Το τριήμερο 17-19 Σεπτέμβρη θα γίνει στην Αθήνα η σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για την ανώτατη στρατιωτική αρχή της συμμαχίας, τους επικεφαλείς των ενόπλων δυνάμεων των κρατών-μελών. Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Φλώρος, θα φιλοξενήσει τους στρατοκράτες σύσσωμου του «δυτικού κόσμου».

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται να συζητήσουν στο φόντο της ταπεινωτικής ήττας τους στο Αφγανιστάν, για να προετοιμάσουν την ανασύνταξη και την αντεπίθεσή τους, μετά το σκληρό πλήγμα που υπέστη η εικόνα «παντοδυναμίας» τους.

Η σύνοδος θα «εξειδικεύσει» την υλοποίηση των γενικών κατευθύνσεων που χάραξε η Σύνοδος Κορυφής του Ιούνη στις Βρυξέλλες, όπως η πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030», η ανανέωση της «Στρατηγικής Αντίληψης» της Συμμαχίας κ.ο.κ. Εκείνες οι αποφάσεις έδειχναν ήδη την κατεύθυνση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, κάνοντας λόγο για τον «παγκόσμιο ρόλο του», δείχνοντας προς την όξυνση του ανταγωνισμού με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Κίνα, Ρωσία), επιμένοντας στην «αντι-τρομοκρατία», κάνοντας ρητές ανατριχιαστικές αναφορές στο «μείγμα πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων, που αλληλοσυμπληρώνονται, και υποστηρίζεται από μια σειρά πολιτικών και στρατιωτικών πόρων» που απαιτεί η συλλογική δυτική «αποτρεπτική ικανότητα».

Αυτές τις κατευθύνσεις θα αναλάβουν να «εξειδικεύσουν» οι στρατοκράτες στη «γλώσσα τους», αυτήν της γυμνής στρατιωτικής δύναμης, των όπλων και του μιλιταρισμού.

Από τη δική τους σκοπιά, η επιλογή της Αθήνας είναι απολύτως ταιριαστή. Συγκεντρώνονται στη χώρα που έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη προθυμία να διατηρεί σταθερά ψηλά τις εξοπλιστικές δαπάνες της, τη χώρα που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε «πυλώνα» του «τόξου ανάσχεσης» από το Ισραήλ ως την Πολωνία. Έχει άλλωστε μόλις προηγηθεί η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για την αμοιβαία «αμυντική» συνεργασία, που   περιλαμβάνει την επέκταση των βάσεων που ήδη υπάρχουν αλλά και τη δημιουργία νέων βάσεων. Άλλωστε σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, η ελληνική πλευρά «φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τους δεσμούς των μελών της αντιπροσωπείας της… με επιλεγμένους ομολόγους…». Αντίστοιχα ρεπορτάζ διευκρινίζουν ότι πέρα από τη δημόσια ανακοινωμένη ατζέντα, ιδιαίτερη εγχώρια σημασία θα έχουν οι συνομιλίες στα περιθώρια της συνόδου «όπου γίνονται και οι πιο σημαντικές συζητήσεις» και όπου «θα συζητηθούν θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις… η διαχείριση εκ μέρους του ΝΑΤΟ πιθανών νέων προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν…».

Όλα αυτά διαμορφώνουν την απάντηση που πρέπει να δώσουμε από τη σκοπιά των εργαζομένων και των λαών της περιοχής.

Ενάντια σε κάθε νέα στρατιωτική εξόρμηση και ενάντια στο φρενοκομείο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που απειλεί με ακόμα μεγαλύτερες «αναφλέξεις» όλο και περισσότερες γωνιές του πλανήτη. Σε μια από αυτές, αναβαθμίζεται η ελληνική εμπλοκή, με τη συγκρότηση της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας» (στρατιωτικό προσωπικό και πύραυλοι Πάτριοτ), η οποία σπεύδει να ενισχύσει τη δυνατότητα του νέου εθνικού συμμάχου, του σκοτεινού Βασιλείου των Σαούντ, να συνεχίσει να ισοπεδώνει και να αιματοκυλά την Υεμένη «προστατευμένο» από τις αντεπιθέσεις των οργανώσεων της αντίστασης εκεί. Η στρατηγική συμμαχία με τους Σαούντ, έρχεται να συμπληρώσει και να διευρύνει τον αντιδραστικό «άξονα» με το Κράτος του Ισραήλ, τη χούντα του Σίσι στην Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλαδή την περιφερειακή «Ιερή Συμμαχία» της πιο πολεμοχαρούς και μαύρης αντίδρασης στην περιοχή…

Ενάντια στην εξοπλιστική κούρσα και τη διαρκή αναβάθμιση του μιλιταρισμού σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής ζωής. Με την πανδημία πάντα παρούσα, το ΕΣΥ αφήνεται να ρημάξει, ή και αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο ή παραδίδεται σε ιδιώτες. Η σκληρή εμπειρία των πυρκαγιών αποκάλυψε τις τραγικές ελλείψεις σε μέσα δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Και ο Μητσοτάκης ανακοινώνει τη «διεύρυνση» της αγοράς των πολεμικών Ραφάλ, από 18 σε 24, ενώ συνεχίζονται οι επαφές για νέες αγορές άλλων φονικών «παιχνιδιών» (F35, φρεγάτες). Για τα 5 δισ. που θα κοστίσουν οι νέες φρεγάτες, διαγκωνίζονται ήδη Γάλλοι, Ολλανδοί, Αμερικάνοι και άλλοι, ενώ είναι πιθανό ότι ο Μακρόν θα επισκεφτεί ο ίδιος την Αθήνα αυτές τις μέρες, για να σπρώξει πιο αποτελεσματικά τη φονική πραμάτεια του…

Ενάντια στη ρατσιστική αγριότητα. Τα κράτη-μέλη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που ευθύνεται για μια σειρά τραγωδίες στην «Ανατολή» και στο «Νότο», θα όφειλαν ως ελάχιστη μορφή «αποζημιώσεων» να ανοίξουν τα σύνορά τους για όλους τους κατατρεγμένους αυτών των περιοχών. Αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση το γεγονός ότι συζητιέται ο ρόλος του ίδιου του ΝΑΤΟ στη «διαχείριση» των προσφυγικών ροών (βλ. «μηδενικές ροές», όπως εξήγγειλε ο Μητσοτάκης την ώρα που η Ελλάδα καταγγέλεται από διεθνείς οργανισμούς για τις πρακτικές της στα σύνορα). Και μάλιστα από το Αφγανιστάν, τη χώρα που η δυτική Συμμαχία αιματοκύλισε επί 20 χρόνια.

-Όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, ενάντια στους ανταγωνισμούς μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων και των αστικών τάξεων της περιοχής

-Λεφτά για παιδεία, υγεία, προστασία του περιβάλλοντος – όχι για εξοπλισμούς

-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ανοιχτά σύνορα και άσυλο για τα θύματα των πολέμων

Ετικέτες