Με τον αριθμό των νεκρών, των διασωληνωμένων ασθενών και των κρουσμάτων να είναι στο «κόκκινο», η ταξική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, συνεχίζει να αποτελεί την κυρίαρχη απάντηση των «από πάνω».

Εμβληματικό παράδειγμα για τη διαχείριση της πανδημίας με βασικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις κοινωνικές ανάγκες, αποτελεί ο κλάδος του Τουρισμού. 

Κυβερνήσεις και η γραφειοκρατία της ΕΕ, που δείχνουν εγκληματική αδιαφορία για την πραγματική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, την έγκαιρη προμήθεια και διάθεση των εμβολίων και την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριοι ως προς τα σχέδια επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας. 

Μπροστάρης στη μάχη διασφάλισης των κερδών μεγαλοξενοδόχων, αεροπορικών εταιριών κ.α. είναι φυσικά η ελληνική κυβέρνηση. Εκείνη που αδιαφορώντας για τις ζωές μας, αφήνει κόσμο να πεθαίνει εκτός ΜΕΘ, μας στοιβάζει στα ΜΜΜ και έχει σε «lockdown» δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες ένα χρόνο τώρα. Εκείνη που διώκει πειθαρχικά και απολύει υγειονομικούς, αλλά «ακούει με αγωνία» τα αιτήματα των ιδιωτικών κλινικών και των tour operators.

Το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα έχει τεθεί από την κυβέρνηση στις 14 Μαΐου, με κεντρικό σύνθημα «All you want is Greece» και στόχο την αύξηση της ροής εισερχομένων τουριστών σε σχέση με το 2020, όταν και φιλοξενήθηκαν πάνω από 6 εκατομμύρια τουρίστες.

Βέβαια, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, εμφανίστηκε σε πρόσφατες δηλώσεις τους αισιόδοξος ότι η έλευση ξένων επισκεπτών, μπορεί να γίνει και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία, με «εργαλείο» το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό ε μβολιασμού. Ήδη στο τραπέζι έχει πέσει η σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, θα επιτρέπεται το yachting (απόπλους/κατάπλους), καθώς και οι κρουαζιέρες χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια, οι λεγόμενες «blue cruises».

«Πράσινο Πιστοποιητικό»

Το ευρωκοινοβούλιο, με μεγάλη πλειοψηφία, στήριξε την ταχεία θέσπιση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού. Η έγκριση της έναρξης διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μεταφέρθηκε κατά την επόμενη σύνοδο της ολομέλειας (26-29 Απριλίου).

Η ΕΕ, μετά και από ισχυρές πιέσεις των χωρών του Νότου, προχωρά στο λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο» χωρίς ακόμη να ξέρουμε πόσο κρατάει η ανοσία από το κάθε εμβόλιο και πόσο αποτελεσματικό είναι στον περιορισμό της μετάδοσης. Με αυτή την επιλογή, πέρα από τα ζητήματα συλλογής προσωπικών δεδομένων, οι διακρίσεις είναι ισχυρό ενδεχόμενο, όταν σήμερα έχει εμβολιαστεί κάτω από το 20% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Οι όποιες πρόνοιες πως «η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς», μένει να αποδειχτούν στην πράξη. 

Σημαντικότερο, ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των ταξιδιωτών ή όλου του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας στα νησιά έως 15.000 κατοίκους (ώστε να ανάψουν το συντομότερο οι μηχανές της τουριστικής σεζόν, όπως ακούγεται έντονα για την Ελλάδα), μπορεί να στερήσει τα εμβόλια από ευπαθείς ομάδες ή φτωχά κράτη που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτά. 

Προφανώς η όλη συζήτηση έχει ανοίξει την όρεξη σε διάφορους κερδοσκόπους, καταργώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης και ισοτιμίας, μετατρέποντας το εμβόλιο σε προνομιακή παροχή για τους πλούσιους. Τον Φεβρουάριο, το γερμανικό ταξιδιωτικό γραφείο Fit Reisen (στα αγγλικά Fit Travel) ξεκίνησε τη διαφήμιση για τις λεγόμενες «διακοπές εμβολίων». Για την ώρα η ιδέα έχει «παγώσει», άλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες όμως συνεχίζουν να προσφέρουν τέτοια πακέτα. Το νορβηγικό ταξιδιωτικό γραφείο World Visitor εξυπηρετεί ταξιδιώτες σε σκανδιναβικές χώρες, καθώς και στη Γερμανία. Πρόσφατα, ο ιστότοπος της εταιρείας παρουσίασε προσφορά για αποδράσεις μετ’ εμβολίων στη Ρωσία, για τη λήψη του εμβολίου Sputnik V. Μία επιλογή, ξεκινώντας από τα 1.199 ευρώ, προβλέπει δύο γρήγορες εκδρομές εντός μηνός για τις δύο δόσεις, ενώ με 2.999 ευρώ, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν την πιο πλούσια διαμονή των  22 ημερών σε ρωσικό θέρετρο υγείας… Η πρόσφατη άρση από την Γερμανία της καραντίνας σε όσους επιστρέφουν από τα ισπανικά νησιά, σε συνδυασμό με τις διακοπές του Πάσχα, γεμίζουν με τουρίστες τις Βαλεαρίδες. Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε άδεια στα ξενοδοχεία της περιοχής να ανοίξουν. Την ίδια ώρα οι ντόπιοι δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε νομό λόγω των αυστηρών κυβερνητικών μέτρων.

Ταυτόχρονα, μετά των «εθνικισμό των εμβολίων», κάθε κράτος μέλος προχωρά σε κινήσεις προστασίας του εγχώριου τουριστικού κεφαλαίου του. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που απεχθανόταν ακόμα και την παραμικρή σκέψη για μονομερείς ενέργειες την περίοδο των μνημονίων, προετοιμάζει διμερή συμφωνία με το Ισραήλ (και άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Βρετανία) για είσοδο στη χώρα ισραηλινών τουριστών, που έχουν εμβολιαστεί και κατέχουν «πράσινο» πιστοποιητικό, χωρίς καραντίνα. Ενέργειες που βρίσκουν κάθετα αντίθετη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ εδώ και μήνες δεν παρέχει εμβόλια στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, όπως επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Το δίκαιο που επικαλείται διαρκώς ο Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Και υγειονομικό απαρτχάιντ δηλαδή, από το στενό σύμμαχο του ελληνικού κράτους, για τον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό. 

Στο λοιπό σχεδιασμό του «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα οι τουρίστες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αντισώματα ή αρνητικό τεστ, ενώ στις πύλες εισόδου θα υποβάλλονται σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπως έγινε και πέρυσι, με τα γνωστά «πετυχημένα» αποτελέσματα του συστήματος «ΕVA». Τέλος, όλες οι ανάγκες υγείας, νοσηλείας κ.λπ., που σχετίζονται με τον covid, θα παρέχονται χωρίς κόστος στους τουρίστες. 

Tα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των ξενοδοχείων, που πέρυσι «πήγαν περίπατο» αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες εργαζόμενους, αναμένονται εντός ημερών. Βέβαια οι εργοδότες, για να αποφύγουν κάθε ευθύνη τήρησης μέτρων προστασίας και τα συνακόλουθα έξοδα (μαζικά πληρωμένα τεστ, άδειες μετ’  αποδοχών κλπ), ποντάρουν τα πάντα στην υποχρεωτικότητα των self-tests και στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό πλάνο. Αντίθετα, πχ. με τις δομές προσφύγων, όπου παρά τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης και συνωστισμού, «υπάλληλοι και διαμένοντες θα εμβολιαστούν με τη σειρά τους, βάσει ηλικίας, όπως και ο γενικός πληθυσμός», σύμφωνα με τα λόγια του αρμόδιου υπουργού, Ν. Μηταράκη. 

Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται ότι η προκλητική πολιτική «όλα για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους», απειλεί ακόμα πιο έντονα τις ζωές, τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Απέναντι στην αποτυχημένη κυβερνητική στρατηγική, να επιβάλουμε με τους αγώνες μας, τις διεκδική σεις του κόσμου μας.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες