Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ως παράταξη στεκόμαστε συνεπείς, ενωτικοί και ξεκάθαροι απέναντι σας. Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου που δόθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» και με απόντες τους θεσμικούς φορείς και τους ανθρώπους της ψυχιατρικής κοινότητας για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο που κρίνει το μέλλον του ΨΝΑ και της Ψυχικής Υγείας βλέπουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κρατάει τα κακώς κείμενα των προκατόχων τους, κλειστές ομάδες αποφασίζουν και διατάζουν. Μιλώντας για εμάς, χωρίς εμάς. ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την έλλειψη Δημοκρατικής διαδικασίας στο προς ψήφιση Νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίζει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας.

Ένας Νόμος μπορεί να έχει και θετικά στοιχεία αλλά μπορεί και από μόνος του να γίνει ένα έκτρωμα όταν περιλαμβάνει :
- Την κατάργηση ΝΠΔΔ και μεταφορά θέσεων σε Γενικά Νοσοκομεία
- Εργαζόμενους με συμβάσεις έργου (μπλοκάκια)
- Την Ίδρυση και λειτουργία καθώς και την ανάληψη της συνέχισης λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας από Α.Ε.
- Την αλλαγή της διοικητικής δομής, συστήνοντας περιφερειακά συμβούλια τα οποία θα εποπτεύουν , θα διοικούν, θα εισηγουνται στο Υπ. Υγείας την κατάργηση Μονάδων – Κλινικών, μετακίνηση προσωπικού εντός του δικτύου (τομείς Ψυχικής Υγείας)
- Την ένταξη στους τομείς Ψυχικής Υγείας πλήθους Ιδιωτικών & Μ.Κ.Ο. Μονάδων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
- Την Άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία
- Το ξεκίνημα και την από μηδενική βάση συζήτηση με ΟΛΟΥΣ τους θεσμικούς φορείς για το μέλλον της Ψυχικής Υγείας & των Δημόσιων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων
- Την κατάργηση του Συμφώνου Αντόρ – Λυκουρέντζου
- Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και χρηματοδότηση του ΨΝΑ & της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας
- Ένα σύστημα Ψυχικής Υγείας που σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ασθενών βασιζόμενο στις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής και κοινωνικής φροντίδας
- Αντιστεκόμαστε στη διάλυση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας
- Αγωνιζόμαστε για την μη κατάργηση και συγχώνευση του 18 ΑΝΩ που είναι κόσμημα και πρωτοπόρο στην Απεξάρτηση
- Παλεύουμε για υπηρεσίες Δημόσιες και Δωρεάν προς τους πολίτες

Ως παράταξη παλέψαμε και παλεύουμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την διατήρηση των συνθηκών εργασίας τους, το επίπεδο φροντίδας των ψυχικά ασθενών και τον ρόλο του Νοσοκομείου μας στην πολύπαθη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Επί 15 χρόνια και αφού κατασπαταλήθηκαν τα κοινοτικά κονδύλια σε κατακερματισμένες δράσεις υπονόμευσης του Δημόσιου χαρακτήρα της ψυχιατρικής περίθαλψης ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ επιχειρούν την κατάργηση των Ψυχιατρείων χωρίς να έχουν υλοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο τα επαρκή προαπαιτούμενα για την μετάβαση σ' ένα κοινοτικό, τομεοποιημένο, στελεχωμένο Δημόσιο σύστημα .

Θυμίζουμε στους σημερινούς κυβερνώντες την επίκαιρη επερώτηση τους, από τον ρόλο της αντιπολίτευσης στις 04/02/2014 σαράντα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον τότε Υπουργό Υγείας για ψευδεπίγραφη ψυχιατρική μεταρρύθμιση ως πρόσχημα για τη διάλυση της ψυχιατρικής περίθαλψης (δείτε ΕΔΩ). Και συγκεκριμένα είχατε τοποθετηθεί στην επερώτηση σας ΄΄Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από την κυβέρνηση για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας. Το όραμα της κυβέρνησης είναι ιδιωτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τους έχοντες και επιστροφή στο άσυλο ή πλήρης εγκατάλειψη για τους φτωχούς. Η εφαρμοζόμενη πολιτική προμηνύει νέες αποθήκες ψυχών και μια γενικευμένη υγειονομική φτώχεια. Στην ψυχική υγεία η ιδιωτικοποίηση ξεκινάει από το ίδιο το Υπουργείο και τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας που καθημερινά και έναντι αδρής αμοιβής υποκαθίσταται από ιδιωτική εταιρεία΄΄. Τότε είχατε 14 ερωτήσεις, ότι με πρόσχημα την Ψ.Μ. κλείνουν τα ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Τώρα που εσείς κυβερνάτε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε; Θέλετε να κλείσετε το ΨΝΑ; Θέλετε να μεταφέρετε τα Ψυχιατρικές Κλινικές μας στα Γενικά Νοσοκομεία; Τις δομές μας σε Α.Ε.; Ποίος τελικά χαράζει την πολιτική Ψυχικής Υγείας στην χώρα μας; Μήπως ο ιδιωτικός τομέας και οι ΜΚΟ με τις πλάτες της κυβέρνησης; Το ΨΝΑ και οι εργαζόμενοι του τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την απαξίωση και το εργασιακό bullying μέσα σε ένα πεδίο εφαρμογής άγριας δημοσιονομικής λιτότητας με περικοπές προϋπολογισμού, υποστελέχωσης, οριακές καταστάσεις λειτουργίας και προσπάθειας βίαιου διαμελισμού μέσα σε κλίμα προσχεδιασμένης αβεβαιότητας και εκφοβισμού.

Δεν θα επιτρέψουμε την ανθρωποφαγία στην πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού με την συρρίκνωση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

Η παράταξη μας & οι εργαζόμενοι στο Ψ.Ν.Α. θα υπερασπιστούμε, πραγματικά και όχι ψευδεπίγραφα, με σεβασμό, τις ανάγκες, τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια ασθενών και εργαζομένων για την πρόσβαση όλων σε σύγχρονες ποιοτικές Δημόσιες και Δωρεάν, υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

...... ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενωτικά ......... συνεχίζουμε

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Ριζοσπαστική Ανατροπή για την Ψυχική Υγεία (ΡΙΖ.Α.Ψ.Υ.)

Ψ.Ν.Α. (Δαφνί)

Ετικέτες