Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και πορεία προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Λ.Ε) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ και ΟΛΘ. Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και με πορεία κατέληξαν στον Λευκό Πύργο.

Κύριο αίτημα των απεργών είναι να σταματήσει η προκήρυξη πώλησης ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αλλά και κάθε άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης των λιμανιών.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων στον Πειραιά βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννα Γαϊτάνη, Νίνα Κασιμάτη, Εύη Καρακώστα, Στάθης Λεουτσάκος, και Ελένη Σταματάκη, όπως και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον αγώνα των συνδικάτων και των φορέων του Πειραιά. Στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, της ΕΔΟΘ, της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών (ΠΑΜΕ), του ΜΕΤΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία εκτός από εκείνα που στρέφονταν ενάντια στην πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ: «Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, θα είμαστε στο δρόμο, θα είμαστε απεργοί», «κάτω τα χέρια απ’ τις κατακτήσεις, καμιά θυσία στο βωμό της κρίσης».

Ακολούθησε συνάντηση εκπροσώπων των σωματείων και βουλευτών, με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Ναυτιλίας Γιάννη Θεοτοκά, που δεν έκρυψαν τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Από τη μεριά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράστηκε η ανάγκη να τηρηθούν οι προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και να ενταθούν οι προσπάθειες για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών, με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους μισθούς και τις ΣΣΕ.

Παρακάτω, παραθέτουμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Τριαντάφυλλο Αφεντουλίδη, πρόεδρο του συλλόγου υπαλλήλων ΟΛΘ, κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης.

Rp: Γιατί έγινε η σημερινή κινητοποίηση;

Τ.Α.: Μετά από 5 χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών οι οποίες έχουν πληγώσει εκτός από ολόκληρη τη χώρα και τα λιμάνια και τους εργαζόμενους, να θυμίσουμε ότι έχουν περικοπεί και τα αποθεματικά του ταμείου προνοίας μας, αυτές οι πολιτικές έχουν αφήσει το λιμάνι με 340 εργαζόμενους αντί των 540 που είχαμε το 2009. Αυτές οι πολιτικές δυστυχώς βλέπουμε να συνεχίζονται με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αντί να σταματήσει και νομοθετικά, βλέπουμε ότι είναι έτοιμη να περάσει στη δεύτερη φάση της. Ενάντια σ’ αυτό λοιπόν κινητοποιούμαστε για να σταματήσουμε αυτό το μεγάλο λάθος που επιχειρείται να γίνει.

RP: Είστε ευχαριστημένοι από την κινητοποίηση;

Τ.Α.: Η κινητοποίηση είναι επιτυχημένη, έχουμε συμμετοχή όχι μόνο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και στα λιμάνια όλης της χώρας όπως έχουμε πληροφορηθεί. ‘Έγινε μια καλή κινητοποίηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα έγινε μια καλή κινητοποίηση, όπως μαθαίνουμε, και στο λιμάνι του Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην πορεία προς το υπουργείο.

Rp: Πως σκέφτεστε να συνεχίσετε από εδώ και πέρα;

Τ.Α.: Πρέπει να είναι στοχευμένες οι παρεμβάσεις μας όπως είναι και η σημερινή προειδοποιητική απεργία και σε κάθε περίπτωση το θέμα των λιμανιών πρέπει να εξεταστεί όχι μόνο σε σχέση με το γενικότερο ζήτημα της χώρας και τη γενικότερη στάση των συνδικάτων αλλά και ξεχωριστά.

Rp: Πιστεύετε ότι με μια δυναμική κινητοποίηση από τη μεριά σας, η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει και αν χρειαστεί θα επανακαθορίσει τη στάση της έτσι ώστε να συνάδει και με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις;

T.A.: Εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουμε να παλεύουμε με τα μέσα που έχουμε. Τόσο σε νομικό, όσο και σε επίπεδο αγώνα αλλά ειδικότερα και σε απεργιακό επίπεδο, το οποίο αποτελεί την κορύφωση των κινητοποιήσεών μας. Θέλουμε η κυβέρνηση να σταθεί συνεπής και ως προς τις προεκλογικές θέσεις και ως προς τις προγραμματικές δεσμεύσεις της, να μη προχωρήσει σ’ αυτό το λάθος που είναι η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Θέλουμε να προχωρήσει σε μια ανάπτυξη των λιμανιών προς όφελος των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Rp: Ευχαριστούμε πολύ.

Ετικέτες