συν­θή­κες για μια άμεση ερ­γα­τι­κή-σο­σια­λι­στι­κή επα­νά­στα­ση. Η απά­ντη­ση που στή­ρι­ξε το 4ο Συ­νέ­δριο -με την επι­μο­νή των Λένιν και Τρό­τσκι- ήταν ο στό­χος της κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς: που πρέ­πει να κα­τα­νο­εί­ται ως συ­νέ­πεια της λο­γι­κής του Ενιαί­ου Με­τώ­που. Που, αν και προ­κύ­πτει από κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δια­δι­κα­σία, μπο­ρεί, υπό προ­ϋ­πο­θέ­σεις, να οδη­γή­σει σε κλι­μά­κω­ση της τα­ξι­κής πάλης. Που, επι­βά­λει τα­κτι­κή, από την πλευ­ρά των κομ­μου­νι­στών, πάνω στο ζή­τη­μα της κυ­βέρ­νη­σης, τα­κτι­κή που κυ­μαί­νε­ται από την ανοχή, ή την κρι­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη, ή και τη συμ­με­το­χή, με βάση τη συ­γκε­κρι­μέ­νη ανά­λυ­ση των συ­γκε­κρι­μέ­νων συν­θη­κών.

Αντί για αυτή τη διαυ­γή ανά­λυ­ση -που επι­διώ­κει να εξα­ντλή­σει τα πε­ρι­θώ­ρια ανα­τρε­πτι­κής πα­ρέμ­βα­σης των κομ­μου­νι­στών-, το ΚΚΕ στη­ρί­ζει, λέει, την άποψη ότι δεν εν­δια­φέ­ρε­ται για το ζή­τη­μα της κυ­βέρ­νη­σης μέχρι να δια­μορ­φω­θούν οι συν­θή­κες σο­σια­λι­στι­κής επα­νά­στα­σης. Βε­βαί­ως, το κεί­με­νο της ΚΕ του ΚΚΕ χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από ασά­φεια σχε­τι­κά με τη συμ­με­το­χή του κόμ­μα­τος σε κά­ποιες άλλες κυ­βερ­νή­σεις: όπως αυτές του Τζαν­νε­τά­κη και του Ζο­λώ­τα το 1989, για τις οποί­ες επιρ­ρί­πτε­ται η ευ­θύ­νη στον Χα­ρί­λαο Φλω­ρά­κη, αλλά απο­φεύ­γε­ται προ­σε­κτι­κά κάθε γε­νι­κή εκτί­μη­ση και απο­τί­μη­ση του κα­τα­στρε­πτι­κού για την Αρι­στε­ρά χα­ρα­κτή­ρα τους. 

Τρι­το­πε­ριο­δι­σμός

Έτσι έχου­με ένα κόμμα που, ενώ συμ­με­τεί­χε σε μια αστι­κή κυ­βέρ­νη­ση (μαζί με τη Δεξιά και τη σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία!) στο όνομα της «κά­θαρ­σης» του κα­πι­τα­λι­σμού, αρ­νεί­ται ακόμα και την ανοχή απέ­να­ντι σε μια κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς, στο όνομα της αντι­με­τώ­πι­σης της με­γα­λύ­τε­ρης κα­τα­στρο­φής που βιώ­νει η ερ­γα­τι­κή τάξη στη σύγ­χρο­νη με­τα­πο­λε­μι­κή ιστο­ρία! 

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το ΚΚΕ πα­ρα­μέ­νει στα­θε­ρά στο έδα­φος του στα­λι­νι­κού «μαρ­ξι­σμού», μιας συ­γκε­κρι­μέ­νης πε­ριό­δου: της δια­βό­η­της «3ης πε­ριό­δου», με τη γραμ­μή της πάλης κατά των «σο­σιαλ­φα­σι­στών» και την τα­κτι­κή «μετά τον Χί­τλερ έρ­χε­ται η σειρά μας». Σε αυτή τη γραμ­μή ήττας πα­ρα­πέ­μπουν οι ισχυ­ρι­σμοί ότι όλη η «άλλη» Αρι­στε­ρά είναι απο­στά­τες δια­φό­ρων τύπων, ότι το κόμμα πρέ­πει να πα­ρα­μεί­νει αδιά­φο­ρο μέχρι να «έρθει η σειρά του», μετά την προσ­δο­κού­με­νη «προ­δο­σία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ». Η γραμ­μή της «3ης πε­ριό­δου» ήταν γραμ­μή ήττας και πα­θη­τι­κό­τη­τας στα τέλη της δε­κα­ε­τί­ας του ΄20. Αν είχε κά­ποιο νόημα τότε, ήταν λόγω της ύπαρ­ξης του «διε­θνούς κέ­ντρου» της Μό­σχας και των γε­ω­πο­λι­τι­κών και δι­πλω­μα­τι­κών σκο­πι­μο­τή­των της επο­χής. Σή­με­ρα, είναι μια απο­λύ­τως χωρίς νόημα τα­κτι­κή, που οδη­γεί σε εξου­δε­τέ­ρω­ση ένα ση­μα­ντι­κό τμήμα της Αρι­στε­ράς και του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος.

Σημ. (*): Κά­ποιοι αρ­θρο­γρά­φοι μπή­καν στον πει­ρα­σμό να βά­λουν στη ζυ­γα­ριά της ιστο­ρί­ας τις τρο­τσκι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις της δε­κα­ε­τί­ας του ΄30 και του ΄40, θέ­το­ντας το ερώ­τη­μα γιατί δεν κα­τά­φε­ραν να δώ­σουν εναλ­λα­κτι­κή λύση απέ­να­ντι στη γραμ­μή του ΚΚΕ. Πρό­κει­ται για λάθος ερώ­τη­μα. Στις συν­θή­κες της άσβε­στης, ακόμα, αί­γλης της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης, αί­γλης που κλη­ρο­νο­μού­σε το στα­λι­νι­κό «διε­θνές κέ­ντρο», κάτι τέ­τοιο ήταν ανέ­φι­κτο. Οι τρο­τσκι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις της επο­χής κρά­τη­σαν αναμ­μέ­νο το κερί του μπολ­σε­βι­κι­σμού, αλλά ήταν πλέον ένα «προ­δρο­μι­κό»-μειο­ψη­φι­κό ρεύμα. Μέχρι τον πα­γκό­σμιο Μάη του ΄68 ήταν κα­τα­δι­κα­σμέ­νες -σε συν­δυα­σμό και με δικά τους λάθη και ανω­ρι­μό­τη­τες- σε πο­ρεία στην έρημο.

Κά­ποιοι άλλοι σύ­ντρο­φοι επα­νέ­φε­ραν τη ζή­τη­μα της στά­σης τους στον Πό­λε­μο και στην Αντί­στα­ση. Να θυ­μί­σω ότι στην πλειο­ψη­φία τους -με εξαί­ρε­ση την ΚΔΕΕ του Άγι Στί­να- στή­ρι­ξαν το αρι­στε­ρό εα­μι­κό κί­νη­μα και συμ­με­τεί­χαν σε αυτό, προ­σπα­θώ­ντας να προει­δο­ποι­ή­σουν για κά­ποια ζη­τή­μα­τα που σή­με­ρα άνετα ανα­φέ­ρει η ΚΕ του ΚΚΕ. Και πλή­ρω­σαν, τότε, βαρύ αντί­τι­μο από τον τα­ξι­κό εχθρό (π.χ. εκτέ­λε­ση Π. Που­λιό­που­λου,) αλλά και πολ­λές φορές από «συ­ντρο­φι­κό» μα­χαί­ρι…

Ετικέτες