Αποχώρησαν 9 στελέχη της ΝΕ Ηρακλείου και προσχωρούν στη Λαϊκή Ενότητα. Ανάμεσα τους 2 μέλη του συντονιστικού της ΝΕ (Αντωνόπουλος Α, Ματθαιάκης Γ) και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ενεργοί Πολίτες Ηλίας Λυγερός.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ

Το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…

Αγαπητές-οι συντρόφισσες-οι

Χρόνια τώρα μαζί αντιπαλεύουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μέσα από τα κινήματα και το ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση ενός προγράμματος κατάργησης των μνημονίων, διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αναδιανομής του πλούτου, εθνικοποίησης των τραπεζών, παραγωγικής ανασυγκρότησης, αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας (ανεργία, φτώχεια, υπερφορολόγηση κλπ), για την «αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την ελπίδα».

Διαπιστώνουμε όμως ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου, αθετώντας την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό στις 25 Ιανουαρίου και το ισχυρό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, επέλεξε έναν άλλο δρόμο, αποδεχόμενη και υπερασπιζόμενη μία συμφωνία – ένα νέο μνημόνιο -  που συνεχίζει τις πολιτικές φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, καταστροφής των μικροεπαγγελματιών, ξεκληρίσματος των αγροτών, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των εθνικών εργαλείων παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ταυτόχρονα εντείνει την επιτροπεία της χώρας, αφού τώρα πλέον καμία απόφαση δεν μπορεί να παρθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και από την κυβέρνηση αν δεν έχει πρώτα εγκριθεί και συμφωνηθεί από τους «θεσμούς». Το έλλειμμα – αν όχι – η κατάργηση της δημοκρατίας είναι γεγονός.

Εκτιμούμε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο εξαναγκασμού, αλλά πολιτικών επιλογών της ηγεσίας που είχαν γίνει φανερές και από την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσαμε, μέσα από τις Οργανώσεις Μελών και τα όργανα που συμμετείχαμε, να συμβάλλουμε στην υλοποίηση των συνεδριακών αποφάσεων και του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος. Δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειες δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει πια τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του «κόμματος των μελών», καθώς και του φορέα έκφρασης του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στα μνημόνια, την επιτροπεία, τη λιτότητα και τη φτώχεια.

Αδυνατούμε να αποδεχτούμε και πολύ περισσότερο να υπερασπιστούμε αυτή τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρνούμαστε το ρόλο του «μοιραίου και άβουλου» ακολούθου των πολιτικών επιλογών της ηγεσίας της κυβέρνησης και του κόμματος οι οποίοι μεταχειρίζονται συνολικά τους Έλληνες πολίτες και ειδικά τα μέλη του κόμματος «κατά το δοκούν» αναιρώντας αποφάσεις και επιλογές τις οποίες οι ίδιοι έχουν προτείνει σαν διαδικασίες και πολιτικές.

Μαζί με τον κόσμο της αριστεράς, τον κόσμο των κινημάτων που χρόνια τώρα βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία- χωρίς εποπτείες, για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, για τη δημοκρατία, για την αξιοπρέπεια  του  λαού και το μέλλον των παιδιών μας, κρατώντας ζωντανές τις αριστερές και ριζοσπαστικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θέλουμε ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας για:

·           Κατάργηση των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.

·           Αναστολή πληρωμών του χρέους, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.

·           Τερματισμό της λιτότητας και εφαρμογή μιας πολιτικής αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου προς όφελος των εργαζόμενων στρωμάτων και σε βάρος των ολιγαρχών.

·           Εθνικοποίηση των συστημικών τραπεζών και λειτουργία τους υπό καθεστώς κοινωνικού ελέγχου, με απόλυτη εξασφάλιση της λαϊκής αποταμίευσης.

·           Ριζοσπαστική αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, δραστικό περιορισμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αυστηρότατα όρια και αντικίνητρα στις απολύσεις, καθιέρωση του εργατικού ελέγχου στη διοίκηση των επιχειρήσεων, ενεργοποίηση και ενίσχυση των επιθεωρήσεων εργασίας.

·           Την μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του κράτους που θα κινείται στις  πραγματικές ανάγκες  ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών και του λαού μας.

·           Δημιουργία ενός μόνιμου, κοινωνικά δίκαιου και αναδιανεμητικού φορολογικού συστήματος, δημιουργία εθνικού, ενιαίου περιουσιολογίου για όλους.

·           Τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων και υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, ΔΕΗ, φυσικό αέριο, ακίνητα Δημοσίου κ.ά.). Εθνικοποίηση και λειτουργία υπό καθεστώς εργατικού-κοινωνικού ελέγχου όλων των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και υποδομών.

·           Οικονομική ανασυγκρότηση για «μια ανάπτυξη που έχει στο κέντρο της τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου».

·           Γενναία ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν, υγείας, παιδείας και έρευνας. Ενίσχυση του «τρίτου» τομέα, της κοινωνικής οικονομίας.

·           Την υπεράσπιση των θυμάτων των μνημονίων και της κρίσης, στηρίζοντας πέραν των άλλων τις δομές και μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης.

·           Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς στην εργασία και τη μόρφωση, ανοίγοντας δρόμους βεβαιότητας στην ανασφάλεια του σήμερα.

·           Έξοδο από την ευρωζώνη συντεταγμένα, εφόσον χρειάζεται, και στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος και για την εφαρμογή του.

Καλούμε τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε μέσα από τις γραμμές της “ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ”.  Καλούμε όλες τις αριστερές, ριζοσπαστικές, δημοκρατικές, πατριωτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις φωνές μας και να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

  • Αντώνης Αντωνόπουλος
  • Μιχάλης Ασκορδαλάκης
  • Γιάννης Λεβέντης
  • Ηλίας Λυγερός
  • Σωτήρης Ματσάνης
  • Γιώργος Ματθαιάκης
  • Βαγγελία Μουδάτσου
  • Γιάννης Νιράκης
  • Δήμος Ουρανός

Ετικέτες