Πέντε μήνες στο δρόμο με καθημερινούς αγώνες και διαμαρτυρίες έξω από το ΥΠ.ΟΙΚ. και αυτό που εισπράττουμε από την κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο τίποτα.

Είδαμε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη πριν δύο εβδομάδες και μας είπε πως ο αγώνας μας έχει συγκινήσει την κοινή γνώμη και θα εξετάσει το θέμα μας απ’ την αρχή και πως θα μας ξαναδεί.  Αυτές τις μέρες προσπαθούμε να δούμε τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Μας υπόσχονται πως θα μας δει από τη μέρα που αρνούμασταν να φύγουμε μπροστά από το υπουργείο αν δεν μας έκλειναν ραντεβού. Στο τέλος μας έφεραν τα ΜΑΤ. Μια συναδέλφισα την έριξαν κάτω και τραυματίστηκε στο χέρι.
Θα ήταν αυταπάτη να πιστέψουμε ότι αυτές οι εξοντωτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν χωρίς διάκριση, με τον πιο βάρβαρο, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο, θα μπορούσαν να ανατραπούν χωρίς την αντίσταση των εργαζόμενων και την αλληλεγγύη της κοινωνίας. Εμείς συντονισμένα προχωράμε, κλιμακώνουμε τους αγώνες μας κάθε μέρα και είμαστε σίγουρες πως θα νικήσουμε. Με κοινούς αγώνες με άλλους κλάδους εργαζομένων που δοκιμάζονται. Συμμετέχουμε στο Συντονιστικό κατά της Διαθεσιμότητας και κάθε Τετάρτη βρισκόμαστε στο περίπτερο της πλατείας Κλαυθμώνος. Κάνουμε το πρόβλημά μας γνωστό καθημερινά με φυλλάδια και παρουσία τόσο στα έντυπα όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Το πρόβλημά μας είναι γνωστό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κινητοποίηση μας στο Υπ.Οικ., στις 13 Φεβρουαρίου, ήρθε και διαδήλωσε μαζί μας αντιπροσωπεία των ευρωπαϊκών συνδικάτων και των εναλλακτικών κινημάτων Alter Summit. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής ζητάει από την Ε.Ε. ανάκληση της απόλυσής μας στη βάση της παραβίασης του Κοινοτικού Δίκαιου για τις διακρίσεις λόγω φύλου.
Στις 19 Φλεβάρη, βάλαμε μαύρο πανί και με το πανό μας κλείσαμε την ΙΓ’ Δ.Ο.Υ. Δεν αφήσαμε να μπουν μέσα οι συνάδελφοι και οι φορολογούμενοι, αλλά τους καλέσαμε να μας συμπαρασταθούν και πράγματι, μαζί φωνάξαμε συνθήματα και σταθήκαμε αγωνιστικά μπροστά στην εφορία. Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες δράσεις. Κάθε μέρα θα σκεφτόμαστε και κάτι ακόμη μέχρι να αναγκαστούν να πάρουν πίσω την Κοινή Υπουργική Απόφαση που μας στερεί την εργασία μας.
Η καθαριότητα δεν καταργείται, τα κτίρια υπάρχουν και η δουλειά μας είναι εκεί και μας περιμένει. Από τον καιρό που φύγαμε μέσα από τους χώρους εργασίας μας, όλες οι υπηρεσίες έχουν σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα. Οι περισσότερες εφορείες δεν καθαρίζονται καθόλου με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι και οι φορολογούμενοι να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε ανθυγιεινές συνθήκες.
Διαλυμένα συνεργεία που υπολειτουργούν λόγω περικοπών και άθλια μεροκάματα και ωράρια για τις καθαρίστριες. Τρομερή σπατάλη δημόσιου χρήματος  μέσω προμηθειών που πηγαίνουν στις τσέπες των εργολάβων. Τρομοκρατία από την πλευρά του ιδιώτη προς τις εργαζόμενες, όπως η τραγική περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα.
Κάθε γυναίκα από εμάς έχει και μια ιστορία δύναμης και αξιοπρέπειας. Καθαρίστρια γίνεσαι από ανάγκη και όχι από επιλογή. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένες να τους διαψεύσουμε. Θα τους αποδείξουμε ότι δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας ούτε παιδιά ενός κατώτερου θεού, αλλά πολίτες ισόνομοι με ξεχωριστές αξίες και αξιοπρέπεια. Να καταλάβουν πως δεν είμαστε διαχειρίσιμες, ότι το λέει η ψυχή μας και κάθε μέρα θα σκέφτονται πως κακώς μας υποτίμησαν. Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά σε κανέναν και δεν θα χαριστούμε ούτε στην τρόικα ούτε στην κυβέρνηση. Εμείς δεν θα γίνουμε οι δούλες στον εργασιακό τους μεσαίωνα.
Η επιστροφή στη δουλειά μας θα είναι για μας η νίκη και η δικαίωση του αγώνα μας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο δρόμο, γιατί δε θα σταματήσουν αν εμείς δεν τους σταματήσουμε.

* Η Ευαγγελία Αλεξάκη είναι μέλος του Συντονιστικού των καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών

Ετικέτες