Την τρίτη εβδομάδα διήνυε στα τέλη του Μάη η κατάληψη των (πρώην) συμβασιούχων του ΟΑΕΕ στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του Οργανισμού.

Οι συμβασιούχοι εργάζονταν στον ΟΑΕΕ με συμβάσεις έργου και ασφαλιστικά μέτρα από το 2008 έως τα τέλη του 2013. Έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις που υποχρεώνουν τον Οργανισμό στην επαναπρόσληψή τους, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όμως η προηγούμενη διοίκηση και η μνημονιακή συγκυβέρνηση, με δικονομικά μέσα και ουσιαστικά παράνομες ενέργειες (αφού καταργούν το θεσμό της δικαιοσύνης), δεν εκτελούσαν τις αποφάσεις.

Τώρα όμως, δυστυχώς και η καινούργια διοίκηση ακολουθεί τα χνάρια των προηγούμενων και στρέφεται νομικά κατά δικαστικής απόφασης που δικαίωσε τέσσερις συμβασιούχους! Όμως το εργατικό κίνημα και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές της 25ης Γενάρη, διεκδικούσαμε το σεβασμό και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, που δικαιώνουν εργαζόμενους. Και δεν γινόταν κανένας διαχωρισμός ανάμεσα σε πρωτόδικες και τελεσίδικες αποφάσεις.

Η διοίκηση του ΟΑΕΕ, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αγωνιστούν μαζί με την κοινωνία και να καταργήσουν διατάξεις και νόμους που είναι ενάντια σε εργαζόμενους οι οποίοι αγωνίζονται για το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία.

Το θέμα των συμβασιούχων στο Ελληνικό Δημόσιο είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία τα προηγούμενα χρόνια, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του κόσμου για εργασία, με αντίτιμο την ψήφο τους. Μπορεί να λυθεί μόνο με έναν τρόπο: μονιμοποιώντας όλους τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καταργώντας οριστικά στο Δημόσιο τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου πάσης μορφής, και κάνοντας προσλήψεις στο εξής με αξιοκρατία μέσω ΑΣΕΠ.

Μπορούμε να προσάψουμε πολλά στους συμβασιούχους, όπως το γιατί δεν έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα συμβασιούχων αυτά τα χρόνια ή το γιατί αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν αυτήν τη συγκεκριμένη ώρα. Όμως το θέμα είναι πως υπάρχει ανάγκη για εργασία και δεν μπορούμε να διορθώνουμε μια αδικία δημιουργώντας μία άλλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, και προεκλογικά και τώρα που συμμετέχει στην κυβέρνηση, αναφέρεται σε μοριοδότηση των συμβασιούχων. Πρέπει όμως να προχωρήσει άμεσα και να αυξηθεί ο αριθμός των προσλήψεων, γιατί οι 300 θέσεις που ανακοινώθηκαν για τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικά δεν φτάνουν ούτε για ζήτω! 

Η κυβέρνηση οφείλει να αποσυνδέσει το ζήτημα των προσλήψεων από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο περίπου 250.000 εργαζόμενοι. Όπως έλυσε το ζήτημα των απολύσεων των διαθεσίμων αποκαθιστώντας τις αδικίες, το ίδιο πρέπει να κάνει και τώρα. Και η κριτική προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι από τα αριστερά, για να αποκατασταθεί και αυτή η αδικία.

Οι συμβασιούχοι χρειάζεται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με τη συμπαράσταση των υπόλοιπων εργαζομένων στον ΟΑΕΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
*Μέλος ΔΣ ΠΟΠΟΚΠ

Ετικέτες