Πολλοί Έλληνες/Χριστιανοί φίλοι αλλά ακόμα και «σύντροφοι» -με την ευρύτερη έννοια- το πρωί της 26ης Μάη, σοκαρισμένοι από τα «σταλινικά» ποσοστά του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), μου ’λεγαν πως «η μειονότητα απέδειξε ότι είναι μαριονέτα της Τουρκίας» ή πως «πάμε να γίνουμε Κριμαία».

Ένας φίλος μου είπε πως «δεν εκτιμάει πλέον κανέναν μειονοτικό, πέρα από συγκεκριμένους», ενώ ο άλλος αναρωτιόταν το «αν πρέπει να ψωνίσει από μαγαζιά μειονοτικών»…

Μ’ αυτήν την αφορμή, πήρα απόφαση να γράψω αυτό το κείμενο και να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους – ως ένας απλός μειονοτικός και αντιεθνικιστής δημοσιογράφος που ψήφισε ΣυΡιζΑ.

Τι είναι το DEB;

Το πρώτο λάθος των συμπολιτών μας είναι να συγκρίνουν το DEB με το φασιστικό ΛάΟΣ ή την ναζιστική συμμορία της ΧΑ. Αν είναι να συγκρίνουμε το DEB με ένα άλλο κόμμα, μπορούσαμε άνετα να την συγκρίνουμε με την ΟΜΟΝΟΙΑ της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Είναι ένα κόμμα, που δεν έχει ούτε πρόγραμμα, ούτε θέσεις, ούτε προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα –αλλά και η περιοχή μας– και δεν λέει σχεδόν τίποτα πέρα από το «είμαστε Τούρκοι, θέλουμε ίσα δικαιώματα, πρέπει να ενωθούμε όλοι η μειονότητα και να δώσουμε μήνυμα στην Ευρώπη και στην Αθήνα ότι είμαστε και εμείς εδώ».

Δεν καλλιεργεί μίσος ανάμεσα σε δύο κοινότητες – πράγμα που έκανε παλαιότερα ο ιδρυτής του κόμματος και παλαιός βουλευτής Σαδίκ Αχμέτ– με μισαλλόδοξες φράσεις και κινήσεις. Βέβαια, ώρες ώρες ποντάρει στον «εθνικισμό του καταπιεζόμενου έθνους» αλλά αυτό δεν το θεωρώ προσωπικά επικίνδυνο, αλλά σαν πολιτική «μανούβρα» και λαϊκίστικη τακτική για να προσελκύει κόσμο. 

Ο μακρόχρονος σκοπός της είναι να συσπειρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της μειονότητας και στις επόμενες γενικές εκλογές να παζαρεύει με τα κόμματα εξουσίας –ή τα δεκανίκια τους– για να βγάλει δικό του βουλευτή.

Δεν ξέρω αν έχει γίνει καμιά συμφωνία με τη ΝΔ του Σαμαρά από τώρα, αλλά μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι σε πολλές περιοχές στις περασμένες ευρωεκλογές, μοιράστηκαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος αυτού μαζί με τα ψηφοδέλτια που στήριζε η ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως επίσης, μέλη της ΝΔ πήραν μέρος στο ψηφοδέλτιο του DEB.

Ποιοι ψήφισαν DEB και γιατί;

Ήταν ολοφάνερο πως οι απλοί μειονοτικοί πολίτες είχαν γυρίσει πλάτη στα κόμματα εξουσίας όπως η ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Η καινούρια τους «ελπίδα» ήταν ο ΣυΡιζΑ – που θα έβαζε τέλος στα μνημόνια και στην εξαθλίωση, αλλά θα τους έδινε και περισσότερα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Ήταν επίσης το μόνο κόμμα που μέσω του βουλευτή Αϊχάν Καραγιουσούφ πατούσε πόδι στα χωριά και στις γειτονιές των μειονοτικών – μετά το DEB.

Αλλά ο ΣυΡιζΑ έβαλε τρία αυτογκόλ το ένα πάνω στο άλλο: Η υποψηφιότητα και απόσυρση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο, η υποψηφιότητα και η απόσυρση του Αχμέτ Κούρτ από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο και η συνεχής επίθεση στο DEB από τα «πρωτοκλασάτα» στελέχη του.

Όλα αυτά τα χειρίστηκε πολύ ωραία το DEB και ο μειονοτικός τύπος που στήριζε DEB και με τις συνεχείς επιθέσεις στο ΣυΡιζΑ, πέρασαν το μήνυμα στον απλό μειονοτικό πολίτη ότι και ο ΣυΡιζΑ όσον αφορά τα μειονοτικά θέματα είναι «συστημικό» κόμμα… Οπότε δεν ψηφίζουμε «συστημικά» κόμματα και ψηφίζουμε το «δικό μας» κόμμα που είναι το μοναδικό που υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ οι υποψήφιοι με τους συνδυασμούς που στήριζαν ΝΔ και ΠαΣοΚ μοίραζαν στα χωριά και στις γειτονιές ψηφοδέλτια του DEB, τα ψηφοδέλτια του ΣυΡιζΑ δεν μοιράστηκαν σωστά ή και εκεί που μοιράστηκαν μαζεύτηκαν και πετάχτηκαν στον κάδο απορριμμάτων από αυτούς που ανέφερα πάνω, ώστε αυτοί που θα θελήσουν να ψηφίσουν ΣυΡιζΑ να μην μπορέσουν να βρουν ψηφοδέλτια.

Νικητής των εκλογών: ο Σαμαράς

Το μόνο σίγουρο ήταν η μειονότητα να «μαυρίσει» τα κόμματα της συγκυβέρνησης το βράδυ της 25ης Μάη, ψηφίζοντας μαζικά τον ΣυΡιζΑ – σε περίπτωση που δεν κατέβαινε το DEB.

Ο Σαμαράς και ο φίλος του Δημήτρης Σταμάτης –πρώην περιφερειάρχης ΑΜΘ– έχοντας στο νου τους αυτό, διάλεξαν να συνεργαστούν με το DEB ώστε να βάλουν «φρένο» στην άνοδο του ΣυΡιζΑ στη μειονότητα.

Για το τι συμφωνίες γίνανε μεταξύ τους, δεν θα πληροφορηθούμε ποτέ.

Αλλά αυτό που ήθελαν να κάνουν το κατάφεραν: Να δημιουργήσουν ένα καινούργιο «απαρτχάιντ» ανάμεσα σε δύο κοινότητες.

Δεν ήταν καθόλου τυχαίο που ο βουλευτής ΝΔ Ροδόπης, το βράδυ των ευρωεκλογών ποντάροντας στον εθνικισμό και στην κινδυνολογία περί πατρίδος που χάνεται είπε πως πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το δημογραφικό.

Να τους τσακίσουμε

Εδώ, αυτό που πρέπει να κάνουμε ως δημοκράτες και αριστεροί της περιοχής είναι να τους χαλάσουμε το παιχνίδι. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους και να καθίσουμε να σκεφτούμε σοβαρά και ψύχραιμα. 

Πρέπει να καθίσουμε να εξηγήσουμε στους απλούς ανθρώπους που στην καθημερινότητα ζούμε μαζί, το πόσο επικίνδυνο είναι το παιχνίδι που μας ετοιμάζουν και το ότι πρέπει να απαντάμε μαζικά και αντιεθνικιστικά σ’ αυτήν.

Και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης πέφτει εδώ στην Αριστερά –και κυρίως στον ΣυΡιζΑ– διότι πέραν ότι ο μεγαλύτερος στόχος της παγίδας αυτής είναι αυτή, είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί και πρέπει να κάνει χαλάστρα στο παιχνίδι αυτό και αποδείξει ότι δεν είναι κομμάτι του «συστήματος».

Πρέπει η Αριστερά να ξαναδεί τους προβληματισμούς της μειονότητας με ψυχραιμία και να τους προσεγγίσει με έναν τρόπο αριστερό – και όχι πέφτοντας στην παγίδα που στήσανε τα δύο ΥπΕξ και επαυξάνοντας τις πατριωτικές παπαρολογίες.

* Ο Μουσταφά Τσολάκ είναι εκδότης της δίγλωσσης δεκαπενθήμερης εφημερίδας της Θράκης «Barikat».