Άνοδο σε έδρες και ποσοστά για τις δύο παρατάξεις της Αριστεράς κατέγραψαν οι εκλογές του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών – Συνεργαζόμενοι πήρε 87 ψήφους και 3 έδρες από 46 ψήφους και 1 έδρα το 2022 και η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) παίρνει 75 ψήφους και 2 έδρες από 52 ψήφους και 1 έδρα το 2024.

Μεγάλες χαμένες των εκλογών ήταν οι δύο παρατάξεις που διοίκησαν το Σύλλογο τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες μάλιστα κατέβηκαν ενωμένες στις φετινές εκλογές. Η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) και η Ανεξάρτητη Πανεπιστημιακή Έκφραση (που κάλυπτε χώρο από ΠΑΣΚΕ κ.ά.) είχαν το 2022 συνολικά 220 ψήφους και 7 έδρες (5 και 2 αντίστοιχα). Κατέβηκαν σε αυτές τις εκλογές σε ενιαίο ψηφοδέλτιο ως Ανεξάρτητη Ενωτική Πανεπιστημιακή Παρέμβαση και πήραν 133 ψήφους και 4 έδρες (έχασαν δηλαδή 87 ψήφους και 3 έδρες).

Ο κύριος λόγος που καταγράφουν άνοδο οι δυνάμεις της Αριστεράς είναι οι κινητοποιήσεις στήριξης του αγώνα ενάντια στο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και οι κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή, μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ (Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και μέλους της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Δ. Αντωνίου. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. τα τελευταία 2 χρόνια σύρθηκε σε αυτές τις κινητοποιήσεις μέσα από τα κοινά κείμενα, πλαίσια και προτάσεις που κατέβασαν στις Γενικές Συνελεύσεις οι παρατάξεις της Αριστεράς. Οι παρατάξεις που μέχρι τις 23 Απρίλη είχαν την πλειοψηφία στις εκλογές δεν έβγαλαν ούτε διακήρυξη ούτε κατέθεσαν θέσεις και προτάσεις και τιμωρήθηκαν από τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο.

Τα αποτελέσματα δίνουν στις δυνάμεις της Αριστεράς τη δυνατότητα να συγκροτηθεί προεδρείο με αγωνιστική αριστερή πλειοψηφία με 5 από τις 9 έδρες. Ήδη η Πρωτοβουλία Εργαζομένων με ανακοίνωσή της καλεί τη ΔΑΣ να συνεργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση με άξονα τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, τις μαζικές προσλήψεις προσωπικού, τις αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.

Ετικέτες