Η κατάληψη της Εφορίας θα συνεχιστεί και την Τετάρτη 13/3… Στόχος μας είναι να φτάσει ξεκάθαρα και δυνατά στην κυβέρνηση το μήνυμα της αποφασιστικότητάς μας… Αποτελεί επιπλέον, μέρος της απόφασής που πάρθηκε την Παρασκευή για στάση πληρωμών…

Το παραπάνω είναι απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας χτές Τετάρτη 13/3. Αυτό που συμβαίνει στο Ν. Λασιθίου είναι χωρίς προηγούμενο. Επιτροπές Αγώνα που αποτελούνται από κάτοικους, εργαζομένους, σωματεία, φορείς και φοιτητές ξεφυτρώνουν από παντού. Αιτία, η προσπάθεια οικονομικού αποκλεισμού του Νομού, η υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και το περαιτέρω στραγγάλισμα του εισοδήματος των κατοίκων.

Η αφορμή δόθηκε από τον Υπουργό Παιδείας ο οποίος, παρά τις τοπικές αντιδράσεις, αποφάσισε την μεταφορά των δύο ΤΕΙ που υπάρχουν στον νομό (Ιεράπετρα, Αγ. Νικόλαο) στο Ηράκλειο. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από καταργήσεις-συγχωνεύσεις-υποβαθμίσεις που έχουν προωθηθεί από την τρικομματική κυβέρνηση: Κατάργηση της Εφορίας, κατάργηση του Τελωνείου,  κατάργηση του Πειραματικού Σταθμού του ΕΘΙΑΓΕ, κλείσιμο της Μαθητικής Εστίας, υποβάθμιση του τοπικού Νοσοκομείου και άλλων υπηρεσιών της πόλης (ΤΟΕΒ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ).

Αυτή τη στιγμή στο Νομό Λασιθίου έχει δημιουργηθεί μια ανθρώπινη αλυσίδα που αποτελείται από εργαζόμενους, ανέργους, φοιτητές και η οποία δείχνει τα δόντια της στη συγκυβέρνηση μέσα από πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις. Όταν ο κόσμος οργανώνεται από τα κάτω και αποκτά όρους μαζικότητας, οργανωτικότητας και συντονισμού, η πίεσή του μπορεί να οδηγήσει σε νίκη.

Η Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας, συντονίζεται με την Επιτροπή Αγώνα Αγ. Νικολάου και εκείνη της Σητείας σε μια προσπάθεια να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις και να εξαπλωθούν σε όλη τη Κρήτη. Ήδη από την Δευτέρα έχει καταληφθεί η ΔΟΥ Αγ. Νικολάου, και από χτες τελεί υπό κατάληψη το κτίριο Αντιπεριφέρειας Λασιθίου. Για αύριο Πέμπτη 14/3 αποφασίστηκε από κοινού να προχωρήσουν στην κατάληψη και των γραφείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Παράλληλα με τις καταλήψεις των κτιρίων έρχεται να προστεθεί και άλλος ένα βραχνάς στην κυβέρνηση: με απόφαση των Επιτροπών Αγώνα οι Λασιθιώτες προχωρούν σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο (ΔΟΥ, ΔΕΗ, Τράπεζες) αλλά και στήριξη στο Παγκρήτιο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στο Ηράκλειο με κινητοποίηση των κατοίκων της πόλης και όλου του νομού.

Το εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου μπήκε και αυτό στον αγώνα προκηρύσσοντας 4ωρη στάση εργασίας για όλο το Ν. Λασιθίου καλώντας όλους τους εργαζόμενους (Ιδιωτικού και ευρύτερου Δημόσιου τομέα) να συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις με τα παρακάτω αιτήματα:

α) Τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας όλων των Νοσοκομείων του Νομού.
β)Την καθολική παροχή δωρεάν δημόσιας και αναβαθμισμένης υγείας σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και κατοίκους.
γ) Ενάντια στη συνεχιζόμενη οικονομική-κοινωνική-πολιτιστική υποβάθμιση του Νομού. Ενάντια στην κατάργηση των τμημάτων ΤΕΙ στο Ν. Λασιθίου.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι όλες οι παραπάνω ενέργειες μόνο απαρατήρητες δεν περνάνε από την τρικομματική κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ) καθώς ξέρουν ότι τέτοια γεγονότα είναι που μπορούν να αποκτήσουν μαζική υποστήριξη. Προς το παρόν, κάτω από την πίεση του κινήματος, η ΝΔ δέχτηκε τις πρώτες παραιτήσεις των μελών της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Ν. Λασιθίου αλλά και την ανακοίνωση των παραιτήσεων όλου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με τέτοιες δυναμικές κινητοποιήσεις, με Επιτροπές Αγώνα αποτελούμενες από όλον τον κοινωνικό ιστό (άνεργους, φοιτητές, νεολαίους, εργαζόμενους), συντονισμό των επιτροπών αυτών με σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους μπορεί να ανάψει μια νέα φλόγα αντίστασης στη θύελλα των φοροληστειών που έρχεται.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΛΑΣΙΘΙΩΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ