Τους εργαζομένους με καθεστώς εργολαβίας στα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι απεργούν για τρίτη συνεχόμενη μέρα, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί (12/4) αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Α΄ Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι με καθεστώς εργολαβίας, εργάζονται στα ΕΛΠΕ πάνω από 15 χρόνια όλοι τους, καλύπτοντας όχι μόνον πάγιες, αλλά εντελώς βασικές και κρίσιμες εργασίες της επιχείρησης. 

Στο διάστημα της πολυετούς εργασίας τους, οι μισθοί τους, αντί να αυξάνονται, έχουν περικοπεί περίπου στο μισό, δηλαδή στα 600-700 ευρώ το μήνα, δεν παίρνουν ανθυγιεινό επίδομα, τριετίες, επιδόματα βάρδιας, γάμου κτλ., ζώντας ένα εργασιακό καθεστώς εξαιρετικά υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο με αυτό των υπαλλήλων των ΕΛΠΕ. Ο μόνος κερδισμένος από τις συνθήκες γαλέρας των εργολαβικών, είναι φυσικά ο εργολάβος τους! Γι αυτό και οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία άλλη ανοχή στην κοροϊδία των εργολάβων και της Διοίκησης των ΕΛΠΕ, να δοθεί τέλος στην απλήρωτη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία σε εργολάβους, να δοθεί τέλος στις ελαστικές μορφές εργασίας κτλ.

Από την πλευρά της Λαϊκής Ενότητας Α΄ Θεσσαλονίκης, τονίστηκε αρχικά η θέση τους, ότι δεν πρέπει να προχωρήσει το ξεπούλημα πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ σε ιδιωτικά συμφέροντα είτε του Λάτση, είτε ξένου ιδιωτικού πετρελαϊκού ομίλου, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκπληρώνοντας μνημονιακές της δεσμεύσεις. Τα ΕΛΠΕ χρειάζονται ριζική ανασυγκρότηση ως δημόσια επιχείρηση, με δημόσιο μάνατζμεντ, που θα εργάζεται με αυστηρά αναπτυξιακά κριτήρια, χωρίς κομματικές και πελατειακές εξαρτήσεις, και ως τέτοια θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ με καθεστώς εργολαβίας, από πλευράς της αντιπροσωπείας της Λαϊκής Ενότητας τονίστηκε ότι είναι κάθετα αντίθετοι με το καθεστώς αυτό των εργασιακών σχέσεων, το οποίο έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και στο δημόσιο, γιατί κρατά σε κατάσταση ομηρίας τόσο σε κόμματα κυβερνητικά, όσο και στους εργολάβους, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Τους υποχρεώνει σε εργασιακό καθεστώς γαλέρας, με όλα όσα ανέφεραν ότι υφίστανται οι εργαζόμενοι στους εργολάβους για τα ΕΛΠΕ, και δυστυχώς, είναι οι πρώτοι που απολύονται σε περιπτώσεις που οι εκάστοτε Διοικήσεις αποφασίσουν περικοπές προσωπικού. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Ενότητα στέκεται στο πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, στηρίζοντας τους δίκαιους αγώνες τους, μέχρι την τελική νίκη.

Το Γραφείο Τύπου