Το λαϊκό κίνημα αντέχει, η κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς βρίσκεται σε δίνη, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την κατάσταση με δυο λόγια στη δεύτερη ισχυρότερη χώρα της Ευρωζώνης.

3 στους 4 πολίτες συνεχίζουν να απορρίπτουν το νόμο Ελ-Κομρί που αυξάνει ώρες εργασίας, μειώνει τις αμοιβές και διευκολύνει τις απολύσεις. Οι γενικές απεργιακές κινητοποιήσεις συγκέντρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα. Το κίνημα «Όρθιοι τη Νύχτα» (Nuit Debout, κατά άλλες ελληνικές μεταφράσεις «Ολονυχτία» ή «Αγρύπνια») που ξύπνησε στις 31 Μάρτη καταλαμβάνοντας δεκάδες κεντρικές πλατείες των γαλλικών πόλεων συνεχίζει ακάθεκτο επί ενάμιση μήνα.

Αυτή η δράση άσκησε ασφυκτική πίεση πάνω σε στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, με δεκάδες βουλευτές να απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν το νόμο, με τα συνδικάτα που έλεγχε το κόμμα και την κομματική νεολαία να συμμετέχουν στις απεργίες, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις. Ενώ ο νόμος βάδιζε προς ψηφοφορία στη Βουλή, πάνω από 40 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπολογιζόταν ότι  θα καταψηφίσουν, με ορατή την απειλή ταπείνωσης της κυβέρνησης από τα κάτω, από το «πεζοδρόμιο». Έτσι ο Βαλς αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη 10/5 την επικύρωση του νόμου με προεδρικό διάταγμα, παρακάμπτοντας τη Βουλή!

Μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις την Τρίτη 10/5  αλλά και την Πέμπτη 12/5 (μέρα της ψηφοφορίας στην πρόταση μομφής), ενώ καθημερινά συνεχίζονται οι συγκρούσεις της νεολαίας με την αστυνομία, τα κλεισίματα δρόμων κι οι καταλήψεις σχολείων. Όλο και περισσότεροι νέοι και  νέες μαθαίνουν να αντιπαρατίθενται «βιαίως» με την αστυνομία, απαντώντας στη σκληρή καταστολή της δήθεν αριστεράς του κεφαλαίου. Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν νέες απεργίες για 17 και 19 Μαΐου, ενώ οι σιδηροδρομικοί και άλλοι εργατικοί κλάδοι προκήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όσον αφορά την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, πρόταση μομφής προσπάθησε να καταθέσει το Αριστερό Μέτωπο, που στήριξαν οι Πράσινοι και 31 Σοσιαλιστές «αντάρτες» (παρά την απειλή διαγραφής τους), αποτυγχάνοντας για 2 μόλις βουλευτές . Στη συνέχεια το Μέτωπο της Αριστεράς προχώρησε σε ακόμα μια κίνηση αυτοχειρίας και κοινοβουλευτικού κρετινισμού, στηρίζοντας την πρόταση μομφής της σκληρής Δεξιάς του Σαρκοζί (κάτι που αρνήθηκαν ακόμα και οι αντάρτες του ΣΚ και οι Πράσινοι).

Το πακέτο Ελ-Κομρί θεωρείται ήδη νόμος του κράτους, αλλά ακόμα δεν έχει λήξει η διαδικασία επικύρωσης. Ο νόμος πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, έπειτα ξανά από τη Βουλή και στο τέλος να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ολάντ. Συνεπώς η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουνίου και αυτό σημαίνει ότι το κίνημα συνεχίζεται, με δυνατότητα κλιμάκωσης , με την κυβέρνηση «Σοσιαλιστών» να βρίσκεται σε θέση αδυναμίας και το κόμμα κοντά στη διάσπαση.

Το κίνημα έχει διαπαιδαγωγήσει μια νέα γενιά αγωνιστών, πολιτικά αλλά και στη μάχη με τα σώματα καταστολής. Τσαλάκωσε την εικόνα των Ολάντ-Βαλς, που υποχώρησαν σε πλευρές του νομοσχεδίου και παρόλα αυτά είδαν τους βουλευτές τους να απειθαρχούν.

Το δήθεν δημοκρατικό προφίλ των κυβερνώντων που τους διαφοροποιούσε από τη Δεξιά έγινε κομμάτια και θρύψαλλα. Εκατοντάδες έχουν σταλεί στα νοσοκομεία από τη βία της αστυνομίας το τελευταίο δίμηνο,  τα γαλλικά ΜΑΤ πυροβολούν με «πλαστικές» σφαίρες, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί αυτή η έκρυθμη κατάσταση θα υπάρξουν σύντομα νεκροί, με απρόβλεπτες συνέπειες.  

Σήμερα οι ηγέτες της κυβέρνησης και του ΣΚ συνεχίζουν να ταπεινώνονται: από τη μια μεριά θα ήθελαν πολύ να διαγράψουν τους απείθαρχους για να δείξουν δείγματα πυγμής κι αποφασιστικότητας,  αλλά αν το κάνουν πέφτει η κυβέρνηση.

Η Δεξιά του Σαρκοζί είναι ανίκανη να αξιοποιήσει την κρίση της δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας. Σπαράσσεται από εσωτερικές συγκρούσεις, με το κίνημα ενάντια στο νόμο να δημιουργεί επιπλέον εντάσεις στο εσωτερικό της. Η Ακροδεξιά της Λεπέν, παραδοσιακά εχθρική απέναντι στα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα,  κρατά αποστάσεις από τις απεργίες και το Nuit Debout και δεν μπορεί να κερδίσει. Είναι ώρα για κλιμάκωση του κινήματος, είναι η ώρα της πολιτικής αντεπίθεσης και της Αριστεράς.

Το γαλλικό κίνημα εδώ και αρκετές μέρες έχει κάνει ακόμα ένα πολιτικό προχώρημα, αυτό της προσπάθειας διεθνοποίησης της αντίστασης. Έτσι το κίνημα των γαλλικών πλατειών κάλεσε σε ένα διεθνές «Nuit Debout» στις 15 Μαΐου. Στην Ελλάδα έχει υπάρξει ήδη κάλεσμα από την Πρωτοβουλία «Αρκετά» σε διάφορες πόλεις στις 7μμ. Η ΛΑΕ στηρίζει αυτό το κάλεσμα μαζί με άλλες αριστερές συλλογικότητες. Ας μπούμε γερά σε αυτή τη μάχη: για να στηρίξουμε τους γάλλους συντρόφους μας, αλλά κυρίως για να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και να ανατρέψουμε τα μνημόνια και τις επιθέσεις Τσίπρα-αφεντικών-δανειστών.
 

Ετικέτες