Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα 17/12 το Τμήμα Δίωξης «Λαθρομεταναστών» στο Βατοπέδι, μετά έκκληση της επιτροπής κατοίκων η οποία συνδράμει από την πρώτη ημέρα τους κρατούμενους μετανάστες στο συγκεκριμένο τμήμα.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι:   Την Δευτέρα 17/12/2012, στις 12.00 π.μ.  πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, την οποία αποτελούσαν: η Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτής Χαλκιδικής, η Γιάννα Γαιτάνη και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, βουλευτές  Α΄  Θεσσαλονίκης,  ο Τάσος Κανταράς, μέλος της Π.Γ. της Κ.Π.Ε., ο Βασίλης Γκαρλής και ο Άρης Δήμου, μέλη της Ν.Ε Χαλκιδικής,η Έφη Τελλή Δικηγόρος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καθώς και ο κ. Άρης Τσαχουρίδης, Πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Χαλκιδικής, η κ. Ελεάνα Ιωαννίδου, δικηγόρος, μέλος του Παρατηρητηρίου καταγραφής κρουσμάτων ρατσιστικής βίας η κ. Βάλια Καλιντέρη, μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και μέλη της επιτροπής κατοίκων.

Η επίσκεψη έγινε προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών, να γίνει συζήτηση με τις αστυνομικές αρχές σχετικά για το πρόβλημα της κράτησής τους, να γίνει ενημέρωση των μεταναστών για τα δικαιώματα τους και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αιτήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τους κρατούμενους.

Η επιτροπή συναντήθηκε με τον αστυνομικό υποδιευθυντή της διεύθυνσης Χαλκιδικής, τον Πρόεδρο της Ένωσης αστυνομικών Χαλκιδικής και τον Διοικητή του Τ.Δ.Λ. Βατοπεδίου. Οι αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν τις άσχημες   συνθήκες κράτησης των μεταναστών και ικανοποίησαν το αίτημα της αντιπροσωπείας να μεταβούν στα κελιά για να αποκτήσουν ιδία γνώση.

Από την ενημέρωση αλλά και από την αυτοψία που πραγματοποίησαν οι συλλογικότητες που αποτελούσαν την αντιπροσωπεία, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

· Στο εν λόγω ΤΔΛ κρατούνται 38 μετανάστες σε δύο κελιά. Έπειτα από την υπ’ αριθμό ΑΕΑ 6634/1-326796  από 23-8-2012 διαταγή της διεύθυνσης αλλοδαπών, οι μετανάστες οι οποίοι συλλαμβάνονται προς απέλαση, εξαντλούν κρατούμενοι όλο τον προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δηλαδή κρατούνται τουλάχιστον από 6 έως 12 μήνες.

· Ο υπερβολικά μεγάλος χρόνος κράτησης των μεταναστών που συλλαμβάνονται προς απέλαση, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς υπάρχει υπερσυγκέντρωση μεταναστών στους χώρους κράτησης που οδηγεί στην εκδήλωση μεταδοτικών νοσημάτων (στο εν λόγο ΤΔΛ εμφανίσθηκε ψώρα), και παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των κρατούμενων μεταναστών, οι οποίοι δεν προαυλίζονται καθόλου στο διάστημα της κράτησης τους, σιτίζονται μόνον με ξηρά τροφή, δεν έχουν επαρκή ρουχισμό και  σκεπάσματα ιδιαίτερα τώρα ,σε συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και κρατούνται σε χώρους κράτησης στους οποίους οι συνθήκες υγιεινής είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτες.

Στο συγκεκριμένο Τ.Δ.Λ. σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές , πραγματοποιήθηκαν  το τελευταίο τρίμηνο 14 απόπειρες αυτοκτονίας από τους κρατούμενους.

Ο Πρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Χαλκιδικής δήλωσε στις αστυνομικές αρχές ότι κλιμάκιο ιατρών θα μεταβαίνει εθελοντικά για να εξετάζει τους κρατούμενους μετανάστες σε όλα τα Τ.Δ.Λ. της περιοχής.

Στη συνέχεια,  έγινε ενημέρωση των μεταναστών για τα δικαιώματα τους, από τις δικηγόρους της αντιπροσωπείας με τη βοήθεια διερμηνέων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θεωρεί την  συμβολή της επιτροπής κατοίκων που προσφέρουν στους κρατούμενους ρούχα, σκεπάσματα, χρήματα, είδη υγιεινής και μαγειρεμένο φαγητό, ιδιαίτερα  ελπιδοφόρα και  συγκινητική και τονίζει ότι τέτοιες αυτόβουλες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης  προς τους κρατούμενους μετανάστες, όπως η πρωτοβουλία των κατοίκων της Ορμύλιας Χαλκιδικής, είναι παράδειγμα προς μίμηση  από όλους τους συνανθρώπους μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών και καλεί άμεσα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να ανακαλέσει την υπ αριθμό ΑΕΑ 6634/1-326796  από 23-8-2012 διαταγή της διεύθυνσης αλλοδαπών, που οδηγεί τους κρατούμενους μετανάστες σε παρατεταμένη κράτηση σε χώρους παντελώς ακατάλληλους και τους οδηγεί σε πλήρη  εξαθλίωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ απαιτεί μια μεταναστευτική πολιτική τελείως αντίθετη με την ρατσιστική που υφίσταται σήμερα. Για την νομιμοποίηση όλων των ανθρώπων που αναζητούν εργασία στη χώρα, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή ένταξή τους στους αγώνες του λαού μας για καλύτερη ζωή. Για την παροχή κρατικών εγγράφων σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, σε κόντρα με τις συμφωνίες του Δουβλίνου, ώστε να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί φυλακή μεταναστών. Για την παροχή ασύλου σε κάθε πρόσφυγα.