Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ψήφισε Κυριακάτικα μέσα στο Πάσχα, τον αντι-ασφαλιστικό και φορο-ληστρικό νόμο! Ένα νόμο κατάπτυστο, που για άλλη μια φορά στα χρόνια των Μνημονίων, φορτώνει όλα τα βάρη στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους συνταξιούχους και επελαύνει τώρα και στα χαμηλά και μεσαία στρώματα των αγροτών και των επιστημόνων.

Επίσης νομοθέτησε πριν λίγες μέρες ένα ιδιαίτερα σκληρό πακέτο μέτρων με δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα. Από τα σημαντικότερα είναι ο Μηχανισμός Αυτόματης Περικοπής Δαπανών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει το δικαίωμα παρέμβασης ή μονομερών ενεργειών, ο οποίες θα κόβει δαπάνες από μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές και θα επιβάλλει νέους φόρους.

Μας οδηγούν σε Μνημόνιο και λιτότητα διαρκείας, ενώ καταργείται κάθε έννοια Συντάγματος και Δημοκρατίας, καθώς δεν θα αποφασίζει το ελληνικό κράτος για κανένα νόμο.

Δημιουργούν το υπερ-Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, για να ξεπουλήσουν την περιουσία του ελληνικού λαού, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι περιορισμοί για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οι οποίοι απελευθερώνονται πλήρως από 01/01/2018!

Το πακέτο περιλαμβάνει δεκάδες άμεσους και έμμεσους φόρους, που δεν πλήττουν παρά μόνο τα λαϊκά στρώματα, πχ αύξηση του ΦΠΑ, επιπλέον φόροι σε καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, τσιγάρα, ακίνητη περιουσία, τέλη ταξινόμησης, νέοι φόροι σε καφέ, σταθερή τηλεφωνία, μπύρα, ξενοδοχεία κα.  

Αυτά θα αποτελούν το συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης, για να ανοίξει κάποια στιγμή τρία χρόνια μετά, η συζήτηση για ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμα, αφού έχει εφαρμοστεί το 3ο Μνημόνιο  και αποκλείοντας οποιοδήποτε «κούρεμα».

Με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) συνθηκολόγησε, πέρασε στην απέναντι πλευρά και επέλεξε να υπερασπιστεί τα κοινά συμφέροντα δανειστών, τραπεζιτών και κεφαλαίου.

Η διάψευση όλων των επαγγελιών και «δεσμεύσεων» της κυβέρνησης είναι πραγματικά εντυπωσιακή για τον παταγώδη και καθολικό της χαρακτήρα. Πρώτα κατέρρευσε το «παράλληλο πρόγραμμα» και τα ισοδύναμα.

Στο ζήτημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων επιστράτευσε τα ΜΑΤ, την συκοφάντηση και τον «κοινωνικό αυτοματισμό», ταυτίζοντας το κίνημα με «γραβατάκηδες» και «τσιφλικάδες-φοροφυγάδες».   Στο ζήτημα των προσφύγων, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε ταχύτατα.

Έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σε ρόλο δύναμης «αποτροπής» κατά των προσφύγων, αποδέχτηκε τα κλειστά σύνορα χωρίς αντίσταση και χωρίς να χρησιμοποιήσει το βέτο, στρατιωτικοποίησε τη διαχείριση του ζητήματος αναθέτοντας στο Υπ. Άμυνας την ευθύνη για την φροντίδα των προσφύγων. Ενώ συνεχίζει τις στενές σχέσεις στην εξωτερική πολιτική με δικτάτορες και σφαγείς (Ισραήλ, Αίγυπτος).

Οι σημαντικότερες διαψεύσεις ωστόσο, έρχονται τώρα, στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πλέον το πόσο σκληρά θα είναι τα μέτρα του 3ου Μνημονίου και το πώς θα εφαρμοστούν σε βάρος μας πάλι.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Στο Ασφαλιστικό (όπως έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας) επιχειρείται -εκτός από το τσεκούρωμα των συντάξεων και την φτωχοποίηση των συνταξιούχων- η αλλοίωση του Δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και η μετατροπή του σε κεφαλαιοποιητικό.

Στο ζήτημα του ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΕ και όλων των Ταμείων, πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τους αγώνες μας. Από τη μία πλευρά, προσπαθώντας να μην εφαρμοστεί ο ΕΦΚΑ (και το ΕΤΕΑΕΠ) και από την άλλη, αν τον εφαρμόσουν, αυτό να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται, χωρίς να θιχτεί καμία θέση εργασίας και χωρίς να χειροτερεύσουν οι εργασιακές συνθήκες.

Το αν θα υπάρξουν συνέπειες και ποιες θα είναι αυτές από την λειτουργία του ΕΦΚΑ, θα εξαρτηθεί και από τις κινητοποιήσεις και τις αντιστάσεις που θα προβάλουμε.

Τα μηνύματα δεν είναι θετικά. Η μετατροπή μιας Διεύθυνσης του ΤΣΜΕΔΕ σε ΝΠΙΔ, οι προσπάθειες διαίρεσης των εργαζομένων με επιμίσθια και η τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για πλεονάζον προσωπικό και κινητικότητα εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες δεν μας προδιαθέτουν θετικά!

Μπαίνουμε σε μια περίοδο, που όλα τα εργασιακά ζητήματα ανοίγονται πάλι και τίθενται υπό αμφισβήτηση. Διάφοροι «λαγοί» (ΣΕΒ, ΔΝΤ κα) μιλάνε για ομαδικές απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και για μειώσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων. Μετά την ψήφιση αυτού του πακέτου μέτρων, θα ξεκινήσει νέα «διαπραγμάτευση» για τα εργασιακά, που σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο θα περιλαμβάνει  «..τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ»!

Αν δώσουμε στους δανειστές και στην κυβέρνηση χρόνο και κινηματική ύφεση, είναι σίγουρο ότι η δημιουργία του ΕΦΚΑ, θα έχει την χειρότερη κατάληξη για εμάς τους εργαζόμενους. Αν αντίθετα αγωνιστούμε και παλέψουμε, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την επίθεση.

Πολλά από τα μέτρα που θέλει η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα και η ΕΕ και τα εκφράζουν με τα Μνημόνια, είχαμε καταφέρει και τα σταματήσαμε με τους αγώνες το 2010-2013. Με τον ίδιο αγωνιστικό τρόπο πρέπει να κινηθούμε και τώρα.

Με μεγαλύτερη ορμή, με μεγαλύτερη συμμετοχή και αποφασιστικότητα μπορούμε να ακυρώσουμε τα βάρβαρα μνημονιακά τους μέτρα και να επαναφέρουμε και να διευρύνουμε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα μας.

Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ετικέτες