Με τη συμμετοχή των τεσσάρων δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, της ΕΔΟΘ, του ΕΚΘ, εκπροσώπου των γιατρών και των ειδικευόμενων γιατρών, της προέδρου του σωματείου εργαζομένων, του αντιπροσώπου των 65 εργαζόμενων της Euromedica, αλλά και της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμαριάς, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς δόθηκε την Τετάρτη 29/5 συνέντευξη τύπου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο «Παναγία» μετά την ψήφιση της τροπολογίας που παρατείνει την λειτουργία του έως το τέλος του 2014. Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ συμμετείχαν οι βουλευτές Ιωάννα Γαϊτάνη και Γιάννης Αμανατίδης.

Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη λειτουργία του νοσοκομείου. Η σύμβαση με τη Euromedica που περιλαμβάνονταν στην τροπολογία δεν έχει ακόμα υπογραφεί. Το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί με 7 24ωρες εφημερίες την ώρα που αποψιλώνεται λόγω των μετακινήσεων γιατρών και του κλεισίματος της λίστας των ειδικευόμενων γιατρών. Το Ογκολογικό τμήμα οδηγείται στο κλείσιμο αλλά και ο Λιθοτρίπτης συνεχίζει να μη λειτουργεί.  Την ίδια ώρα πρόβλημα έχει ανακύψει και με το οικόπεδο στο νοσοκομείο «Αγ. Παύλος» στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστούν οι πτέρυγες στις οποίες θα μεταφερθεί το ν. «Παναγία». Όσο αφορά  τους 65 εργαζόμενους της Euromedica παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και υπάρχει μεγάλη ανησυχία από τη μεριά τους για το μέλλον τους.

Για  την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου του νοσοκομείου και τον εκπρόσωπο των γιατρών μεγάλη ευθύνη έχει ο διοικητής της  4ης ΥΠΕ ,Θρασύβουλος Βεντούρης που με τις πράξεις του οδηγεί το νοσοκομείο στο κλείσιμο.

Από τη μεριά της ΕΔΟΘ και του ΕΚΘ εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων.

Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ επεσήμαναν ότι η απαξίωση και η προσπάθεια κλεισίματος του νοσοκομείου «Παναγία» εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει και να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια δωρεάν υγεία. Αλλά και ότι η απάντηση είναι η δημιουργία ενός πλατιού κινήματος συμπαράστασης που θα περιλαμβάνει δήμους, συνδικάτα και φορείς της πόλης, κόμματα και κινήσεις, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Ένα κίνημα δεμένο με τα άλλα κινήματα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών αλλά και όσων αγωνίζονται για να περιφρουρήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα που βάλλονται σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα αγωνιστεί ώστε να υλοποιηθεί η ψηφισμένη τροπολογία, να λυθούν τα προβλήματα με το οικόπεδο και να κατασκευαστεί η πτέρυγα στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» αλλά και να λυθούν τα προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων και υλικοτεχνικής υποδομής, που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Η απαξίωσή του και η μεταφορά των κλινικών και των εργαστηρίων του πρέπει να σταματήσει. Η εξασφάλιση της εργασίας των 65 εργαζομένων της Euromedica είναι επίσης αδιαπραγμάτευτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

Η συνάντηση κατέληξε στη δημιουργία μιας επιτροπής συμπαράστασης και παρακολούθησης της υλοποίησης της τροπολογίας για το «Παναγία» που θα προχωρήσει σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην ΥΠΕ, σε συνάντηση με τον υπουργό υγείας, αλλά και σε δράσεις που θα ανοίγουν το ζήτημα στην πόλη και θα καλούν το λαό της Θεσσαλονίκης σε συμπαράταξη ώστε το νοσοκομείο να μείνει ανοικτό.

Περισσότερα άρθρα για τον αγώνα στο "Παναγία"