Απεργία της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 17 Οκτώβρη

Η δημόσια υγεία όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να εφαρμόζει τις αντιμεταρρυθμίσεις της θα γίνεται ολοένα και λιγότερη προσιτή στο λαό. Το μοντέλο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που εφαρμόστηκε χρόνια στις ΗΠΑ και προσπάθησαν να εφαρμόσουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (πχ. Μεγάλη Βρετανία) όπου αν δεν είχες λεφτά να πληρώσεις πέθαινες στην καλύτερη περίπτωση στο σπίτι σου και στη χειρότερη στο δρόμο έρχεται με μαθηματική ακρίβεια και στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα δεν είναι με το ποιος κάθεται στην υπουργική καρέκλα του Υπουργείου Υγείας. Είναι οι πολιτικές που εφαρμόζει. Αυτή τη στιγμή κάποια από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όπως το Γ. Γεννηματάς και το Αττικόν είτε είναι υπερπλήρεις σε ασθενείς, είτε για να μην διώξουν κόσμο υποχρεώνονται να βάλλουν ασθενείς σε ράντζα. Και αυτή η κατάσταση παρουσιάζεται επειδή δεν υπάρχει προσωπικό, ειδικά νοσηλευτικό, σε κρίσιμα τμήματα και Μονάδες των νοσοκομείων, όπως είναι τα Αιμοδυναμικά, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κ.α. πολλά. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας διαλέγουν τους φίλους τους και τους εχθρούς τους.

Φίλοι τους είναι οι καπιταλιστές που κάνουν δωρεές στα νοσοκομεία για να γλιτώνουν φόρους, όπως ο Λάτσης παλιότερα και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πιο πρόσφατα. Φίλοι τους είναι οι σιωνιστές που κυβερνούν το Ισραήλ και για χάρη των οποίων δαπανούν τεράστια ποσά σε πολεμικά αεροπλάνα, πλοία και στρατιωτικές ασκήσεις την ίδια ώρα που οι δαπάνες για την δημόσια υγεία δεν επαρκούν με αποτέλεσμα τα κενά νοσηλευτικού μόνο προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία να ξεπερνούν τις 15.000. Αν προσθέσουμε το λοιπό προσωπικό και το ιατρικό προσωπικό τα κενά είναι πολύ μεγαλύτερα.

Εχθροί της κυβέρνησης είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δουλεύουν με ατελείωτες εφημερίες και πολλά χρωστούμενα ρεπό αντίστοιχα. Εχθροί τους είμαστε οι εργαζόμενοι που ακόμη και για μια απλή εξέταση χρειάζεται να περιμένουμε ως και 3 μήνες για να κάνουμε ραντεβού αν δεν μπορούμε να χρυσοπληρώσουμε ένα απογευματινό ιατρείο. Εχθροί τους είμαστε όσοι αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε τα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα ακόμη και για να κάνουμε εξετάσεις αίματος καθώς και τα Κέντρα Υγείας (μαζί και τα πρώην ΙΚΑ) επίσης υστερούν κατά πολύ σε προσωπικό και υποδομές. Εχθροί τους είναι οι εργαζόμενες στον καθαρισμό και τον επισιτισμό στα νοσοκομεία που δουλεύουν με μεροκάματα πείνας σε εκβιαστές συνήθως εργολάβους που χρυσαφίζουν από αυτές τις δουλειές.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική χρειάζεται όσοι είμαστε εχθροί τους όλοι μαζί να αντισταθούμε μαζικά και να διαδηλώσουμε απαιτώντας δημόσια νοσοκομεία με δωρεάν και άμεση πρόσβαση για όλο το λαό, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 17 Οκτώβρη είναι μια τέτοια ευκαιρία.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες