ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ και ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΕΓΔΥ 2016.

Συνάδελφοι &  Συναδέλφισσες

Οι εκλογές του Σωματείου μας γίνονται σε μια περίοδο που τα πάντα αλλάζουν με δραματικό τρόπο. Εδώ και περισσότερο από μια πενταετία, ζούμε σημαντικές αλλαγές,  με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών οι οποίες λεηλατούν εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών.

Ο Δημόσιος τομέας βρέθηκε από την αρχή στο στόχαστρο με στόχο αφενός να αποτελέσει, πηγή χρηματοδότησης των διεθνών τοκογλύφων - διαχειριστών καπιταλιστικών κεφαλαίων (τραπεζίτες– δανειστές- πρώην τρόικα, νυν κουαρτέτο- θεσμοί) για την τροφοδότηση ενός παράνομου, απεχθούς και  επονείδιστου χρέους και  αφετέρου την ιδιωτικοποίηση  αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών του δημοσίου προς ανεύρεση νέων πηγών κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Έτσι νέα αντικείμενα του δημοσίου «χάνονται» προς τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να χαρακτηριζόμαστε ως υπάλληλοι ‘άχρηστοι’ αλλά και ‘υπεράριθμοι’ προκειμένου να μας χρεώσουν από πάνω  και τις απολύσεις που πάντα καιροφυλακτούν. Πάρθηκαν αποφάσεις για περικοπή του μισθολογικού κόστους (μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση επιδομάτων  εορτών και αδείας) και  για την δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με άμεση συνέπεια την συρρίκνωση και απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Εκχωρήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα δημόσιες υποδομές (ακίνητα, λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, τράπεζες, κλπ) και μπήκαν στο στόχαστρο οι φυσικοί πόροι της χώρας (ενεργειακά κοιτάσματα, νερό κλπ) καθιστώντας την χώρα ένα πεδίο απόλυτης σύγχρονης δουλοπαροικίας όπου η οποιαδήποτε πολιτική και δράση θα ελέγχεται, θα υπηρετεί και εξυπηρετεί πρώτα από όλα τους δανειστές και τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Ο Γεωπονικός κλάδος του Δημόσιου Τομέα, ακόμα και στα χρόνια πριν από την ‘μνημονιακή εποχή’, ακολούθησε την απαξίωση και συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, με βασική ευθύνη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που πιστά εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Ειδικότερα την  τελευταία πενταετία ο κλάδος μας, ακολουθεί όχι μόνο τη γενικότερη απαξίωση του Δημοσίου, αλλά και την ειδικότερη των γεωπονικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν μετατραπεί πλήρως σε γραφειοκρατικά εκτελεστικά όργανα του νέου, παράλληλου με το ΥΠΑΑΤ, εγχώριου αγροτικού στρατηγείου που έχει στήσει η Τράπεζα Πειραιώς. Ειδικά μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ από την κυβέρνηση Σαμαρά, το κράτος έχει απεμπολήσει  οποιοδήποτε δημόσιο έλεγχο στο αγροτικό οικονομικό κύκλωμα. Σημαντικότατοι τομείς της αγροτικής διοίκησης είναι κατ’ ουσίαν ιδιωτικοποιημένοι, όπως για παράδειγμα το  ΟΣΔΕ το οποίο είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της Gaia Eπιχειρείν, ενώ παράλληλα ιδιωτικοποιείται και η διαχείριση μιας σειράς αγροτικών μητρώων (Neuropublic).  

Η προεκλογική υπόσχεση ‘το ΟΣΔΕ θα γυρίσει σπίτι του’ που σηματοδοτούσε άμεση και έμμεση σύγκρουση με την Τράπεζα Πειραιώς και τη Gaia Eπιχειρείν, πήγαν περίπατο όπως και οι υποσχέσεις για δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα για τον αγροτικό τομέα.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ δεν πήρε κανένα μέτρο που να στοχεύει στην επαναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά έδωσε προτεραιότητα στην αποσύνδεση μισθολογίου- βαθμολογίου με σκοπό την περαιτέρω μείωση στο κόστος μισθοδοσίας και συνταξιοδότησης της πλειοψηφίας των συναδέλφων. Έθεσε το όριο των 40 ετών εργασίας από 35, για να πάρει κάποιος συνάδελφος σύνταξη με αποτέλεσμα εκτός των άλλων, αν προσλήφθηκε κάποιος  στο δημόσιο σε ηλικία μεγαλύτερη των 27 ετών να μην παίρνει πλήρη σύνταξη από αυτό. Οι   ονομαστικές αυξήσεις για κατηγορίες λίγων υπαλλήλων είναι το άλλοθι για την μείωση στους πολλούς, και διασπούν τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν τα ίδια καθήκοντα και την ίδια εργασιακή καθημερινότητα.  Επίσης, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση διατάξεων για τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», όπως είναι τα οδοιπορικά και οι εκτός έδρας αποζημιώσεις, καθώς και σε νέο σύστημα αξιολόγησης, αφού ο επαίσχυντος νόμος Μητσοτάκη για την αξιολόγηση μπλοκαρίστηκε με τους  υποδειγματικούς αγώνες των συναδέλφων.  Τέλος, άνοιξε  το μέτωπο της «μόνιμης κινητικότητας» που δεν γνωρίζουμε ακόμη  πώς θα εφαρμοστεί και τι συνέπειες θα έχει στον εργασιακό βίο μας.

Το επόμενο διάστημα αναγγέλλονται φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, σαν εφαρμογή της συμφωνίας του Μνημονίου ΙΙΙ, που υπέγραψε και ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία θα μας χτυπήσουν  δραματικά ως εργαζόμενους και θα οδηγήσουν σε πραγματικό ξεκλήρισμα χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες.  Τη στιγμή που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και χρηματοδοτηθεί οι τραπεζίτες με δεκάδες δις ευρώ δημόσιου χρήματος,  μας ζητούν  να δεχθούμε ως εργαζόμενοι νέες άμεσες και έμμεσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Με αυτά που ζητούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και οι συμπληρωματικοί αυτών ανεξέλεγκτοι από τους εργαζόμενους θεσμοί, έκαναν τους πάντες να καταλάβουν ότι για να ορθοποδήσει και να προχωρήσει η κοινωνία θα πρέπει να συγκρουστεί με αυτούς τους οργανωτές της επίθεσης και όσους τους εκφράζουν στον τόπο μας, όπως και με το εγχώριο κεφάλαιο, που ζητάει ορισμένες φορές και περισσότερα από όλους αυτούς.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις του συνόλου της κοινωνίας για το ασφαλιστικό, έδειξαν ότι μπορεί να οικοδομηθεί ξανά το αντίπαλο δέος στις μνημονιακές πολιτικές. Η σκληρότητα των μέτρων της κυβέρνησης που εκφράστηκε στις προτάσεις της θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη μετά από την συμφωνία με τους ‘θεσμούς’ και οι αντιδράσεις των εργαζόμενων θα είναι ανάλογες. Οι συσκέψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων δεν θα καταφέρουν να μεταφραστούν σε  συναίνεση από τα κάτω.

Η κοινωνία εμφανίζεται και  θυμίζει ξανά και ξανά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του καλοκαιριού, ότι δεν αποδέχεται το μέλλον που της προετοιμάζουν. Οι κυβερνήσεις που μας επέβαλαν τα μνημόνια η μία μετά την άλλη φθείρονται και παραχωρούν την θέση τους στην επόμενη. Και η επόμενη όσο γρηγορότερα έρθει στην εξουσία τόσο γρηγορότερα θα φύγει, απαξιωμένη και αυτή. Τα κόμματα του χθες είναι  σκιά  του εαυτού τους  σήμερα,  ενώ οι ανάγκες μας γυρεύουν διέξοδο για να εκφραστούν, και όταν δεν τη βρίσκουν τη δημιουργούν και πάλι.

Σήμερα είναι αναγκαία, περισσότερο από ποτέ, η ύπαρξη και στον κλάδο μας μιας συλλογικότητας με αριστερή, ενωτική κατεύθυνση για την ανατροπή, που θα συσπειρώνει του εργαζόμενους, χωρίς όρους κυβερνητικού συνδικαλισμού, χωρίς την παλιά συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που ήταν και είναι πολιτικά σύμφωνη με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και χωρίς κομματικό συνδικαλισμό, που λειτουργεί αντιδραστικά, διασπαστικά και αποπροσανατολιστικά.

Η παράταξή μας εξέφραζε επί δεκαετίες και συνεχίζει να εκφράζει, μια συνδικαλιστική συμμαχία αγωνιστικής και συλλογικής υπεράσπισης της ζωής και των δικαιωμάτων των Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων που σήμερα αντιστοιχεί σε μια κοινωνική συμμαχία αντίστασης στα μνημόνια. Στη μάχη του ασφαλιστικού , του φορολογικού, του εργασιακού, των αγροτών, ο παρανομαστής θα είναι κοινός και η απάντηση μοναδική: κοινή δράση των εργαζομένων για να μην περάσουν τα μέτρα αυτά.

Ως παράταξη βλέπουμε τον ρόλο μας στην ΠΕΓΔΥ να στοχεύει στη θεραπεία του σωματείου από την απαξίωση που έχει περιέλθει τελευταία και στην προστασία από τη διάλυση που επιχειρείται, μέσω της προστασίας και της διεκδίκησης των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων και επανάκτησης του ρόλου τους προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς συντεχνιασμούς  απέναντι σε άλλες εργασιακές ομάδες.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στις επικείμενες εκλογές της ΠΕΓΔΥ και να στηρίξετε την παράταξή μας με κεντρικό επίδικο την ανατροπή των συνεχιζόμενων μνημονιακών πολιτικών  όπως αυτή εκφράζεται συνοπτικά  από τους παρακάτω στόχους:

Mπλοκάρισμα του νέου ασφαλιστικού εκτρώματος που διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, διεκδικώντας καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αξιοπρεπή σύνταξη «εν ζωή»

Την άρση της μισθολογικής μας συρρίκνωσης και την αποκατάσταση όλων των  εργασιακών μας δικαιωμάτων

 Άμεση πρόσληψη γεωπονικού προσωπικού για κάλυψη των τεράστιων κενών σε όλες τις υπηρεσίες

Επαναφορά στο Δημόσιο υπό πλήρη έλεγχο όλων των ιδιωτικοποιημένων αγροτικών  υπηρεσιών

Αναδιοργάνωση των γεωπονικών δημοσίων υπηρεσιών σε ένα υπουργείο με ενιαία δομή και κάθετη οργάνωση και στα τρία διοικητικά επίπεδα με επαναφορά των βίαια αποκομμένων υπηρεσιών του (ΔΑΟΚ ,Υπηρεσίες Αποκεντρωμένων Διοικήσεων κλπ) με στόχο την δημόσια στήριξη των  μικρομεσαίων αγροτών και μια αγροτική παραγωγή στη βάση των κοινωνικών αναγκών της διατροφικής αυτοδυναμίας και της πρόσβασης σε φθηνά ασφαλή και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα

Επανάκτηση του κοινωνικού ρόλου των Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων ως τεχνικών συμβούλων του μικρομεσαίου αγρότη και φορέων τεχνολογικής εξέλιξης στην παραγωγική διαδικασία και όχι σε ρόλο γραφειοκρατών και τυπικών ελεγκτών στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων

Αλληλεγγύη και σύνδεση με το αγροτικό κίνημα με στόχο το μπλοκάρισμα της εφαρμογής μνημονιακών δεσμεύσεων στον αγροτικό τομέα.

Είναι στο χέρι μας να οικοδομήσουμε την ενότητα του κλάδου και όλης της κοινωνίας στον αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων, στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας.

Μπορούμε να ξαναφέρουμε τον κλάδο μας να εργαστεί με υπερηφάνεια δίπλα στους αγρότες στην υπηρεσία των πραγματικών αναγκών του λαού μας.

e-mail: akigdysyspeiroseis@gmail.com

Blog: http://akigdy.blogspot.gr/

Δείτε αναλυτικότερα: Εκλογές στην ΠΕΓΔΥ (Γεωπόνοι Δημόσιοι Υπάλληλοι): 6 & 20 Απριλίου-Κατερίνα Γιαννούλια

ΑΚΙΓΔΥ- Συσπειρώσεις

(Ανεξάρτητη Κίνηση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων)

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αθανασόπουλος Αθανάσιος του Χρήστου

Αρχαγγελίδης Νίκος του Παναγιώτη

Γεωργούλιας Φώτης του Αναστασίου

Γιαννούλια  Κατερίνα του Χρήστου

Γρηγοριάδης Δημήτριος του Φωτίου

Κριτσωτάκης Ελευθέριος του Θεοδώρου

Λιόγκα Γιαννούλα του Δημητρίου

Μεραναίος Λουκάς του Φωτίου

Παναγόπουλος Γεώργιος του Δημητρίου

Πέττας Νίκος του Αθανασίου

Σιαηλή Χλόη του Δημητρίου

Τσιάμης Απόστολος του Κων/νου

ΓΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Παπαμιχαλοπούλου Μαρία του Αθανασίου

ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

Καραγεώργη Γεωργία του Δημητρίου

ΑΚΙΓΔΥ- Συσπειρώσεις

(Ανεξάρτητη Κίνηση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων)

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ για αντιπρόσωποι στην ΠΟΓΕΔΥ

Αθανασόπουλος Αθανάσιος του Χρήστου

Αρχαγγελίδης Νίκος του Παναγιώτη

Γεωργούλιας Φώτης του Αναστασίου

Γιαννούλια  Κατερίνα του Χρήστου

Γρηγοριάδης Δημήτριος του Φωτίου

Καραγεώργη Γεωργία του Δημητρίου

Κριτσωτάκης Ελευθέριος του Θεοδώρου

Λιόγκα Γιαννούλα του Δημητρίου

Μεραναίος Λουκάς του Φωτίου

Παναγόπουλος Γεώργιος του Δημητρίου

Παπαμιχαλοπούλου Μαρία του Αθανασίου

Πέττας Νίκος του Αθανασίου

Σιαηλή Χλόη του Δημητρίου

Τσιάμης Απόστολος του Κων/νου

Ετικέτες