Η Επιτροπή Αγώνα Καθηγητών του νομού Θεσσαλονίκης στην προγραμματισμένη συνάντηση της Παρασκευής 23/8, στην ΕΡΤ 3, στην οποία ανταποκρίθηκαν οι συνάδελφοι και πήραν μέρος, συζήτησε για τις εξελίξεις στην παιδεία, καθώς και μια σειρά προτάσεις που κατατέθηκαν από τους 17 συναδέλφους που μίλησαν και αφορούσαν το πρόγραμμα δράσης και αποφάσισε τα εξής:

1. Να συμβάλλει με ενημερώσεις των συναδέλφων στη μαζική συμμετοχή τους  στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που  πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες.  Να αξιοποιήσουμε και το πρωί της Τρίτης που είναι ανοιχτά τα σχολεία. Να ενημερωθούν όσοι είναι εφημερία και να αναλάβουν να ειδοποιήσουν  όλους τους συνάδελφους των σχολείων τους. Οι συνελεύσεις γίνονται: Α΄ ΕΛΜΕ –Θ την Τρίτη 27/8, στις 11.00 π.μ. στο συγκρότημα του Ευκλείδη, Β΄ ΕΛΜΕ –Θ την Δευτέρα 26/8, στις….., Γ΄ ΕΛΜΕ –Θ την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο 1ο Λύκειο Συκεών, Δ΄ ΕΛΜΕ –Θ την Τρίτη στις 11.00 μ.μ. στο Πειραματικό Λύκειο,  Ε΄ ΕΛΜΕ –Θ την Τρίτη στις 7.00 μ.μ. στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης.

2. Βρισκόμαστε ήδη πάνω στο έδαφος μιας νέας ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί με στόχοτην ισοπέδωση των όποιων ιστορικών κατακτήσεων του κινήματοςτων εκπαιδευτικών, της νεολαίας και του λαούέχουν διασωθεί στο εκπαιδευτικό σύστημακαι – το κυριότερο – την πλήρη παράδοση της εκπαιδευτικής  διαδικασίας στο κεφάλαιο και στο σύστημα πολιτικής κυριαρχίας του.

Πιο συγκεκριμένα: Κυβέρνηση – ΕΕ –  ΔΝΤ  με τις μαζικές απολύσειςθέλουν να συντρίψουν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά και να επιβάλλουν ένα γενικευμένο καθεστώς ελαστικών μορφών εργασίας, να ξεθεμελιώσουν το δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, να δημιουργήσουν νέους μεγάλους ταξικούς φραγμούς για τη μαθητική νεολαία κι η εκπαίδευση από κοινωνικό αγαθό να  γίνει εμπόρευμα και μόνο όποιος έχει χρήματα να σπουδάζει, να εγκαταστήσουν στα σχολεία ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς μόνιμης ανελευθερίας, ανασφάλειας και απόγνωσης όπου τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και νεολαίας θα είναι υπό διωγμόν.

Βασική τους επιδίωξη είναι να φτιαχτεί μια εκπαίδευση που θα προετοιμάζει χωρίς προστριβές και καθυστερήσεις, τους νέους ως ελαστικούς σύγχρονους εργαζόμενους στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Απαιτείται λοιπόν τώρα να αντιπαρατεθούμε και να σταματήσουμε τη νέα κυβερνητική επέλαση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.Ο αγώνας είναι μονόδρομος για να μη μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει την απόλυτη φτώχεια με τις  μαζικές απολύσεις, να μην μπορέσει να εφαρμόσει τα νέα μέτρα αποδόμησης της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, να μην  πετύχει την  καταρράκωση της ίδιας της αξιοπρέπειας των εργαζόμενων και τον αγωνιστικό παροπλισμό τους. Τώρα είναι η ώρα για να τα ανατρέψουμε όλα και όλους. Προχωράμε με όπλο μας την απεργία διαρκείας  που αποφάσισε το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Η απόφαση αυτή του συνεδρίου είναι καταστατική υποχρέωση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που πρέπει να την καταθέσει στις Γ. Σ. των ΕΛΜΕ   που θα προκηρυχθούν  τώρα και θα αποφασίσουν την απεργία διαρκείας. Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ,  να σταματήσει να χρονοτριβεί και χωρίς άλλη καθυστέρηση να υλοποιήσει την απόφαση του Συνεδρίου.

3.  Να συμβάλλουμε μέσα από την οργάνωση μέτρων στήριξης που θα αποφασίσουν οι συνελεύσεις στην επιτυχία της παλλαϊκής συγκέντρωσης και πορείας στην ΕΡΤ 3 , που προγραμμάτισαν οι ΕΛΜΕ να γίνει την Πέμπτη 29/8, στις 7.00 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη συναυλία που θα ακολουθήσει. Η πρόταση ήδη έγινε αποδεκτή από τα σωματεία της  ΕΡΤ, σχολικούς  φύλακες, Υγεία, Σύλλογούς Π.Ε., ΟΤΑ και αποτελεί την κοινή απάντηση ενάντια στα μέτρα διάλυσης της παιδείας, της υγείας και δημόσιων υπηρεσιών και στο καθεστώς της διαθεσιμότητας - απολύσεων-μετατάξεων που προωθούν. Στη συνάντηση των σωματείων αποφασίστηκε η έκδοση ανακοίνωσης και αφίσας για τη συγκέντρωση, η προπαγάνδισή της από τα σωματεία στις γειτονιές,  η οργάνωση κοινής συνέντευξης τύπου την Τετάρτη 28/8, στις 12.00 το μεσημέρι στην ΕΡΤ, η οργάνωση συναυλίας μετά τη συγκέντρωση, κ.α.

4. Η πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς πρέπει να ξεκινήσει αγωνιστικά. Οι συνελεύσεις να αποφασίσουν για τη Δευτέρα 2/9 να γίνουν καταλήψεις σε συγροτήματα των ΕΠΑΛ που θα επιλεγούν και να πραγματοποιηθούν με τρίωρες στάσεις που θα προκηρυχθούν και θα ξεκινήσουν από τις 8.00 π.μ. και στις οποίες καλούνται να παρευρεθούν όλοι οι συνάδελφοι από όλα τα σχολεία, από τις Διευθύνσεις όπου εργάζονται πλέον σε προσωποπαγείς θέσεις και οι συνάδελφοι που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Την ίδια μέρα στις 12.30 το μεσημέρι να οργανωθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στο Άγαλμα Βενιζέλου και στο οποίο θα επιδιωχθεί η συμμετοχή και άλλων εκπαιδευτικών φορέων και σωματείων.

5. Συνεχίζουμε τον αγωνιστικό συντονισμό με τους γονείς και τους συλλόγους γονέων και παίρνουμε αποφάσεις συσκέψεων για τις επόμενες ημέρες. Με κάθε τρόπο να ενημερωθούν οι σύλλογοι γονέων για την συγκέντρωση της Πέμπτης. Η Ε΄ ΕΛΜΕ οργανώνει συνάντηση των συλλόγων γονέων την Τρίτη 27/8, στις 5.30 μ.μ. στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης.

6. Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς  και αγωνιστικές ομοσπονδίες  σε αγωνιστική συμπόρευση με παρόμοιες μορφές αγώνα με τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα με απεργία διαρκείας που αποφάσισε το συνέδριο της ΟΛΜΕ.

7. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης να αρνηθούν να εκχωρήσουν την εκπαιδευτική τους ιδιότητα που είναι στις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, ώστε να πετύχει την αποδυνάμωση της αγωνιστικής μας ενότητας και το επόμενο διάστημα να παρευρίσκονται στα σχολεία  και να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη υλοποίησης των αποφάσεων του ανυποχώρητου αγώνα του κλάδου που αποφάσισε το συνέδριο της ΟΛΜΕ.

8. Την εβδομάδα από 2 έως 6/9, πριν από την έναρξη της  ΔΕΘ να πυκνώσουμε τα αγωνιστικά γεγονότα που θα κορυφωθούν στις μεγάλες κινητοποιήσεις που οργανώνονται στις 7/9. Έχοντας βασική επιδίωξη τη διεύρυνση του αγωνιστικού μετώπου και τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποίησης των σωματείων στην ΔΕΘ, οι συνελεύσεις να αποφασίσουν: την οργάνωση στην ΕΡΤ κοινής συζήτησης των σωματείων που βρίσκονται στο στόχαστρο των απολύσεων, τη διοργάνωση κοινής συναυλίας διαμαρτυρίας, την οργάνωση κοινής κινητοποίησης  με τους αναπληρωτές στις 6/9.

9. Η Επιτροπή Αγώνα Καθηγητών όλων των ΕΛΜΕ και οι Επιτροπές που λειτουργούν κατά ΕΛΜΕ να συναντηθούν τη Δευτέρα 2/9 αμέσως μετά το Συλλαλητήριο.

10. Να προκηρυχθούν νέες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ για εκτίμηση της κατάστασης και νέο προγραμματισμό δράσης την Τρίτη 3/9.

10. Τέλος στη συνάντηση αποφασίστηκε η έκδοση ενημερωτικού δελτίου της επιτροπής, καθώς και η κατάθεση των όλων των προτάσεων της Επιτροπής στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, όπου και θα επιδιώξουμε να γίνουν αποφάσεις των ΕΛΜΕ.