Από τον Καλογρίτσα, στον Σαββίδη (;), με την υψηλή επιδότηση του υπουργού Επικρατείας και πάσης επένδυσης, Νίκου Παππά.

Τελικά, τα βοσκοτόπια, τα οποία επικαλούταν στο πόθεν έσχες του ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, έκρυβαν… λαγό ! Και τι λαγό! Ρωσικών και ποδοσφαιρικών διαστάσεων, κοτζάμ «πρόεδρα» της λαοφιλέστερης ομάδας του Βορρά!

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η είδηση ότι ο Καλογρίτσας έχει ουσιαστικά υπαναχωρήσει από την απόκτηση της 2ης τηλεοπτικής άδειας, καθώς ζήτησε παράταση για την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος, παράταση που δεν έλαβε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Πριν λίγες μέρες, στη φιλόξενη γωνία του Rproject, χωρίς διάθεση να βλογήσω τα (πολλά…) γένια μου και χωρίς να διαθέτω μαντικές ή προφητικές ικανότητες, έγραφα το εξής : «Η κατάσταση (σ.σ. για την κυβέρνηση, στις τηλεοπτικές άδειες) δεν σώζεται ακόμη και αν κάποιος (…κάποιος) από τους ανάδοχους (αυτοβούλως ή κατόπιν… οχλήσεων) δεν καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος για την άδεια, που κατά τα άλλα διεκδίκησε με πάθος, με βοσκοτόπια και με τριήμερο εγκλεισμό στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας».

Ο Καλογρίτσας φεύγει, η κυβέρνηση πιάνεται από τα μαλλιά της για να διασωθεί

Και φθάσαμε σήμερα στο σημείο ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας να μην καταβάλει την πρώτη δόση επικαλούμενος στην προσωπική του δήλωση προς τα ΜΜΕ ότι «κανιβαλίστηκε για έναν μήνα», προειδοποιώντας ότι θα στραφεί στη δικαιοσύνη και κόντρα στους ανταγωνιστές του και κλείνοντας με μια εμφατική δήλωση: «Η παρεμπόδιση μου είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα Μέσα Ενημέρωσης» - με άλλα λόγια, ο Καλογρίτσας υιός αφού κάνει πλήρη αντιγραφή των βασικών κυβερνητικών επιχειρημάτων για τη διαδικασία αδειοδότησης, μας ενημερώνει ότι ο χώρος των ΜΜΕ δεν «απηλλάγη» από την παρουσία του. Θα επανέλθει και θα δραστηριοποιηθεί – προφανώς κάνοντας πράξη αυτό που φημολογείται εδώ και μήνες ότι θα κάνει: Να επανιδρύσει την εφημερίδα «Πρώτη» ως κυριακάτικο, φιλοκυβερνητικό φύλλο και πυρήνα ενός νέου «άφθαρτου» και «παρθένου» ομίλου ΜΜΕ, με στελέχη προερχόμενα από τον γνωστό χώρο της Κεντροαριστεράς, πάλαι ποτέ διευθυντές ή κορυφαίους αρθρογράφους, μεταξύ άλλων, στον «Πήγασο» του Μπόμπολα, όπως οι Παναγιώτης Παναγιώτου,  Χρήστος Μαχαίρας, Νίκος Τσαγκρής. Το αν ο Καλογρίτσας υπαναχώρησε αυτοβούλως ή κατόπιν… οχλήσεων, καταγγέλλοντας και θεούς και δαίμονες για τον «κανιβαλισμό» του, μένει να αποδειχθεί. Πάντως ο τρόπος, η ώρα και η μεθόδευση – προτού δήθεν αναλάβει η… Επιτροπή Ενστάσεων, που επανασυστήθηκε στα λόγια από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, προκειμένου δήθεν να επανεξετάσει τα πόθεν έσχες (δεν προβλεπόταν από πουθενά αυτό, εκτός αν η Επιτροπή έκανε αναδρομικό επανέλεγχο σε ενστάσεις άλλων υποψηφίων κατά των αντιπάλων τους, σε προγενέστερο στάδιο, στέλνοντας ουσιαστικά τη διαδικασία στον κάλαθο των αχρήστων) δείχνουν ότι έπρεπε ο Καλογρίτσας να αποσυρθεί άμεσα και με όσο πιο διακριτικό και «επωφελή» τρόπο, προκειμένου να επιπλεύσει η κυβέρνηση έστω και πρόσκαιρα.

Είναι φανερό ότι η απόσυρση Καλογρίτσα βολεύει αφάνταστα, στην παρούσα φάση, το κυβερνητικό αφήγημα για τον νόμο Παππά και τις αποφάσεις που τον συνοδεύουν, ο οποίος νόμος (δήθεν…) ισχύει κατά πάντων και εφαρμόζεται στο ακέραιο. Ένα τρύπιο σωσίβιο της τελευταίας στιγμής, μπας και σωθεί ό,τι σώζεται. Ο Καλογρίτσας δεν καταβάλει το πρώτο μέρος του τιμήματος, άρα τίθεται εκποδών, άρα ο νόμος λειτουργεί, άρα ο διαγωνισμός ήταν καταπληκτικός, μοναδικός, ασύγκριτος, ανεπανάληπτος. Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει!

Οι παπατζήδικες αντικαταστάσεις, ο μύλος του διαγωνισμού και τα κυβερνητικά παραμύθια της Χαλιμάς

Τώρα όμως αρχίζουν οι πραγματικές παπατζήδικες «ομορφιές». Ιαματικές πηγές, οι οποίες πηγάζουν πολύ κοντά στην Ηρώδου Αττικού και το Μέγαρο Μαξίμου έσπευδαν να μεταδώσουν ότι «η άδεια θα πάει στον Ιβάν Σαββίδη επειδή είναι ο πρώτος επιλαχών, με προτεινόμενο τίμημα άδειας στα 61,5 εκατομμύρια ευρώ». Μάλιστα…

Έλα όμως που ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης μας πληροφορούσε σε άπταιστα ρωσικά και με τη βοήθεια διερμηνέα ότι «στον διαγωνισμό συμμετείχε σαν ‘’λαγός’’, προκειμένου όλοι οι άλλοι διεκδικητές να καταβάλουν μεγαλύτερο τίμημα» και λυπόταν καθώς η τακτική του «δεν είχε κάνει τον Αλαφούζο να καταβάλει περισσότερα», υπονοώντας ότι δεν τον ενδιέφερε εν τέλει και τόσο πολύ η απόκτηση καναλιού – ή μήπως όχι;

Παράλληλα, και παρά τα κυβερνητικώς  θρυλούμενα, ο διαγωνισμός τυπικά δεν ήταν ενιαίος προκειμένου να υπάρξει ενιαία λίστα επιλαχόντων. Ο διαγωνισμός «έσπασε» στα τέσσερα για κάθε άδεια ξεχωριστά. Με άλλα λόγια, ο Καλογρίτσας, ο οποίος πήρε την δεύτερη άδεια, πρέπει να υποκατασταθεί από τον Μαρινάκη, αλλά όχι στο τίμημα που έδωσε ο Μαρινάκης στην τέταρτη και τελευταία άδεια, αλλά στο μικρότερο τίμημα που αποπειράθηκε να «χτυπήσει» τη δεύτερη. Και τότε προκαλείται ένα πρωτοφανές ντόμινο και ουσιαστική κατάρρευση όλου του διαγωνισμού, καθώς ο Σαββίδης, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, όταν πλασαρίστηκε δεύτερος πίσω από τον Μαρινάκη στην τέταρτη άδεια, κατέθεσε μηδενική προσφορά! Μύλος – κατά τα άλλα, ο διαγωνισμός στέφθηκε με επιτυχία και στα ταμεία θα εισρεύσουν 246 εκατομμύρια ευρώ… Το κυβερνητικό καραβάνι που διασχίζει τη νεοφιλελεύθερη έρημο εξοντώνοντας την κοινωνική, εργαζόμενη πλειοψηφία και έχει πέσει μέσα στην κινούμενη άμμο των τηλεοπτικών αδειών, ειδικεύεται και στα παραμύθια της Χαλιμάς.

Και όλοι εναντίον όλων οδεύουν στις αίθουσες των δικαστηρίων – καναλάρχες εναντίον καναλαρχών, υποψήφιοι κατά της κυβέρνησης, αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης,Alpha κατά Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, όλοι εναντίον του νόμου Παππά … Εκεί, στα δικαστήρια, όπως όλα δείχνουν (πια και με τον Καλογρίτσα να μπαίνει δυναμικά στον χορό των μηνύσεων και των αγωγών) θα κριθούν, πραγματικά οι τηλεοπτικές άδειες – ή έστω μέρος τους. Ένα κουβάρι, ένας γόρδιος δεσμός, που κατόρθωσε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να περιπλέξει το Μέγαρο Μαξίμου, η πρωθυπουργική καμαρίλα, ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας προσωπικά, μόνο και μόνο επειδή ήθελαν να κάνουν χοντρό, παρασκηνιακό παιχνίδι δούναι και λαβείν με εκλεκτούς καναλάρχες και «πρόεδρες» και εργολάβους και δανειολήπτες και… και… και… , συντηρώντας προς τον απλό λαό, το πόπολο, το παραμύθι (της Χαλιμάς…) για τον δήθεν «πόλεμο με τη διαπλοκή» - την πλήρωσε και το ΕΣΡ μέσα στα άλλα, όταν το διέλυσε εν μια νυκτί ο Παππάς.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στο επιχειρηματικό σχήμα του Σαββίδη συμμετέχουν ως επιτελικά στελέχη, πολιτευτές των ΑΝΕΛ και σχεδόν σύσσωμο το Γραφείο Τύπου του κυβερνητικού εταίρου, κάτι που δεν διαψεύστηκε ποτέ από τους ΑΝΕΛ – ίσως αυτό εξηγεί πολλά σχετικά με τη στάση του Πάνου Καμμένου απέναντι στον Καλογρίτσα και όχι μόνο. Ο ορισμός της κατάστασης «περιστρεφόμενη πόρτα» όπου εν ενεργεία πολιτικά στελέχη προτού καν απεκδυθούν τον ρόλο τους αυτό, συμμετέχουν σε κομβική και επιδραστική για τα κοινά, επιχειρηματική δραστηριότητα (ΜΜΕ) –  μιλάμε για… χτύπημα στη διαπλοκή όχι αστεία, τύφλα να χει ο Μπαρόζο στην Γκόλντμαν Σακς!

Ιδιωτικά κανάλια με την κρατική επιδότηση του Νίκου Παππά!

Η απόσυρση Καλογρίτσα, όμως επισκιάζει την πραγματικά μεγάλη είδηση της ημέρας, που δεν είναι άλλη από τους πηχυαίους τίτλους και τις διαβεβαιώσεις και τις διαρροές προφανώς από τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας και το περιβάλλον του αφενός ότι θα έρθει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει τα συμφέροντα των «4» καναλαρχών, δίνοντας την δυνατότητα αποζημιώσεων τους από το κράτος, αν δημοπρατηθούν άλλες άδειες και αφετέρου – προσέξτε! – ότι η κρατική διαφήμιση που προορίζεται για τα τηλεοπτικά κανάλια θα προσανατολιστεί ολόκληρη (ΟΛΟΚΛΗΡΗ!) προς τα τέσσερα, σήμερα αδειοδοτημένα, κανάλια. Με απλά λόγια, οι «4» αποκτούν κανάλια με την υψηλή κρατική επιδότηση του ίδιου του υπουργού, καθώς κάθε κρατική διαφήμιση άνω των 20.000 ευρώ περνά πλέον από το γραφείο του υπουργού και προαπαιτεί την έγκριση και την υπογραφή του, ενώ η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να εκχωρηθεί και στον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι συν τοις άλλοις άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες της οικονομικής επιβίωσης και για την ΕΡΤ, καθώς πέρα από το τέλος που πληρώνουμε όλοι μέσω της ΔΕΗ, η ΕΡΤ είχε έσοδα και από την κρατική διαφήμιση, που κατευθυνόταν στα ταμεία της. Τώρα, τι θα πρέπει να πράξει η κυβέρνηση για να συντηρήσει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, όταν θα του κόψει τη διαφήμιση; Θα αυξήσει το τέλος; Θα κάνει περικοπές προσωπικού; Θα κλείσει κάποια από τα κανάλια, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο;  Οψόμεθα…

Ταυτόχρονα, η τηλεοπτική αγορά όπως διαβεβαίωνε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ… αυτορυθμίζεται! Αυτορρύθμιση που επιβάλλεται από τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος προνομιακά θα δώσει την πίτα της κρατικής διαφήμισης στα τέσσερα, ιδιωτικά κανάλια! Και για να μιλάμε με αριθμούς, συντηρητικές εκτιμήσεις ανεβάζουν την κρατική διαφήμιση στα 200 εκατομμύρια ευρώ – άλλη τόση είναι και οι από ιδιωτικές πηγές εκπορευόμενη. Επίσης κρατική διαφήμιση διοχετεύεται και στις εφημερίδες – άλλα 50-55 εκατομμύρια ευρώ (δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια πλήρη, σαφή και συγκεντρωτικά στοιχεία).

Το άθροισμα – ω, του θαύματος! – ξεπερνά τα περίφημα 246 εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν οι περιβόητοι υπερθεματιστές. Με άλλα λόγια, οι υπερθεματιστές θα γίνουν καναλάρχες για μια δεκαετία με τα λεφτά των άλλων, δηλαδή τα δικά μας!

Τι να τους ευχηθούμε τώρα; Σε καλή μεριά;

Ας επαναλάβουμε το προφανές: Το σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών μετατρέπεται σε λατινοαμερικανική σαπουνόπερα – θα κρατήσει πολύ καιρό, με αβέβαιη κατάληξη, συνεχείς ανατροπές, μάχες μέχρις εσχάτων και γκεστ  εμφανίσεις από πολλούς παράγοντες εντός και εκτός της χώρας – εδώ βγήκε από την φτέρη του και ο «λαγός» της διαδικασίας.   

Ετικέτες