Η κατάσταση στον ΕΦΚΑ πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ για άλλη μια φορά με αρραγή πλειοψηφία, υπερψήφισε ένα ακόμα πακέτο σκληρών μέτρων για τα λαϊκά νοικοκυριά στις 18 Μαΐου. Ένα πακέτο μέτρων που ολοκληρώνει την υλοποίηση του 3ου Μνημονίου και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο του 4ου Μνημονίου από το 2019. Και μάλιστα χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, όπως επεδίωκε ο Πρωθυπουργός με το σίριαλ για γραβάτες και φέσια…

Βέβαια η συζήτηση για τα μέτρα του 4ου Μνημόνιου δεν έκλεισε με τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου. Αν τους το επιτρέψουμε, είναι σίγουρο ότι -εν μέσω μεγάλης και συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης-, το κεφάλαιο, οι δανειστές και οι μνημονιακές κυβερνήσεις θα έχουν κι άλλες απαιτήσεις από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

ΕΦΚΑ

Η κατάσταση στον ΕΦΚΑ πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Όποιο σχέδιο και αν είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η Διοίκηση σε σχέση με την ενοποίηση, έχει αποτύχει παταγωδώς!

Παρόλο που επανειλημμένα οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους είχαμε προειδοποιήσει, ξεκίνησαν με διαδικασίες fast track την υλοποίηση του ΕΦΚΑ και το μόνο που κατάφεραν είναι να διαλύσουν σχεδόν τα πάντα. Το μητρώο έχει τόσα και τέτοια λάθη, που ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ δήλωσε ότι θα ταλαιπωρούν την Κοινωνική Ασφάλιση για τα επόμενα 30 χρόνια! Τα έσοδα έχουν κατρακυλήσει στο ναδίρ και κανείς δεν ξέρει πως υπολογίζονται οι συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό. Βρισκόμαστε 1 χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4387/12-05-2016 και ακόμα δεν έχει βγει καμία οριστική απόφαση συνταξιοδότησης!

Ταυτόχρονα οξύνονται τα προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού και την κακή κατανομή του. Όλοι και όλες θέλουν να φύγουν από τα Ταμεία και η Διοίκηση ενεργεί σπασμωδικά και άλλους αφήνει να φύγουν σε άλλες υπηρεσίες και άλλους όχι. Ταυτόχρονα με τις εσωτερικές μετακινήσεις εντός του ΕΦΚΑ συνεχώς ανοίγονται νέες τρύπες και νέα κενά. Τα Περ. Τμήματα και οι Συντάξεις αποδεκατίζονται, ενώ πλησιάζουν και οι καλοκαιρινές άδειες..

Για αυτή την κατάσταση κάποιοι έχουν ευθύνες και πρέπει να απολογηθούν! Ευθύνες έχουν, εκτός από την πολιτική ηγεσία και τις Διοικήσεις των Ασφ. Ταμείων και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες, που δεν τόλμησαν να εκφράσουν τις διαφωνίες τους για το εγχείρημα του ΕΦΚΑ, όπως επίσης και η συνδικαλιστική ηγεσία.

Συνδικαλιστική ηγεσία: απούσα απ’ όλα

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία έχει ευθύνες, γιατί δεν έπραξε αυτά που έπρεπε σε επίπεδο ενημέρωσης και δράσης. Είτε γιατί δεν πιστεύουν στους αγώνες, είτε γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στην αγωνιστικότητα των συναδέλφων, είτε για διάφορους άλλους λόγους.

Δυστυχώς για το μόνο που έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, ήταν να δούνε με ποιες παρατάξεις και πρόσωπα, μπορούνε να κάνουν ευκαιριακές συμμαχίες, για να κερδίσουν θέσεις στις εκλογές για τα ΥΣ του ΕΦΚΑ. Αυτές οι συμμαχίες είναι ευκαιριακές και με βάση το ατομικό συμφέρον κάποιων, γιατί μέχρι πριν λίγες μέρες άλλα έλεγαν και για άλλα διατείνονταν οι περισσότεροι σε σχέση με ενδεχόμενες συνεργασίες!

Η απάντηση μας σε αυτές τις συνδικαλιστικές παρατάξεις δεν πρέπει να είναι η αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες, όπως έγινε εν μέρει με την πρόσφατη Γενική Συνέλευση. Ειδικά αυτή την εποχή, όπου όλα τα εργασιακά δικαιώματα είναι υπό αμφισβήτηση. Η συμμετοχή μας στις συνελεύσεις, στις συνδικαλιστικές εκλογές, στις κινητοποιήσεις, καθώς και η αυστηρή κριτική μας στην ανεπάρκεια της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας είναι το καλύτερο μήνυμα απέναντι σε αυτούς που μας απαξιώνουν και δεν ενδιαφέρονται για τη ζωή μας!

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Στις 24/05/2017 το μέλος του ΔΣ του συλλόγου μας Δημ. Μεταξάς, όπου είχε εκλεγεί με την παράταξη μας (ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ), δήλωσε ότι αποχωρεί από την παράταξη και ανεξαρτητοποιείται.

Σαν παράταξη εμείς ευχαριστούμε τον συνάδελφο για την βοήθεια του το προηγούμενο διάστημα, όμως τον καλέσαμε να παραιτηθεί από την θέση του και να παραδώσει την έδρα στην παράταξη με την οποία εκλέχτηκε, ως όφειλε. Το οποίο όμως δεν το έπραξε.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ από το 2007 που δημιουργηθήκαμε, ήμασταν κόντρα στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές, από πού και αν προέρχονταν. Τα χρόνια της κρίσης παλέψαμε ενάντια στο 1ο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στο 2ο Μνημόνιο της ΝΔ και συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στο 3ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναγράφουμε στις ανακοινώσεις και τις διακηρύξεις της παράταξης μας όλα αυτά τα χρόνια.

Δυστυχώς ο συνάδελφος Δημ. Μεταξάς μάλλον δεν ήθελε να συνεχίσει να παλεύει και εναντίον του 3ου Μνημονίου και της κυβέρνησης που το υλοποιεί. Γι’ αυτό και κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές για τα ΥΣ με τη νέα παράταξη, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η μέχρι στιγμή στάση της (σε διάφορα συνδικάτα, ομοσπονδίες και στην ΑΔΕΔΥ), είναι να στηρίζει την κυβέρνηση και τα μέτρα που εφαρμόζει!

Τους παραδίδουμε στην κρίση των εργαζομένων. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΜΕ! Δεν κάνουμε συνδικαλισμό για τις καρέκλες και τις θέσεις. Αν θέλαμε, θα τα είχαμε. Μας ενδιαφέρουν όμως οι συλλογικοί αγώνες και το κοινό καλό και συνεχίζουμε κόντρα στα Μνημόνια και στην αδικία.

Το επόμενο διάστημα χρειάζονται αγώνες για να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, που ψηφίστηκαν πρόσφατα. Χρειάζεται να συνεχίσουμε την απεργία-αποχή από τη νέα προσχηματική «αξιολόγηση», που θέλει να γυρίσει το Δημόσιο πολλές δεκαετίες πίσω.

Να παλέψουμε για να εμποδίσουμε την υποχρεωτική κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, είτε λόγω του ΕΦΚΑ είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Ειδικά χρειάζεται να παλέψουμε ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση στα δικαιώματα μας  σε σχέση με την υλοποίηση του ΕΦΚΑ.  Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ !

Ετικέτες