Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες  που ακολουθείτε την αντιδημοκρατικά επιβαλλόμενη από την ηγεσία του κόμματος ριζική αλλαγή πολιτικής και την αθέτηση των προγραμματικών θέσεων, δυστυχώς στο σημείο αυτό οι δρόμοι μας πολιτικά χωρίζουν. Με την παρούσα δήλωση παραιτούμαστε τόσο από μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής  όσο και από απλά  μέλη  της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Kύπρου.

Πα­λέ­ψα­με μαζί δί­νο­ντας μάχη απέ­να­ντι στα μνη­μό­νια, ενά­ντια στην καταπίεση, στην οικονομική συ­ντρι­βή του λαού, για να έχει δημιουργική προοπτική η νε­ο­λαί­α του τόπου μας, για μία κυ­βέρ­νηση της Αρι­στε­ράς. Ως οργάνωση του εξωτερικού πρωτοστατήσαμε στις εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης υπέρ των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για ουσιαστική διαπραγμάτευση φέτος τον Φλεβάρη. Υπερασπίσαμε τις θέσεις της νέας κυβέρνησης που έστελναν ελπιδοφόρα μηνύματα στους ευρωπαϊκούς λαούς. Όμως στη συνέχεια μετά την 20η Φλεβάρη ακολουθήθηκε η πολιτική της αποφυγής των "μονομερών ενεργειών", που πάγωσε την εφαρμογή των προγραμματικών μας μέτρων αποδυναμώνοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και της νεολαίας και οδηγώντας το κίνημα στο περιθώριο.

Η εξάμηνη διαπραγμάτευση της ηγεσίας οδήγησε στην εγκατάλειψη των κόκκινων γραμμών. Οι αγώ­νες μας, το πρόγραμμά μας, οι αποφάσεις των οργάνων, οι προεκλογικές εξαγγελίες μας όπως κι η ελ­πί­δα του λαού διαψεύσθηκε από την  με­τάλ­λα­ξη της πο­λι­τι­κής της ηγε­τι­κής ομά­δας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος και της κυβέρνησης υπε­γρά­ψε νέο, τρίτο μνη­μό­νιο! Ενα μνημόνιο που επιβάλλει νέα αντιλαϊκά μέτρα, μειώνει τα λαϊκά εισοδήματα, αφήνει στο απυρόβλητο την ολιγαρχία, βαθαίνει την εξάρτηση από τους πιστωτές και υποθηκεύει περαιτέρω το μέλλον της χώρας! Σε όλα αυτά, δεν μπο­ρού­με να γί­νου­με συ­νερ­γοί …

Το Μάη με ανακοίνωσή μας κα­τα­δι­κά­σα­με την διαφαινόμενη πα­ρα­βί­α­ση των κόκ­κι­νων γραμ­μών που θα είχε ως απο­τέ­λε­σμα την υπο­χώ­ρη­ση από τις θέ­σεις του 1ου Συ­νε­δρί­ου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και από τις προ­ε­κλο­γι­κές του  δε­σμεύ­σεις . Στηρίξαμε αποφασιστικά την προσπάθεια του δημοψηφίσματος και την ηγεσία που ζητούσε υπερψήφιση του ΟΧΙ. Γι’ αυτό και εκπλαγήκαμε από το θρά­σος και την ανακολουθία της ηγε­σί­ας να με­τα­τρέ­ψει, μέσα σε μία νύχτα, το ΟΧΙ του λαού σε ΝΑΙ στις προτάσεις των "εταίρων".

Η με­τα­τρο­πή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ, η απόφαση για υπερψήφιση του 3ου μνημονίου, η σύγκλιση συνεδρίου κατόπιν εορτής, η πα­ρα­βί­α­ση της από­φα­σης της Κ.Ε. για σύ­γκλι­ση έκτα­κτου συ­νε­δρί­ου το Σε­πτέμ­βρη ( και μία σειρά από  άλλες πα­ρα­βιά­σεις των συλ­λο­γι­κών απο­φά­σε­ων από την ηγε­τι­κή ομάδα,) με­τέ­τρε­ψαν το κόμμα των μελών σε ένα αρ­χη­γο­κε­ντρι­κό σύ­στη­μα δια­χεί­ρι­σης τσα­κί­ζο­ντας κάθε έν­νοια συλ­λο­γι­κό­τη­τας.

Κα­νέ­νας «κομ­μα­τι­κός πα­τριω­τι­σμός», καμία έκ­κλη­ση για «ενό­τη­τα», κα­νέ­να «δεν υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή»   δεν δι­καιο­λο­γεί την απα­ξί­ω­ση των συλ­λο­γι­κών λει­τουρ­γιών και της εσω­κομ­μα­τι­κής δη­μο­κρα­τί­ας. Αντί­θε­τα, ακυ­ρώ­νουν κάθε δυ­να­τό­τη­τα πο­λι­τι­κής πα­ρέμ­βα­σης της βάσης και με­τα­τρέ­πουν τα μέλη σε άβου­λη μάζα χει­ρο­κρο­τη­τών της εξου­σί­ας. 

Κάτω από αυτές τις συν­θή­κες δεν μπο­ρού­με να μι­λά­με ούτε για αριστερή κυβερνητική πολιτική, ούτε για κόμμα της Αρι­στε­ράς, ούτε για δημοκρατικές συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα υπέρ των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανεξάρτητη, κυρίαρχη χωρίς το βραχνά μνημονίων, εξωτερικού χρέους και αποικιακών συμβάσεων.  Ελπίζουμε ότι θα συ­να­ντη­θού­με ξανά στους κοινωνικούς αγώ­νες. 

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Θέμης Θεμιστοκλέους

Βασίλης Καφαντάρης

Μάνος Μαθιουδάκης

Γιάννης Ξύδης

Μαρια Παναγοπούλου

Σπυρός Σεμιτέκολος

Μαρίλια Χριστοδούλου 

Ετικέτες