H Nicole Colson μας ενημερώνει σχετικά με το ξέσπασμα της αλληλεγγύης στα θύματα μιας τρομακτικής μαζικής δολοφονίας - και την ανάγκη να αμφισβητηθεί το ρεύμα της ρατσιστικής αναζήτησης αποδιοπομπαίων τράγων στους μουσουλμάνους.

ΤΡΟΜΟΣ.

Η λέξη από μόνη της δεν είναι αρκετή για να περιγράψει το συναίσθημα, καθώς η χώρα ξύπνησε με ειδήσεις από τη χειρότερη μαζική δολοφονία της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ. Επί τρεις ώρες το πρωί της Κυριακής, 12 Ιουνίου, ο 29χρονος ένοπλος Omar Mateen συνέχιζε να πυροβολεί στο Pulse, ένα δημοφιλές στο Ορλάντο της Φλόριντα γκέι κλαμπ. Μέχρι τη στιγμή που αυτοκτόνησε, 50 άνθρωποι ήταν νεκροί και τουλάχιστον 53 τραυματίες - ένας στους τρεις που ήταν στο κλαμπ.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και σαρωτική. Εν μέσω του σοκ και της θλίψης, χιλιάδες στο Ορλάντο και αλλού έσπευσαν να δώσουν αίμα (παρά τις ομοσπονδιακές οδηγίες που απαγόρευσαν στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες να δώσουν αίμα) ή να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια μπορούσαν.

Σε πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν αγρυπνίες το βράδυ του φρικτού εγκλήματος - προσελκύοντας δεκάδες σε ορισμένα μέρη, εκατοντάδες σε άλλα, αλλά όλοι με μια νηφάλια αποφασιστικότητα να σταθούν απέναντι στο μίσος.

Συχνά, η μουσουλμανική κοινότητα ηγήθηκε για να απωθήσει τη δεξιά αφήγηση που ήδη παίρνει μορφή -- με μια έκκληση: Μην μετατρέπετε μια τρομακτική τραγωδία σε μια δικαιολογία για αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων και  ισλαμοφοβία.

Φυσικά, το πρώτο ερώτημα στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων ήταν πώς κάποιος θα μπορούσε να διαπράξει ένα τέτοιο τρομερό έγκλημα. Αλλά άτομα και οργανισμοί που έχουν στην ημερήσια διάταξη τον πόλεμο και τον ρατσισμό είχαν έτοιμη μια απάντηση.

«Πουλήσαν» την θεωρία, που διακαώς προωθήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι ο Mateen -- κάτοικος του Port St. Lucie, της Φλόριντα, και γέννημα θρέμα της Νέας Υόρκης, του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν από το Αφγανιστάν -- ήταν συνδεδεμένος με την «Ισλαμική τρομοκρατία».

Η αστυνομία είπε ότι ο Mateen ήταν καλά προετοιμασμένος για την επίθεση, εξοπλισμένος με μια καραμπίνα επίθεσης τύπου AR-15. Φέρεται να είχε απασχοληθεί ως φύλακας σε ένα κέντρο κράτησης ανηλίκων από την G4S Secure Solutions, μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρίες μισθοφόρων και εργολάβων ασφαλείας. Είχε άδεια να φέρει πυροβόλα όπλα και είχε νομίμως αγοράσει ένα πιστόλι και ένα άλλο όπλο την περασμένη εβδομάδα, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτά ήταν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Φωτογραφίες του Mateen από τα social media τον παρουσιάζουν να ποζάρει με μπλουζάκια με τυπωμένα λογότυπα του NYPD (Αστυνομικό Τμήμα Ν.Υόρκης).

Καθώς αυτό το άρθρο γραφόταν, παρέμενε ασαφές σε ποιο βαθμό ο Mateen ήταν συνδεδεμένος με αντιδραστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS). Αξιωματούχοι επιβολής του νόμου λένε ότι λίγο πριν πραγματοποίησει την επίθεση στο Ορλάντο, ο Mateen κάλεσε το 911 (αντίστοιχο του δικού μας ‘100’) και δήλωσε πίστη στον ηγέτη του ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, και αναφέρθηκε επίσης στα αδέλφια Tsarnaev, οι οποίοι πραγματοποίησαν τον βομβαρδισμό του Μαραθωνίου της Βοστώνης το 2013.

Αλλά ως τώρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Mateen καθοδηγήθηκε από το ISIS. Η θεωρία που προωθείται είναι το νέο αγαπημένο των "ειδικών της τρομοκρατίας" – ότι δηλαδή ο Mateen «αυτο-ριζοσπαστικοποιήθηκε», ότι ήταν ένα απομονωμένο άτομο που στράφηκε σε πτυχές της φονταμενταλιστικής ιδεολογίας και τη βία και ενήργησε ανάλογα.

Αλλά η θεωρία είναι διάτρητη. Σύμφωνα με την πρώην σύζυγο του Mateen, όσο ζούσαν μαζί, ήταν υβριστικός και βίαιος απέναντί της. Είπε ότι ο Mateen δεν ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενος και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι προσχώρησε στον ριζοσπαστικό Ισλαμισμό.

Ένας φίλος του είπε στην Washington Post ότι ο Mateen έγινε πιο ευλαβής μετά το διαζύγιό του και ένα προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία, αλλά ότι ποτέ δεν εξέφρασε συμπάθεια για το ISIS ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Στο τζαμί που πήγαινε, ο Ιμάμης Shafiq Rahman δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Mateen «ήταν ο πιο ήσυχος τύπος’ ποτέ δεν μιλούσε σε κανέναν» και ποτέ δεν ζήτησε οποιαδήποτε πνευματική καθοδήγηση. Ο Rahman τόνισε επανειλημμένα ότι η βίαιη ιδεολογία δεν είχε καμία θέση στο τζαμί.

Οι Ομοσπονδιακές αρχές αποκάλυψαν ότι ο Mateen είχε ερευνηθεί από το FBI ήδη δύο φορές, το 2013 και το 2014, αλλά κατά τις έρευνές τους δεν παρουσιάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία ικανά να στηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον του.

Μετά τις δολοφονίες, ο πατέρας του Mateen, Mir Seddique, είπε στις ειδήσεις του NBC ότι το ξέσπασμά του δεν είχε καθόλου «να κάνει με τη θρησκεία», αλλά πυροδοτήθηκε από την φανατική αντίδραση του γιου του απέναντι στο φιλί δύο αντρών.

Αυτό ενισχύει τη δήλωση ενός πρώην συναδέλφου του, του Daniel Gilroy, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, δήλωσε ότι ο Mateen συχνά μιλούσε για τη δολοφονία ανθρώπων και συχνά χρησιμοποιούσε ρατσιστικό και φανατικό λόγο.

Η σφαγή του Mateen, περιγράφεται συχνά ως μια πράξη «τρέλας» - αγνοώντας ότι εκείνοι που είναι ψυχικά ασθενείς είναι πολύ πιο πιθανό να είναι θύματα βίας από ότι δράστες - ωστόσο είναι προφανές ότι οι ενέργειες του Mateen έχουν τις ρίζες τους σε μια κοινωνία που στάζει μισαλλοδοξία και μίσος. Ανεξάρτητα από τη σύνδεσή του, εάν υπάρχει, με τρομοκρατικές ομάδες, η οργή του Mateen- όποια κι αν είναι η ακριβής αιτία - μετατράπηκε σε μια τοξική μάζα βίας που κατέληξε σε λουτρό αίματος.

Αλλά σε αντίθεση με άλλες μαζικές εκτελέσεις στις ΗΠΑ, η επίθεση στο Ορλάντο χρησιμοποιείται ήδη για να ενοχοποιήσει το Ισλάμ - και, κατ 'επέκταση, όλους τους Μουσουλμάνους.

Αναμένοντας το κύμα της ισλαμοφοβίας, ηγετικές μουσουλμανικές φιγούρες και οργανώσεις απάντησαν με κατηγορηματική καταγγελία.

"Καταδικάζουμε αυτή την τερατώδη επίθεση και δίνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους αγαπημένους όλων εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν," ανέφερε σε δήλωσή του ο Rasha Mubarak, περιφερειακός συντονιστής στο Ορλάντο του Συμβουλίου σχετικά με τις Αμερικανο-ισλαμικές σχέσεις. "Η μουσουλμανική κοινότητα συμπορεύεται με τους συμπολίτες μας Αμερικανούς στο να αποκηρύξουν οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε ομάδα που θα προοσπαθούσε να δικαιώσει ή να δικαιολογήσει μια τέτοια αποτρόπαια πράξη βίας."

Δεν θα πρεπε να χρειάζεται να ειπωθεί ότι η ενέργεια ενός ατόμου - είτε είναι οπαδός ενός θρησκεύματος είτε όχι - δεν αντανακλά το σύνολο των 1,6 δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων παγκοσμίως ή των 3,3 εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στην Αμερική. Ωστόσο, το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ διασφαλίζει ότι ορισμένα δημόσια πρόσωπα θα προσπαθήσουν να αποδοθεί συλλογική ενοχή.

Πιο προβλέψιμος ήταν ο Ρεπουμπλικανός πιθανός υποψήφιος για την προεδρεία,  Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κάνει τη μισαλλοδοξία, την ισλαμοφοβία και τον ξεδιάντροπο οπορτουνισμό βασικά χαρακτηριστικά της προεκλογικής του εκστρατείας. Τις ώρες μετά τη σφαγή στο Ορλάντο, οι αναρτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Τραμπ περιελάμβαναν: «Εκτιμώ τα συγχαρητήρια για το ότι είχα δίκιο για τη ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία, δεν θέλω συγχαρητήρια, θέλω σκληρότητα και επαγρύπνηση. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι!" και "Πρόκειται επιτέλους ο Πρόεδρος Ομπάμα να αναφέρει τις λέξεις ριζοσπαστική Ισλαμική τρομοκρατία; Αν δεν το κάνει θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως από ντροπή!"

Σε μια άλλη δήλωση από την εκστρατεία του, ο Trump θεώρησε ότι ενισχύθηκε η ορθότητα της προτροπής του στα τέλη του περασμένου έτους να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις Η.Π.Α. -- αγνοώντας το γεγονός ότι ο Mateen γεννήθηκε στην πόλη που ο Trump θεωρεί σπίτι του.

Ο Trump ισχυρίστηκε επίσης ότι "Από την 11η Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες μετανάστες και τα παιδιά τους έχουν εμπλακεί στην τρομοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες." Αυτό είναι απολύτως ψευδές, αλλά θα υποκινήσει αναμφίβολα βία και αυτοδικία εναντίον των Μουσουλμάνων, συμπεριλαμβανομένων και "των παιδιών τους."

Συγκριτικά, η Χίλαρι Κλίντον ακουγόταν περισσότερο ανθρώπινη στην απάντησή της για τις δολοφονίες. Αλλά δεν θα μπορούσε να μη χρησιμοποιήσει τη σφαγή ως πολιτική ευκαιρία, όχι μόνο υπονοώντας μια σύνδεση με την τρομοκρατία χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, αλλά και προωθώντας την προσωπική της καλή πίστη στην καταπολέμηση του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και υποσχόμενη να σταματήσει τις "προσπάθειες στρατολόγησης ανθρώπων εδώ και παντού, και να σκληρύνει την άμυνά μας στην πατρίδα. "

Ακόμα και ο Bernie Sanders, ο υποψήφιος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα που πολλοί ήλπιζαν ότι θα φέρει μια διαφορετική οπτική στη συζήτηση για το Ορλάντο, επικεντρώθηκε στον έλεγχο των όπλων και την «καταστροφή του ISIS» - χωρίς να πει τίποτα για την ανάγκη να αμφισβητηθεί η αντι-γκέι μισαλλοδοξία ή να αποτραπεί η δαιμονοποίηση των Μουσουλμάνων.

Στον πυρήνα της σφαγής του Ορλάντο κείται μια δυσάρεστη πραγματικότητα που τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικές προσωπικότητες δεν θα εξετάσουν: Ο τρόπος που η τοξική μισαλλοδοξία μπορεί να μεταλλαχθεί σε βία, ειδικά σε μια κοινωνία με εύκολη πρόσβαση στο πιο θανατηφόρα όπλα.

Θυμηθείτε τον Μάρκο Ρούμπιο, τον γερουσιαστή της Φλόριντα που απέτυχε ως υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα. Ο Ρούμπιο έγινε πρωτοσέλιδο θρηνώντας για το ότι οι ΛΟΑΤ έγιναν στόχος στο Ορλάντο " λόγω των απόψεων που υπάρχουν στη ριζοσπαστική ισλαμική κοινότητα σχετικά με την ομοφυλοφιλική κοινότητα" όπως είπε στο CNN.

Όποιος ακούει αυτά τα λόγια θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Ρούμπιο νοιάζεται για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο Ρούμπιο και κάθε άλλος πολιτικός στη Φλόριντα θέλουν να περιορίσουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ - συχνά βασιζόμενοι στις δικές τους φονταμενταλιστικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, αν και χριστιανικής προέλευσης.

Ο Ρούμπιο δεν είναι απλά αντίθετος στον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, αλλά υποστηρίζει και το "δικαίωμα" στις επιχειρήσεις να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤ στη βάση της «θρησκευτικής ελευθερίας». Έχει αποκαλέσει το δικαίωμα των ΛΟΑΤ γονιών να υιοθετήσουν παιδιά «ένα κοινωνικό πείραμα». Και έχει συμβάλει στη συγκέντρωση κεφαλαίων για το Συμβούλιο Οικογενειακής Πολιτικής της Φλόριντα, μια δεξιά οργάνωση που προωθεί την προσβλητική «επανορθωτική θεραπεία» η οποία κατατάσσει την γκέι σεξουαλικότητα στις «ψυχικές διαταραχές».

Σε μια εποχή που οι Ρεπουμπλικάνοι ιδίως έχουν υποκινήσει την υστερία σχετικά με την υποτιθέμενη απειλή από τη χρήση της τουαλέτας απο τα διεμφυλικά άτομα βασιζόμενοι στις προσωπικές τους αντιλήψεις περί φύλων, όποιος ισχυρίζεται τώρα ότι είναι εξοργισμένος από το φανατισμό εναντίον της ΛΟΑΤ κοινότητας είναι το χειρότερο  είδος υποκριτή .

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά τον πυροβολισμό ότι ήταν «μια πράξη μίσους. Και ως Αμερικανοί, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το λαό μας».

Στην πραγματικότητα,ο Ομάρ Mateen ήταν «ο λαός μας» - ένας Αμερικανός του οποίου η αντίληψη για τα ΛΟΑΤ πρόσωπα ήταν ανεπανόρθωτα διαστρεβλωμένη από το φανατισμό, ό,τι και αν ενέπνευσε αυτόν τον φανατισμό.

Στη συνέντευξη τύπου ο Ομπάμα προειδοποίησε «Αυτή η σφαγή είναι μια ακόμη υπενθύμιση του πόσο εύκολο είναι για κάποιον να πάρει στα χέρια του ένα όπλο που θα του επιτρέψει να πυροβολήσει ανθρώπους σ΄ένα σχολείο ή σ’ έναν χώρο λατρείας ή σ’ έναν κινηματογράφο ή σ’ ένα κλαμπ.»

Αλλά ο Ομπάμα δε θα αμφισβητήσει την ανενδοίαστη βία, τόσο την εξωδικαστική όσο και την επίσημη κρατικά επιβαλλόμενη,που καθοδηγείται απο Αμερικανικά κέντρα εξουσίας εναντίον των καταπιεσμένων τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως—από τη ρίψη βομβών στο εξωτερικό μέχρι την ανεξέλεγκτη βαρβαρότητα της αστυνομίας και ναι, και των φυλάκων της αστυνομίας, όπως ο  Omar Mateen. Ότι η βία είναι συνυφασμένη με την κοινωνία των ΗΠΑ.

Ακόμα κι αν ο Mateen διέπραξε τη μαζική δολοφονία στο όνομα της διεστραμμένης του κατανόησης του μουσουλμανικού θρησκευτικού δόγματος, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την αποδοχή της κυρίαρχης ιδεολογίας που παράγεται από μια ακαδημαϊκή και πολιτική ελίτ περί «σύγκρουσης πολιτισμών» μεταξύ δυτικών κοινωνιών και εκείνων της Μέσης Ανατολής .

Αντιδραστικές οργανώσεις όπως το ISIS έχουν πολλά να κερδίσουν από τη διαιώνιση αυτής της διαμάχης. Μάλιστα, οι επιθέσεις τους στο Παρίσι το περασμένο έτος και στις Βρυξέλλες φέτος δεν στόχευαν γενικά όσους ασκούν εξουσία ή κρατική βία. Οι επιθέσεις που σχεδιάστηκαν από το ISIS – αν και δεν υπάρχει ακόμα καμία απόδειξη για οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ Mateen και ISIS -- έχουν σκοπό να προκαλέσουν την Ισλαμοφοβία, και εν τέλει να στερήσουν από τους Μουσουλμάνους την ελπίδα για οποιαδήποτε μορφή ειρηνικής συνύπαρξης στη Δύση.

Υπάρχει εναλλακτική στο μίσος και τη μισαλλοδοξία. Σε πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, από το Σαν Φρανσίσκο εως τη Νέα Υόρκη και πιο πέρα, άνθρωποι εμφανίστηκαν άμεσα για να υποβάλουν τα σέβη τους στα θύματα και να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει τώρα.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, περίπου 400 συγκεντρώθηκαν στο Stonewall Inn - την ιστορική γενέτειρα του σύγχρονου αγώνα για την απελευθέρωση των ΛΟΑΤ. Ξέσπασαν συνθήματα όπως "Οχι στο μίσος!" και "Ορλάντο – σε στηρίζουμε!" Όπως μια νεαρή queer μουσουλμάνα είπε στο πλήθος: «Βλέπω ανθρώπους στο δρόμο να φωνάζουν « Σκοτώστε όλους τους Μουσουλμάνους ». Ήρθα σε αυτή τη χώρα για να είμαι ασφαλής και βρήκα την ασφάλεια σε αυτή την κοινότητα, στην ΛΟΑΤ κοινότητα. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν την αγάπη. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοια γεγονότα με το μίσος.»

Όπως έγραψε ο Steven Thrasher για την ιστοσελίδα της Guardian: « Η τρομοκρατία λειτουργεί γιατί κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται τους συνανθρώπους τους. Ας μην αφήσουμε την τρομοκρατία να δουλέψει αυτή τη φορά. Όπως οι πρόγονοί μας δεν υπέκυψαν στο Stonewall, ας μην υποκύψουμε ούτε εμείς στον φόβο.»

Ο Sean Larson συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ετικέτες