Η διακήρυξη αρχών και η καθαρή δέσμευση για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «η υγεία είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα» και η καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να τίθεται σε καθυστέρηση ακόμα και σε αμφισβήτηση με την επίκληση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Το μέτωπο της υγείας είναι εκεί που πρέπει και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει στην πράξη τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των περικοπών, των ιδιωτικοποιήσεων και της διαφθοράς.

Ξεκινώντας από ..εχθές, χωρίς παλινωδίες, χωρίς να αναμένουμε κάθε φορά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, χωρίς να αναζητούμε υποχρεωτικά τα «ισοδύναμα μέτρα», χωρίς να φοβηθούμε την σύγκρουση με τα ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προχωρήσει στα πρώτα  και επείγοντα μέτρα  του προγράμματος  του για να σταματήσει η  διάλυση του ΕΣΥ για να ανοίξει ο δρόμος ένα νέο ΕΣΥ ανοιχτό, σύγχρονο, ισότιμο, δημόσιο και δωρεάν για όλους.

Τα  μέτρα αυτά  μπορούν να συγκεντρωθούν στους  παρακάτω άξονες:

1.Αύξηση της χρηματοδότησης  για να σώσουμε τα νοσοκομεία, για να μην κλείσει καμία δομή, κανένα  τμήμα, κανένα κρεβάτι στο ΕΣΥ. Δεν είναι δυνατόν  να διατηρηθεί   ο καταστροφικός προϋπολογισμός του 2015 για την υγεία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που καταγγέλθηκε και καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν λίγους μήνες. Οι καπιταλιστές δεν δίστασαν  το 2010 να πάρουν έκτακτα μέτρα πάνω στον κόσμο μας για να σώσουν τα κέρδη τους. Μας έφεραν μνημόνια, περικοπές, φόρους, χαράτσια, κλεισίματα, απολύσεις.. Με ανάλογα «ισοδύναμα »έκτακτα μέτρα  αναδιανομής χρειάζεται να ανταπαντήσουμε τώρα  για να σώσουμε την δημόσια υγεία: Με το σταμάτημα της οικονομικής αιμορραγίας των εργαζομένων και του λαού μας για την αποπληρωμή του δυσβάστακτου χρέους. Με την αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού  από την άμεση φορολογία των επιχειρήσεων και του πλούτου. Με την αναστροφή των ιδιωτικοποιήσεων π.χ  με την κρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και  την διάθεση των  κερδών του για την υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με την επανάκτηση στο δημόσιο όλων των υποστηρικτικών λειτουργιών  από τα δουλεμπορικά των εργολάβων  και κοστίζουν κατά 50% ακριβότερα και λυμαίνονται  το 25-30% των προϋπολογισμών  των νοσοκομείων. Με τον επαναπροσδιορισμό των τιμών και των συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Με τον  συγκεντρωτικό έλεγχο των προμηθειών από το υπ. Υγείας  με προκήρυξη διαγωνισμών για τα πιο ποιοτικά υλικά και φάρμακα στις πιο συμφέρουσες τιμές για το δημόσιο.

2.Κατάργηση κάθε εμποδίου στην πρόσβαση με κατάργηση του 5ευρου και του 1 ευρώ στη συνταγή, κατάργηση της ΕΣΑΝ Α.Ε, κανένα εμπόδιο στην πρόσβαση  στην περίθαλψη και το φάρμακο για τους ανασφάλιστους ασθενείς.

Για να αποκτήσει όμως ουσιαστικό περιεχόμενο η ελεύθερη πρόσβαση  πρέπει να διασωθούν οι υπηρεσίες υγείας με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αν  διατηρηθεί η πρόβλεψη της  κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για 15000 προσλήψεις σε όλο το δημόσιο, τότε με την επαναπρόσληψη 4000 περίπου απολυμένων  του δημοσίου και την πρόσληψη 3000 από τους πίνακες του ΑΣΕΠ, μένουν 8000 για υγεία, παιδεία, ασφαλιστικά ταμεία και ελεγκτικούς μηχανισμούς που αντιστοιχούν σε περίπου 1000 προσλήψεις στην υγεία δηλαδή 6 με 7 νέοι διορισμοί σε κάθε νοσοκομείο… Γι αυτό το 2015 θα χρειαστούν με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς των συνδικάτων αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ  τουλάχιστον  1500 γιατροί-2500 νοσηλευτές-1500 επιστημονικό προσωπικό. Θεωρούμε απαράδεκτο από αριστερή κυβέρνηση την όποια σκέψη για λύση του προβλήματος με  «ανακύκλωση» της ελαστικής εργασίας  (μπλοκάκια, ειδικευόμενοι νοσηλευτές, voucherκλπ).

Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει έμπρακτα τον κόπο και τις θυσίες του προσωπικού ιδιαίτερα του προσωπικού στις βάρδιες  με άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών και  στη συνέχεια με αύξηση της αποζημίωσης της υπερωριακής εργασίας και μια πρώτη αποκατάσταση  των βαριών μισθολογικών απωλειών ιδιαίτερα στην κατηγορία ΥΕ και ΔΕ

3. Να σταματήσει ο αυταρχισμός, να φυσήξει άνεμος δημοκρατίας  και ελπίδας στους χώρους δουλειάς. Άμεση αντικατάσταση των  διοικήσεων των νοσοκομείων, όχι στην παραμονή ή τον διορισμό όσων παραγόντων υπηρέτησαν το μνημονιακό καθεστώς στην υγεία. Να ανακληθούν άμεσα  όποιοι τέτοιοι διορισμοί. Να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση με τα συνδικάτα και τους εμπλεκόμενους φορείς για ένα νέο μοντέλο δημοκρατικής διοίκησης στο ΕΣΥ με καθοριστικό ρόλο των γενικών συνελεύσεων.

Ο ρόλος  των ΟΜ  είναι εξαιρετικά κρίσιμος πρέπει να συνεδριάσουν, να πάρουν αποφάσεις  και πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς , να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά, αποφασιστικά και αταλάντευτα στο ριζοσπαστικό του πρόγραμμα. στηρίζοντας κάθε φιλεργατικό μέτρο, πιέζοντας για την υλοποίηση των δεσμεύσεων όταν υπάρχουν υποχωρήσεις, και  απορρίπτοντας  καθεστωτικούς παράγοντες  και πολιτικές  των μνημονιακών κυβερνήσεων. Η διάσωση των δημόσιων  νοσοκομείων και των υπηρεσιών υγείας πρέπει να αποτελέσει κεντρικό  ζήτημα δράσης  των ΟΜ  ΣΥΡΙΖΑ  με την ανάπτυξη μιας  πανελλαδικής καμπάνιας.

Παράλληλα καμία υποχώρηση δεν πρέπει να υπάρχει στην δράση μας στα συνδικάτα ξεσκεπάζοντας την υποκριτική και όψιμη αντιμνημονιακή  ρητορεία της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και πιέζοντας την υπόλοιπη αριστερά να μην ταυτίζεται  μαζί τους καλώντας  ειλικρινά σε  συμπαράταξη  στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής του μνημονίου και του νεοφιλελευθερισμού. Να οργανώσουμε  το επόμενο διάστημα α) γενικές συνελεύσεις  στα πρωτοβάθμια σωματεία  β) τοπικές δράσεις  και συγκεντρώσεις των σωματείων ενάντια σε κλεισίματα τμημάτων και για την  κατάργηση των χαρατσιών γ) συσκέψεις και εκδηλώσεις σωματείων και φορέων για τη συγκρότηση μετώπου για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Ετικέτες