Συνέντευξη στην Έλλη Ζώτου

* Μια σύντομη κριτική των αποτελεσμάτων της Κυριακής και ποια θα είναι η στάση σας για τη επόμενη ημέρα και την συνέχεια στον δεύτερο γύρο των δημοτικών;

Τα αποτελέσματα καταγράφουν ξεκάθαρα την καταβαράθρωση των κομμάτων της κυβέρνησης, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Είναι η πρώτη φορά που στο δήμο της Αθήνας υποψήφιος της Δεξιάς δεν περνά στον δεύτερο γύρο. Δεν μπορεί κανείς να κρύψει τη στροφή του κόσμου στα Αριστερά, είτε με φλυαρίες για επιτυχίες ανεξαρτήτων υποψηφίων είτε τις φωνές στα ΜΜΕ που λένε ότι δεν έγινε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος τους "μαύρισε" μαζικά και επίσης ένα δεύτερο μήνυμα είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου που προχωρά ακόμα περισσότερο συνειδητοποιώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να οργανώσει τη μάχη για την ανατροπή της κυβέρνησης και το ξήλωμα των Μνημονίων και γι' αυτό καταγράφεται στα αριστερά του ένα ολόκληρο ρεύμα που ψήφισε, ιδιαίτερα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αντικαπιταλιστική τοποθέτηση κερδίζει 125.000 στις περιφέρειες και ποσοστό 2,3%, και αντίστοιχα στους δήμους το ποσοστό αυτό εκφράζεται με εκλογές αρκετών δημοτικών συμβούλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να τραβήξει μετριοπαθείς ψηφοφόρους με πολιτική συμβιβασμών και όχι σύγκρουσης, πράγμα που αφήνει ανοιχτό το περιθώριο στους από-τα-πάνω να παίζουνε παιχνίδια με Κασιδιάρηδες και Μαρινάκηδες. Αυτή η λογική υποτίμησε και τους νεοναζί ως απειλή αναθέτοντας το ζήτημα στα ανακριτικά γραφεία και τους εισαγγελείς ενώ οι Μπαλτάκοι έκαναν όλη τη βρόμικη δουλειά, ο Κασιδιάρης είχε την άδειά του να είναι έξω από τη φυλακή και να διεκδικεί ότι η Χρυσή Αυγή θα βγει ξανά στον δρόμο.

Άρα, από τη δικιά μας την μεριά, όσο αφορά το πώς πάμε παρακάτω, λέμε ότι χρειάζεται να οργανωθεί με πολύ σκληρό τρόπο η μάχη για να ρίξουμε την κυβέρνηση και δεν είναι αρκετό το ψηφίζετε-φεύγουν. Γι' αυτό στον μεν δεύτερο γύρο των εκλογών στον δήμο της Αθήνας χρειάζεται να είναι πραγματικά γύρος ήττας του ίδιου του Καμίνη και ταυτόχρονα η ψήφος στον Σακελλαρίδη από τον κόσμο που σιχαίνεται τη συγκυβέρνηση να μην έχει αυταπάτες ότι θα ξηλωθεί με αυτόματο τρόπο η συγκυβέρνηση της Δεξιάς. Δεν μπορούμε να έχουμε την εμπιστοσύνη μας ότι με τους συμβιβασμούς που κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει ένας τέτοιος δρόμος. Εμείς καλούμε στις ευρωεκλογές της 25ης Μάη να στηριχθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να βγάλει ευρωβουλευτή.

* Μια μικρή κριτική για τη δημαρχία Καμίνη;

Η δημαρχία Καμίνη ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις πολιτικές των Μνημονίων, των απολύσεων και των περικοπών, γι' αυτό στον δήμο της Αθήνας είχαμε τη χειροτέρευση των δημοτικών υπηρεσιών μέσα από την μείωση του προσωπικού κατά 5.000 και την περικοπή των δαπανών κατά 60%. Χειροτέρευση των υπηρεσιών στους παιδικούς σταθμούς, στην καθαριότητα, στο πράσινο, στον πολιτισμό, στην συντήρηση των σχολείων, είχαμε ακόμα και κλείσιμο ιατρείων. Ταυτόχρονα, ο Καμίνης απάντησε και προκλητικά απέναντι στις δημοκρατικές ελευθερίες. Είναι ο άνθρωπος που έκλεισε την Αγορά της Κυψέλης και τη Βίλα Αμαλίας με τα ΜΑΤ. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος στάθηκε πολέμιος των εργατικών αγώνων και των διαδηλώσεων προτείνοντας ακόμα και νόμο που τις απαγόρευε επί της ουσίας. Είναι ο άνθρωπος που μοιραζόταν το "success story" του Σαμαρά λέγοντας ότι τα προγράμματα της Ε.Ε. θα φέρουν ανάπτυξη και ανάκαμψη της πόλης. Στην πραγματικότητα, υλοποιούσε την ατζέντα Νόμου και Τάξης για την ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, με τα σχέδια για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου.