Δήλωση της Μαρίας Μπόλαρη, υποψήφιας βουλευτή Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, για την κατάθεσή της, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής διαδικασίας για την αστυνομική βία κατά διαδηλωτών στις 17/11 και 6/12/ 2014.

Στις δικαστικές αρχές, κλήθηκε να καταθέσει σήμερα η υποψήφια βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε ο Εισαγγελέας, μετά τη μήνυση που υπέβαλαν οι-τότε και σήμερα υποψήφιες- βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, Βασιλική Κατριβάνου και Αφροδίτη Σταμπουλή, κατά παντός υπευθύνου, για το όργιο αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου (επέτειο του Πολυτεχνείου) και της 6ης Δεκεμβρίου (επέτειο για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου), ως αυτόπτης μάρτυρας των όσων καταγγέλθηκαν.

Στη Μαρία Μπόλαρη, ζητήθηκε και προσκόμισε, δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» (πέρα από τα πολλά βίντεο που έχουν καταθέσει ήδη οι μηνύτριες), που αναφέρονται στα παραπάνω γεγονότα.

Παράλληλα, κατέθεσε για το περιστατικό της αναίτιας καταδίωξης φοιτητή από αστυνομικές δυνάμεις, στις 17/11/14, ένοικο της πολυκατοικίας που διαμένει και η ίδια στα Εξάρχεια. Όταν ο καταδιωκόμενος μπήκε με τα κλειδιά του στην είσοδο, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έσπασαν τη τζαμαρία της εισόδου και εισήλθαν στην πολυκατοικία, με μοναδικό σκοπό να εκφοβίσουν τον νεαρό, εφόσον ούτε καν τον προσήγαγαν. Δηλαδή, επρόκειτο για μια από τις γνωστές επιδείξεις «πυγμής» και «υπηρεσιακού τσαμπουκά» της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Για το όργιο καταστολής της 6ης Δεκεμβρίου 2014, περιέγραψε τον αποκλεισμό της γειτονιάς των Εξαρχείων από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που παρεμπόδιζαν την πρόσβαση των κατοίκων στα σπίτια τους, σε αντίθεση με την ελεύθερη πρόσβαση ασφαλιτών, μεταμφιεσμένων σε «μπαχαλάκηδες». Επίσης, κατέθεσε όλα όσα είδε αναφορικά με την αναζωπύρωση εστιών φωτιάς σε κάδους, από τους ίδιους τους άνδρες των ΜΑΤ, αλλά και για την βία που δέχτηκε η ίδια, όταν διαμαρτυρήθηκε για προσαγωγή πολίτη, τον οποίο κρατούσαν δεμένο πισθάγκωνα στη μέση του δρόμου. Παρά το γεγονός ότι ανέφερε την ιδιότητά της, δέχτηκε σπρωξίματα με τις ασπίδες των ΜΑΤ. Μάλιστα, μέλη της διμοιρίας που βρισκόταν στο σημείο, ειρωνευόντουσαν, ότι όλα αυτά «γίνονται για την ασφάλειά της και την προστασία της σωματικής της ακεραιότητας».

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κατάθεσή της, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η καταρρέουσα κυβέρνηση Σαμαρά, το μόνο ρεκόρ που έχει να επιδείξει, είναι η εκτίναξη των δεικτών καταστολής και αυταρχισμού, σε όλη τη διάρκεια της θητείας της. Κάθε εργατική-λαϊκή κινητοποίηση είχε απέναντί της ΜΑΤ, χημικά, ξύλο και δικαστικές διώξεις. Σήμερα, κλήθηκα από τη Δικαιοσύνη για να καταθέσω όσα είδα, στις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, όπου πολίτες έπεσαν θύματα της επίθεσης ανεξέλεγκτων τμημάτων των δυνάμεων ασφαλείας. Δυνάμεων που δεν λειτουργούσαν για την ασφάλεια του κόσμου, αλλά για την καταστολή της κοινωνικής διαμαρτυρίας και την τρομοκράτηση όσων αντιστέκονταν στην κυβερνητική αναλγησία.

Για την κυβέρνηση της Αριστεράς, το κίνημα δεν θα αντιμετωπίζεται ως «εσωτερικός εχθρός». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει χώρο στις μαζικές διαδικασίες λαϊκής συμμετοχής και ενεργοποίησης, θα στηριχτεί και θα εκπροσωπεί πολιτικά τον κόσμο των δίκαιων αγώνων, τη νεολαία που αντιστέκεται στο καθεστώς της ανεργίας και της επισφάλειας. Θα εμβαθύνει και θα διευρύνει τις δημοκρατικές ελευθερίες, ακυρώνοντας την αστυνομοκρατία. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχει δεσμευτεί προγραμματικά ότι θα απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων, θα απαγορεύεται η χρήση μέσων που είναι επικίνδυνα για την υγεία (χημικά, εκτοξευτήρες νερού κ.λπ.) των πολιτών και θα υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος και ουσιαστική τιμωρία των περιστατικών παράβασης καθήκοντος, για όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας».  

Ετικέτες