Με ένταση αναδείχθηκε στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα η επιβολή των υπέρογκων προστίμων στους αγωνιστές του «Κινήματος ενάντια στα διόδια». Τα πρόστιμα που επιβάλλει η Εγνατία Οδός ΑΕ, με βάση το νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λογίζονται στο εικοσαπλάσιο του αρχικού προστίμου, και αν δεν πληρωθούν εντός είκοσι ημερών βεβαιώνονται στην εφορία στο υπέρογκο ποσό του 50πλάσιου του αρχικού. Επιπλέον, με βάση τους μνημονιακούς νόμους, από τη στιγμή που θα βεβαιωθούν τα πρόστιμα στην εφορία, υπάρχει η δυνατότητα να κατασχεθούν στοιχεία της ακίνητης περιουσίας ή τραπεζικοί λογαριασμοί του οφειλέτη, πράγμα που οδηγεί σε οικονομική εξόντωση των «οφειλετών».

Επισημαίνουμε ότι όλοι οι αγωνιστές του «Κινήματος ενάντια στα διόδια» δεν ήταν «μπαταχτσήδες» όπως τους κατηγορούσε η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά αγωνίζονταν ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης χρήσης του κοινωνικού αγαθού της μετακίνησης, να μην δοθούν τα οδικά δίκτυα στους ιδιώτες, να καταργηθούν οι χαριστικές συμβάσεις με τους μεγαλοεργολάβους, και κυρίως να καταργηθούν τα υπέρογκα διόδια, τα οποία έχουν καταστήσει απαγορευτική τη μετακίνηση των πολιτών στις εθνικές οδούς.

Υπενθυμίζουμε επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, στήριζε ενεργά το «Κίνημα ενάντια στα διόδια», με συμμετοχή των μελών του σ αυτό, και με έντονες δηλώσεις στήριξής του από το σημερινό πρωθυπουργό και  Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό της υπαναχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα αυτό (επακόλουθο της μνημονιακής κωλοτούμπας) είναι το γεγονός ότι, παρόλο που στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του είχε ετοιμαστεί τροπολογία από βουλευτές για να επιλυθεί το ζήτημα, δεν υιοθετήθηκε ποτέ από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταθάκη. Σήμερα, χρησιμοποιούν ως φύλλο συκής, τα κυβερνητικά στελέχη που πηγαίνουν ως μάρτυρες υπεράσπισης στα δικαστήρια.

Αποτέλεσμα αυτής της υπαναχώρησης είναι, σήμερα, εκατοντάδες αγωνιστές να καλούνται να πληρώσουν αμύθητα –για τις οικονομικές τους δυνατότητες- ποσά, εξαιρετικά δυσανάλογα με το αρχικό πρόστιμο, να οδηγούνται στα δικαστήρια και να εξωθούνται στην οικονομική ανέχεια.

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη σημερινή συγκυβέρνηση, και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ, για την υπαναχώρησή του στο ζήτημα της διαχείρισης των εθνικών οδών και των διοδίων.

Δηλώνει πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται για εθνικούς δρόμους οι οποίοι θα είναι δημόσιοι, διασφαλίζοντας το κοινωνικό αγαθό της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών, για κατάργηση των ισχυουσών, χαριστικών συμβάσεων παραχώρησης  που εξασφαλίζουν μόνον τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, την ώρα που εμείς ακριβοπληρώνουμε δρόμους καρμανιόλες, για κατάργηση των διοδίων.

Για ενημέρωσή σας η τροπολογία που είχε ετοιμαστεί και δεν υιοθετήθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: