Δημοσιεύουμε ανακοίνωση των Επαναστατών Σοσιαλιστών Αιγύπτου για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Κάιρο, μαζί με το σύντομο εισαγωγικό ρεπορτάζ που συνόδευε την ανακοίνωση στο socialistworker.org

Περίπου 300 νεκροί είχαν καταμετρηθεί στην Αίγυπτο ως το βράδυ της Τετάρτης, και ο αριθμός σίγουρα θα έχει ανέβει μετά την εισβολή του στρατού και της αστυνομίας στις κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που οδήγησε σε νέες αιματοβαμμένες συγκρούσεις στο Κάιρο και σε άλλα μέρη της χώρας. Η μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Hazemel-Beblawiκήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον επόμενο μήνα, παραδίδοντας έτσι δικτατορικές εξουσίες σαν αυτές που είχε κάποτε ο Μουμπάρακ, στα χέρια του στρατού, με επικεφαλής το στρατηγό Αμπντούλ-Φατάχ Ελ-Σίσι.

Τα μέλη της Αδελφότητας διατηρούσαν μια καθιστική διαμαρτυρία έξω από το τζαμί Rabaaal-Adawiyaστο Κάιρο, από τη μέρα που ο Μοχάμεντ Μόρσι απομακρύνθηκε από την προεδρία με επέμβαση του στρατού στις 3 Ιούλη. Η πτώση του Μόρσι ήρθε λίγες μέρες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο που κατέβασαν εκατομμύρια στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στον Μόρσι στην επέτειο του ενός χρόνου από την εκλογή του. Αυτή η μέρα δράσης ήταν η κορύφωση της εκστρατείας Ταμαρόντ (Εξέγερση) που καλούσε τον Μόρσι να παραιτηθεί –ήταν ένας ισχυρός συμβολισμός της απώλειας της υποστήριξης και της νομιμοποίησης που είχε κάποτε η Αδελφότητα.

Αλλά τις έξι εβδομάδες μετά την ανατροπή του Μόρσι, ο στρατός γίνεται όλο και πιο τολμηρός στις επιθέσεις του ενάντια στην Αδελφότητα, περιλαμβανομένων δύο προηγούμενων δολοφονικών επιθέσεων στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν δεκάδες. Η εισβολή της Τετάρτης στόχευε να ξηλώσει τις δύο κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας στο Κάιρο μια για πάντα –με τη χρήση της πιο ωμής βίας. Σύμφωνα με έναν γιατρό που έδωσε συνέντευξη στο CNN, οι στρατιώτες εισέβαλαν στις αυτοσχέδιες κλινικές όπου συγκεντρώνονταν νεκροί και ετοιμοθάνατοι διαδηλωτές, και υποχρέωσαν υπό την απειλή των όπλων το ιατρικό προσωπικό να φύγει, αφήνοντας τα θύματα πίσω.

Οι διαδηλώσεις Αιγυπτίων που εναντιώνονταν στην κυβέρνηση Μόρσι και επίσης εναντιώνονται στην στρατιωτική καταστολή είναι μικρές ως τώρα, αλλά το σοκ και η οργή μετά την τελευταία σφαγή αυξάνονται. Τη νύχτα της Τετάρτης, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ηγετική προσωπικότητα του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας που είχε σχηματιστεί για να αντιμετωπίσει τον Μόρσι και την Αδελφότητα, παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης.

Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές της Αιγύπτου έβγαλαν μια ανακοίνωση που απαντά στις σφαγές του στρατού και καλεί τους επαναστάτες να αντισταθούν στην εξουσία του στρατού και να υπερασπιστούν τους στόχους της Αιγυπτιακής Επανάστασης.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Κάτω η στρατιωτική εξουσία! Κάτω ο Ελ-Σίσι, ηγέτης της αντεπανάστασης!

Η αιματηρή διάλυση των κατασκηνώσεων στην πλατεία al-Nahdaκαι στο Rabaaal-Adawiyaδεν είναι τίποτε άλλο παρά μια σφαγή, που προετοιμαζόταν από καιρό. Στόχος της είναι να εξολοθρεύσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αλλά είναι επίσης μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου να εξολοθρευτεί η Αιγυπτιακή Επανάσταση και να αποκατασταθεί το στρατιωτικό-αστυνομικό κράτος του Μουμπαρακικού καθεστώτος.

Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές δεν υπερασπιστήκαμε το καθεστώς του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ούτε μια μέρα. Ήμαστε πάντοτε στις πρώτες γραμμές της αντιπολίτευσης σε αυτό το εγκληματικό, αποτυχημένο καθεστώς που πρόδωσε τους στόχους της Αιγυπτιακής Επανάστασης. Προστάτευσε ακόμα και τους πυλώνες του Μουμπαρακικού καθεστώτος, τους μηχανισμούς ασφαλείας του, τις ένοπλες δυνάμεις και τους διεφθαρμένους επιχειρηματίες. Συμμετείχαμε δραστήρια στο επαναστατικό κύμα της 30 Ιούνη.

Επίσης δεν υπερασπιστήκαμε ούτε για μία μέρα τις κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας της Αδελφότητας και τις προσπάθειές τους να επαναφέρουν τον Μόρσι στην εξουσία.

Αλλά πρέπει να τοποθετήσουμε τα σημερινά γεγονότα στο γενικότερο πλαίσιο που είναι η χρήση του στρατού για να χτυπηθούν εργατικές απεργίες (ΣτΜ: Αναφέρεται κυρίως στο Σουέζ, όπου ο στρατός περικύκλωσε εργοστάσιο και συνέλαβε τους ηγέτες της απεργίας). Βλέπουμε επίσης τον διορισμό των νέων κυβερνητών των περιφερειών, οι οποίοι προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τις γραμμές των καταλοίπων του καθεστώτος, την αστυνομία και τους στρατηγούς. Έπειτα υπάρχουν οι πολιτικές της κυβέρνησης του στρατηγού Αμπντούλ-Φατάχ Ελ-Σίσι. Έχει υιοθετήσει έναν οδικό χάρτη εμφανώς εχθρικό προς τους στόχους και τα αιτήματα της Αιγυπτιακής Επανάστασης, που είναι για ελευθερία, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο ο στρατός και η αστυνομία διεξάγουν μια βάρβαρη σφαγή. Είναι μια αιματοβαμμένη πρόβα για την εξολόθρευση της Αιγυπτιακής Επανάστασης. Έχει στόχο να σπάσει το επαναστατικό φρόνημα όλων των Αιγυπτίων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, είτε εργάτες, φτωχοί είτε επαναστατική νεολαία, δημιουργώντας μια κατάσταση τρόμου.

Όμως, η αντίδραση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των Σαλαφιστών, να επιτεθούν σε χριστιανούς και στις εκκλησίες τους είναι ένα έγκλημα θρησκευτικού σεχταρισμού που υπηρετεί μόνο τις δυνάμεις της αντεπανάστασης. Η άθλια προσπάθεια να προκληθεί ένας εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο οι Αιγύπτιοι χριστιανοί θα πέσουν θύματα της αντιδραστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι μια προσπάθεια στην οποία το κράτος του Μουμπάρακ και ο Ελ-Σίσι είναι συνένοχοι. Ούτε μια φορά δεν έχουν υπερασπιστεί τους Κόπτες και τις εκκλησίες τους.  

Στεκόμαστε αποφασιστικά ενάντια στις σφαγές του Ελ-Σίσι και ενάντια στην άθλια προσπάθειά του να συντρίψει την Αιγυπτιακή Επανάσταση. Γιατί η σημερινή σφαγή είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο προς την επικράτηση της αντεπανάστασης. Στεκόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα ενάντια σε όλες τις επιθέσεις στους χριστιανούς της Αιγύπτου και ενάντια στην σεχταριστική εκστρατεία θρησκευτικού μίσους, που υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του Ελ-Σίσι και του αιματηρού του σχεδίου.

Αρκετοί από αυτούς που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως φιλελεύθερους και αριστερούς έχουν προδώσει την Αιγυπτιακή Επανάσταση, με μπροστάρηδες αυτούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Ελ-Σίσι. Πούλησαν το αίμα των μαρτύρων για να ξεπλύνουν το στρατό και την αντεπανάσταση. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αίμα στα χέρια τους.

Εμείς, οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές, δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε για μια στιγμή από το μονοπάτι της Αιγυπτιακής Επανάστασης. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το δίκιο των μαρτύρων της επανάστασης και το αίμα τους –αυτών που έπεσαν πολεμώντας τον Μουμπάρακ, αυτών που έπεσαν πολεμώντας το Στρατιωτικό Συμβούλιο, αυτών που έπεσαν πολεμώντας το καθεστώτος του Μόρσι και αυτών που πέφτουν τώρα πολεμώντας τον Ελ-Σίσι και τα σκυλιά του.

Κάτω η στρατιωτική εξουσία! Όχι στην επιστροφή του παλιού καθεστώτος! Όχι στην επιστροφή της Αδελφότητας! Όλη η εξουσία και ο πλούτος στο λαό!

Επαναστάτες Σοσιαλιστές
14 Αυγούστου, 2013