Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού συνεχίζεται η αντεργατική λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και τρόικα. Χιλιάδες απολύσεις και διάλυση του δημόσιου τομέα, κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και νέες διευκολύνσεις για τους εργοδότες.

Με διαδικασίες «fast track» ψηφίστηκε την 1/8 η τροπολογία της ντροπής που προβλέπει την κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων οργανισμών με προεδρικά διατάγματα, χωρίς προηγούμενη έγκριση της βουλής. Την ίδια στιγμή ετοιμάζονται πυρετωδώς οι λίστες για τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα στο δημόσιο, που ουσιαστικά πρόκειται για τις λίστες όσων θα βρεθούν άμεσα ή λίγο αργότερα χωρίς δουλειά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα χθες 31/7, κατατέθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η λίστα των 9.820 δημοσίων υπαλλήλων εκ των οποίων οι 8.211 θα τεθούν άμεσα σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Μέχρι τις 23 Αυγούστου θα έχουν καταργηθεί οι οργανικές θέσεις τους και έως τις 16 Σεπτεμβρίου βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Επίσης χθες, ο υπουργός Παιδείας υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη κατάργησης θέσεων- ειδικοτήτων για  2.122 εκπαιδευτικούς τεχνικής εκπαίδευσης. Σε παρόμοια κατάσταση θα βρεθούν 2.200 σχολικοί φύλακες, 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί, 600 εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία και χιλιάδες άλλοι από τους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού και της Δημόσιας Διοίκησης (συνολικά 15.000 μέχρι το τέλος του έτους). 

Με συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών απάντησαν σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ κατά του προγράμματος διαθεσιμότητας και των απολύσεων, ενώ και η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Το απόγευμα σήμερα, η ΕΙΝΑΠ και τα σωματεία των νοσοκομείων που απειλούνται με λουκέτο (Πατησίων, Αγία Βαρβάρα και Αμαλία Φλέμιγκ) διοργανώνουν συναυλία στα Προπύλαια. Αύριο στις 10.30 η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΠΟΚΠ καλούν ξανά σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (10.30).

Όλες αυτές οι ανθρωποθυσίες στο δημόσιο γίνονται την ώρα που η έκθεση του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι «οι κανόνες προστασίας της εργασίας παραμένουν άκαμπτοι, ειδικά στον τομέα των μαζικών απολύσεων» και απαιτεί νέες μειώσεις μισθών, πέρα από το δεδομένο «μαχαίρι» στις κοινωνικές δαπάνες. Δηλαδή, επέκταση της  «εργασιακής ζούγκλας» που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και νέα μέτρα προστασίας της κερδοφορίας των εργοδοτών. Ήδη στον όμιλο Αλαφούζου πήραν το μήνυμα για την απελευθέρωση των απολύσεων και προχώρησαν σε 15 παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των δημοσιογράφων Λεωνίδας Σακλαμπάνης.

Και ενώ η μαζική ανεργία και η συντριβή εργασιακών δικαιωμάτων δεν έχουν τέλος, από τον Ιανουάριο του 2014 έρχεται μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Ήδη βουλευτές της συγκυβέρνησης διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τέτοια βαρβαρότητα.

Μπροστά στην πρωτοφανή επίθεση στις συνθήκες ζωής και τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων, δεν αρκούν τα δεδομένα αδιέξοδα του μνημονιακού προγράμματος και μερικοί (κατά περίσταση) διαφωνούντες βουλευτές, για να ανατραπεί η κυβέρνηση της φτώχειας και του αυταρχισμού. Ο παρατεταμένος και συντονισμένος πολιτικός αγώνας των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων, με στόχο την ανατροπή του Σαμαρά, η συστηματική παρέμβαση και ολόπλευρη στήριξη μιας τέτοιας απαιτητικής μάχης από την Αριστερά και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μοναδική λύση για να γκρεμίσουμε το καθεστώς που οργανώνει και υλοποιεί τις πολιτικές της εξαθλίωσης.

Ετικέτες