Αρχικά θέλω να πω ότι είμαι αισιόδοξος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και είμαι αισιόδοξος γιατί το αποτέλεσμα είναι αισιόδοξο. Και ας μου επιτρέψετε να πω και ‘’ κινηματικό’’

Γιατί ενώ το 2012 το 26% ήταν έκπληξη και ερμηνευόταν σαν περιστασιακό και ψήφος διαμαρτυρίας, σήμερα το 26% δηλώνει ότι είναι παγιωμένο, δημιουργεί δυναμική που είναι πολύτιμο όπλο για το μέλλον και αποτελεί ένα μεγάλο εφαλτήριο. Θα πρέπει όμως να γίνει σωστή εκμετάλλευση του, που σημαίνει ευθύνες για τα κεντρικά όργανα. Η μείωση της αξίας των αποτελεσμάτων αποτελεί κατά την γνώμη μου υποτίμηση των ευθυνών.

Το ‘’25 ψηφίζουμε 26 φεύγουν’’ ήταν καλό και επιτρεπτό  σαν σύνθημα, αν όμως το πιστέψαμε τότε πέσαμε στην παγίδα της λάθος εκτίμησης των κεντρικών μας οργάνων. Και έρχομαι στο ψευτοδίλημμα που αφορά στο στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ κλπ.

Ποιο είναι εν πάση περιπτώσει αυτό το περίφημο στελεχιακό δυναμικό, που όπως προσπαθούν να μας πείσουν, θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο με την μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων που παραδοσιακά ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ;

Μα αυτοί είναι οι μεγάλοι εχθροί των πολιτών που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Αυτούς φοβούνται όταν μας συγκρίνουν λέγοντας ‘’σαν αυτούς είστε’’. Αυτούς απαξίωσαν όταν ψήφισαν το 2012. Ποιοί είναι αυτοί; Τι εκφράζουν;

Οι φοβεροί Λοβέρδος, Βενιζέλος, Πάγκαλος, Θεοδωράκης και οι όμοιοι τους που έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια της γραφικότητας, από τα ΜΜΕ έγιναν γνωστοί στον κόσμο.

Δεν εκπροσωπούν τίποτα. Τα μικρότερα δε στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως νομαρχιακές επιτροπές, συνδικαλιστές κλπ, πότε ανακάλυψαν την απάτη του ΠΑΣΟΚ ως προς τον σοσιαλισμό;

Μόνο το Μνημόνιο αποτελεί μέτρο;

Οι κυβερνήσεις Ανδρέα, Σημίτη, Γεωργάκη δεν αποτέλεσαν ανάχωμα για την άνοδο της αριστεράς; Δεν εκπαίδευσαν τον Έλληνα στην πολιτική και κοινωνική ανηθικότητα; Επιμένω : δεν εκπροσωπούν τίποτα. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι εκφράζουν κοινωνικές τάξεις. Διότι δεν υπάρχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαμορφώνουν τις κοινωνικές τάξεις. Συνειδητότητα, ομαδικότητα, κοινός στόχος, συντονισμός, οριοθέτηση κλπ.

Ας αφήνουμε την κεντροαριστερά να προσπαθήσει να εκφράσει την συμμαχία της αστικής τάξης με την υποτιθέμενη νέα μικροαστική τάξη. Θα αποτύχει.

Μην προσπαθήσουμε να μπούμε και εμείς σε αυτό το παιχνίδι. Θα χάσουμε ότι αποκτήσουμε.

Και έρχομαι τώρα στην ‘’μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων που παραδοσιακά ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ’’.

Επικεντρώνομαι στο ‘’παραδοσιακά’’, στο ‘’ψηφοφόροι’’ και στο ‘’δεξαμενή’’. Η μαγεία της υποκρισίας και της κοροϊδίας.

Παραδοσιακοί ψηφοφόροι. Μα κάθε 10 χρόνο το εκλογικό σώμα ανανεώνει το 15 έως 20% αφού αρχίζουμε να ψηφίζουμε στα 18 και το προσδόκιμο ζωής είναι τα 75 χρόνια. Και ανανεώνεται φεύγοντας οι μεγάλοι και ερχόμενοι οι μικροί.

Ψηφοφόροι : (θυμίζει ροπαλοφόροι, κουμπουροφόροι, κονδυλοφόροι κλπ). Μα δεν υπάρχουν ψηφοφόροι. Υπάρχουν πολίτες που σε κάθε στιγμή κάτι πίστευαν, κάτι τους έπεισε και ψήφισαν. Ψηφοφόροι είναι μόνο τα στελέχη που περιφέρουν την ψήφο τους κατά το δοκούν για συμφέροντα ή προσμονή συμφερόντων. Μην κλείνουμε το μάτι σε αυτούς, είναι μπούμερανκ. Οι απλοί πολίτες αυτά τα στελέχη απεχθάνονται. Ούτε μας ενδιαφέρει να ικανοποιηθούν δικά μας στελέχη, οποία και πιστεύω λίγα, που ενδιαφέρονται για άνοδο μας στην εξουσία, προκειμένου να διεκδικήσουν θώκους και έχουν το πρόσχημα ‘’ας πάρουμε την εξουσία για να σωθεί η χώρα και μετά θα τα φτιάξουμε όλα’’. Μετά δεν φτιάχνονται.

Μην νομίζουμε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έγιναν αναγνωρίσιμα από τα ΜΜΕ επηρεάζουν τους πολίτες. Μην μας ξεγελάει η σταυροδοσία τους. Δεν φέρνουν κόσμο, Οικειοποιούνται τον κόσμο μας λόγω αναγνωσιμότητας.

Δεξαμενή : δεν υπάρχει δεξαμενή (μάλλον αν υπήρχε τρύπησε και άδειασε). Αυτά είναι κόλπα για να δείχνουν ότι ελέγχουν κόσμο. Μην τους χαρίζουμε τον κόσμο.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο χώρος μας βρίθει από ικανά και έντιμα στελέχη. Δεν μας έγινε μάθημα η ανάδειξη από τους κόλπους μας του νεαρού τότε Τσίπρα και του νεαρού τώρα Σακελαρίδη.

Έχουμε πληθώρα στελεχών είτε νέων είτε παλιών που τόσα χρόνια έμεινα πιστοί στις ιδεολογικές του θέσεις και δεν προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τίποτα.   

Δεν έχουμε ανάγκη από τους φθαρμένους και υστερόβουλους μεταμεληθέντες.

Ας μας προσφέρουν την μεταμέλεια τους χωρίς τυμπανοκρουσίες και προσπάθεια επικράτησης τους.

Βλέπουμε ήδη όχι μόνο να μην κάνουν σεμνά αυτοκριτική αλλά να μας υποβάλλουν και τους όρους τους.

Άκουσα εδώ στην προηγούμενη συνέλευση ΌΧΙ στο να λέμε αριστερά και ριζοσπαστικά. Διάβασα κατ’ επανάληψη να μιλάνε για πατριωτικά.

Μήπως πρέπει να δηλώσουμε και πίστη στην θρησκεία και την οικογένεια για να γίνουμε αποδεκτοί;

Όχι εγώ θέλω να δηλώσω αριστερός και ριζοσπάστης και να βοηθήσω τον λαό γιατί είμαι κομμάτι του. Όχι χειραγωγώντας τον αλλά στηρίζοντας τον σε μια κυβέρνηση διοίκησης και όχι εξουσίας.

Άλλωστε η σοφή Ελληνική γλώσσα έχει γνωστό τον όρο ‘’ χρηστή διοίκηση’’ και δεν προβλέπει καν τον όρο ‘’χρηστή εξουσία’’. 

* Ο Κώστας Τραγάς είναι μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Αμπελοκήπων

Ετικέτες