Δήλωση της βουλευτού Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Μπόλαρη, για την επίσκεψη στο κέντρο προσφύγων Λαυρίου.

Επίσκεψη στο χώρο του κέντρου προσφύγων Λαυρίου και συνάντηση με επιτροπή προσφύγων που διαμένουν εκεί είχε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α΄ Αθήνας Μαρία Μπόλαρη. Η επίσκεψη αυτή έγινε με αφορμή το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες δε δίνονται στοιχειώδη είδη πρώτης ανάγκης (όπως λαχανικά, κρέας, φρούτα και είδη υγιεινής) ενώ σήμερα σταμάτησε και η προμήθεια ψωμιού!
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το κέντρο προσφύγων Λαυρίου , το οποίο λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, είναι το μόνο κέντρο ανοιχτού τύπου. Λειτουργεί δε με κρατική χρηματοδότηση, υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και την ευθύνη λειτουργίας του έχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Η χρηματοδότηση γίνεται από συγκεκριμένο κωδικό και η πρόβλεψη για φέτος είναι 1 εκατομμύριο και 150 χιλιάδες €. Η σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο και τον Ερυθρό Σταυρό θα έπρεπε να είχε υπογραφεί από 1/1/13, κάτι που δεν έχει συμβεί, ενώ ποσά που είχαν διατεθεί πέρυσι προφανώς έχουν εξαφανιστεί σε υποθέσεις υπεξαιρέσεων που βαρύνουν τον Ερυθρό Σταυρό. Πέρα από τα όσα βιώνουν οι πρόσφυγες,  οι εκεί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες.  Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι το ένα από τα κτίρια του κέντρου έχει επανειλημμένα κριθεί ακατάλληλο από την πολεοδομία και ένας επικείμενος σεισμός μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους που διαμένουν σε αυτό.Το κέντρο προσφύγων έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο. Μάλιστα, με πρόσχημα την ακαταλληλότητα του κτιρίου έγινε προσπάθεια μετακίνησης των προσφύγων σε κοντέινερ σε περιοχή έξω από το Λαύριο, δίπλα σε πεδίο βολής!
Στο κέντρο αυτή τη στιγμή διαμένουν 266 πρόσφυγες, Τούρκοι όπως και τουρκικής και συριακής καταγωγής Κούρδοι αριστεροί αγωνιστές, μεταξύ των οποίων και 85 παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες τους να αποκτήσουν άσυλο δεν μπορούν καν να υποβάλλουν το αίτημα τους, λόγω των γνωστών απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στην Πέτρου Ράλλη αλλά και λόγω του κινδύνου να συλληφθούν κάθε φορά που βγαίνουν από το κέντρο. Η γκαγκστερικού τύπου απαγωγή του Τούρκου αγωνιστή φοιτητή Μπουλούτ Γιαϊλά,  η σκλήρυνση της στάσης των ελληνικών υπηρεσιών – ιδιαίτερα μετά την συνάντηση με τον Ερντογάν, η μη καταβολή των κονδυλίων που προβλέπονται για το κέντρο δικαιώνουν απόλυτα τις ανησυχίες των προσφύγων και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την τύχη που  επιφυλλάσει στους πρώτους η ελληνική πολιτεία. Ο αυταρχισμός με τον οποίο αντιμετωπίζονται έλληνες και μετανάστες από την συγκυβέρνηση είναι γνωστός, πρέπει να σημειωθεί δε ότι χρειάστηκαν επανειλλημένες επικοινωνίες με το Υπουργείο Εργασίας για να επισκεφτούμε το χώρο, κάτι που είναι καινοφανές.
Απαιτούμε να καταβληθεί άμεσα το κονδύλιο που προβλέπεται, να παραμείνει το κέντρο ως ανοιχτού τύπου, να μη γίνει καμία προσπάθεια μετεγκατάστασης των φιλοξενούμενων, παρά μόνο αν έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος και κτίσμα. Προφανώς τέτοια δεν μπορούν να είναι κοντέινερ και κέντρα στρατιωτικού τύπου σαν αυτό της Αμυγδαλέζας.
Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δήλωσε πως πέρα από τα προαναφερθέντα  θεωρεί υποχρέωση της να υπογραμμίσει ότι η συνάντηση με την επιτροπή των αγωνιστών και αγωνιστριών προσφύγων ήταν ένα μάθημα στάσης ζωής και αξιοπρέπειας.

Ετικέτες