Για πάνω από ένα μήνα οι κεντρικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βρίσκονται υπό κατάληψη. Οι μνημονιακές περικοπές και τα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης κάθε δομής κοινωνικής πρόνοιας, έχουν οδηγήσει τον Οργανισμό σε δραματική κατάσταση, ενώ οι ζωές χιλιάδων ασθενών, που εξυπηρετούνται από τα προγράμματά του, τίθενται κυριολεκτικά σε κίνδυνο. Παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο, δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη ενέργεια (παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις) από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση. Το "Rp" συζήτησε για όλα αυτά με τον Άγγελο Αγγελίδη, γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και μέλος του τοπικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

"Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, απειλούν την ομαλή λειτουργία του. Είναι εξωφρενικό ότι έχοντας αναπτύξει, από το 2011, παραπάνω δομές-12 από 5- και ενώ εξυπηρετούμε περισσότερους χρήστες, το προσωπικό παραμένει το ίδιο. Στη Θεσσαλονίκη είμαστε 100 εργαζόμενοι και κάποιοι ελάχιστοι που ήρθαν πρόσφατα από το ΕΣΥ,για 2.400 χρήστες των υπηρεσιών. Και όλα αυτά ενώ αμειβόμαστε με τα μισά λεφτά σε σχέση με δύο χρόνια πριν, προσπαθώντας να βοηθήσουμε τους εξαρτημένους και να αναχαιτίσουμε την επιδημία του AIDS που έχει ξεσπάσει στο συγκεκριμένο πληθυσμό".

Σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, παρατηρείται ανάλογη έξαρση νοσημάτων και ασθενειών. Ο περιορισμός των κονδυλίων του ΟΚΑΝΑ, έχει πολλαπλασιάσει τη μετάδοση του ιού HIV, μέσα από μολυσμένες σύριγγες. Για τους κυβερνώντες βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα. Προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των τραπεζιτών και κάθε άλλου επιχορηγούμενου καπιταλιστή. Πέρα από την απειλή για τη ζωή τόσων ανθρώπων, το ιατρικό και το υπόλοιπο προσωπικό, που δίνει τη μάχη για να κρατήσει όρθιες τις δομές του ΟΚΑΝΑ, έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μια επίθεση στα δικαιώματά του.

Όπως μας εξηγεί ο Άγγελος, "από το 1999-2009 αμειβόμασταν με την συλλογική σύμβαση. Πλέον υπαγόμαστε στο ενιαίο μισθολόγιο. Όχι μόνο δεν μας δίνουν το δικαίωμα να υπογράψουμε νέα ΣΣΕ, αλλά μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου, απαιτούν να επιστρέψουμε δεδουλευμένα, δήθεν "παρανόμως εισπραχθέντα", που απέρρεαν από τις συμβάσεις μας! Αφενός τα προβλήματα και οι συνθήκες εργασίας μας, αφετέρου αυτή η παράλογη απαίτηση του κράτους, μας οδήγησαν σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Πάνω από ένα μήνα τα κεντρικά κτήρια του ΟΚΑΝΑ βρίσκονται σε κατάληψη. Κάθε εβδομάδα με γενικές συνελεύσεις ανανεώνουμε την απόφαση και εξετάζουμε τα νέα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει υπόσχεση για νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώσει την απαίτηση για την επιστροφή των δεδουλευμένων μας, αλλά τίποτε χειροπιαστό. Είμαστε σε αναμονή και την ερχόμενη Δευτέρα, έχουμε νέα Γ.Σ.".

Το σωματείο του ΟΚΑΝΑ έχει καταφέρει να συντονίσει τις δράσεις του με τα υπόλοιπα σωματεία στην Ψυχική Υγεία και την Πρόληψη, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Ήδη έχουν πραγματοποιήσει κοινές εκδηλώσεις, συζητήσεις, συνεντεύξεις τύπου και αρκετά δυναμικές πορείες στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Σημαντική είναι η υποστήριξη που έχουν βρει στον αγώνα τους, τόσο από τις τοπικές κοινωνίες και μαζικούς φορείς, όσο και από τους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους, που κατανοούν όσο κανένας τη σημασία της διάσωσης του Οργανισμού.

Την περασμένη Δευτέρα 15/4, το απόγευμα, βρέθηκαν έξω από τη βουλή. Είχε προγραμματιστεί η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε καταθέσει η Β. Κατριβάνου, για την σχετική με τους μισθούς τους απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Όπως συνήθως ο αρμόδιος υπουργός και η υφ. κα Σκοπούλη, δήλωσαν κώλυμα και δεν συζητήθηκε. Παρούσα στην πορεία και η βουλευτής Α΄Θεσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννα Γαϊτάνη, που μαζί με την συνάδελφό της Δέσποινα Χαραλαμπίδου, συναντήθηκαν πρόσφατα με τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογη συμπαράσταση και ενεργή συμμετοχή στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις της Αθήνας, έχουν εκδηλώσει και πολλοί άλλοι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος των εξαρτημένων στη θεραπεία και των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ για αξιοπρεπή εργασία, είναι αγώνας που αφορά όλους μας. Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε και να ανατρέψουμε τα μνημόνια της καταστροφής και την κυβέρνηση της λιτότητας, του ρατσισμού και του μίσους, απέναντι στους εργαζόμενους και τις αντιστάσεις τους.

Ετικέτες