Η κίνηση Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. (Νέα Αυτοδιοικητική Μαχητική Ανατροπή) είναι το σχήμα που θα στηρίξει η ριζοσπαστική Αριστερά στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Σαλαμίνα.

Δεν πρόκειται για μία δημοτική παράταξη που συγκροτήθηκε απλά και μόνο για να παρέμβει στην εκλογική μάχη. Πολύ περισσότερο δεν πρόκειται για έναν εκλογικό συνδυασμό αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων. Η Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α  είναι παιδί της μνημονιακής εποχής, γέννημα-θρέμμα των κοινωνικών αγώνων, των κινημάτων πόλης, των λαϊκών συνελεύσεων και των πλατειών.

Συγκροτήθηκε το 2010, λίγο μετά την έναρξη της μνημονιακής  επίθεσης, όταν μια ολιγάριθμη ομάδα αριστερών αγωνιστών χρειάστηκε να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα.

Τι κάνεις σε μια πόλη που δεν υπάρχει κίνημα, που δεν γίνονται αγώνες, που η δεξιά και η ακροδεξιά κυριαρχούν σταθερά από τη χούντα και ύστερα και όπου επικρατεί  ο μικροαστικός συντηρητισμός;

Πώς παρεμβαίνεις σε ένα νησί όπου το Εργατικό Κέντρο μοιράζει μόνο κουπόνια για κοινωνικό τουρισμό και σε κάθε απεργία δεν μαζεύει ούτε τα μέλη του, που η Αριστερά παρεμβαίνει μόνο στις εκλογές και διοργανώνει μόνο συζητήσεις, που η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων γίνεται με κινήσεις βιτρίνας και κόψιμο κορδέλας;

Η απάντηση που δώσαμε ήταν συγκεκριμένη. Αφήνουμε τους τέσσερις τοίχους και βγαίνουμε έξω στον κόσμο με τόλμη, αποφασιστικότητα, αλλά και με τις πολιτικές μας απόψεις. Αναδεικνύουμε προβλήματα που καίνε και αφορούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της τοπικής κοινωνίας.

Προχωράμε σε εξωστρεφείς δράσεις που στόχο έχουν την επικοινωνία, τη γνωριμία και τη σύνδεση με αυτούς τους ανθρώπους. Παίρνουμε πρωτοβουλίες από τα κάτω, καλούμε κόσμο και οργανώνουμε κινητοποιήσεις με τρόπο που να τονίζει ότι αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε καταστάσεις και να διεκδικήσουμε πράγματα σήμερα, όχι αύριο, χωρίς  να περιμένουμε την όποια εκλογική αναμέτρηση.

Τα μέσα που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνουν θεσμικές παρεμβάσεις σε Δήμο, δημοτικά και τοπικά συμβούλια, εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις, προβολές ταινιών, ανοιχτές εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις γειτονιάς, διαδηλώσεις και φτάνουν μέχρι την παραβίαση της αστικής νομιμότητας με καταλήψεις χώρων.

Πολιτικά η Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. συσπειρώνει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, ριζοσπάστες οικολόγους, ανένταχτους αριστερούς, αποχωρήσαντες από την εργατική βάση του ΠΑΣΟΚ, περιβαλλοντιστές μέχρι και αντιεξουσιαστές.

Μέτωπα που ανοίξαμε και πρωτοβουλίες που πήραμε

* Καμπάνια για προσλήψεις γιατρών και αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και μηχανήματα στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, με εξορμήσεις σε όλο το νησί και συλλογή χιλιάδων υπογραφών.

* Κινητοποιήσεις στα πορθμεία Σαλαμίνας-Περάματος και σύγκρουση με το καρτέλ των πλοιοκτητών, με αιτήματα τη μείωση των εισιτηρίων, να χαρακτηριστεί η γραμμή αστική συγκοινωνία, εκπτωτικές κάρτες για τους καθημερινούς επιβάτες και δωρεάν μεταφορά ανέργων, σπουδαστών, φαντάρων.

Μεταξύ άλλων προχωρήσαμε σε συμβολική κατάληψη ferry-boat,  πραγματοποιώντας ελεύθερη διέλευση οχημάτων και επιβατών σε δύο δρομολόγια κάτω από τις απειλές του λιμενικού για συλλήψεις. Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο και στη βουλή. Από τον Απρίλιο του 2011 οι τιμές των εισιτηρίων πάγωσαν και οι πλοιοκτήτες δεν έχουν καρπωθεί τις αυξήσεις που έχουν πάρει οι υπόλοιπες ακτοπλοϊκές εταιρίες.

* Δράσεις διαρκείας και παρεμβάσεις μαζί με τον Περιβαλλοντικό Όμιλο Σαλαμίνας για να ακυρωθεί κοινή υπουργική απόφαση που επέτρεπε τον αποκλεισμό του νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος του νησιού από ιχθυοτροφεία και βιομηχανικές μονάδες υδατοκαλλιεργειών. Το σχέδιο έχει παγώσει, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε να κηρυχθεί η περιοχή ελεύθερη ζώνη από βιομηχανικές δραστηριότητες και να προστατευθούν δάση, παραλίες και αρχαιολογικοί χώροι.

* Αλλεπάλληλες καταλήψεις στο ταμείο του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας και αποκλεισμό του, ώστε οι προσερχόμενοι να μην πληρώνουν το 5ευρο χαράτσι της εισόδου, αλλά ούτε και συμμετοχή στις εξετάσεις.

* Κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ, που επέβαλλαν στον Δήμο Σαλαμίνας να στηρίζει νομικά όσους πολίτες δήλωναν αδυναμία πληρωμής ή εναντίωση στο χαράτσι. Επανασυνδέσεις ρεύματος.

* Παρεμβάσεις για τα εργατικά ατυχήματα στο λατομείο Αγγέλου, εναντίωση στην παράνομη λειτουργία του, αλλά και στις παράνομες χωματερές της γύρω περιοχής που καταστρέφουν το περιβάλλον.

* Κινητοποιήσεις στις εφορίες και συμμετοχή στην καμπάνια για τη «λαϊκή στάση πληρωμών» τον Απρίλιο του  2013, μαζί με δεκάδες συλλογικότητες της Αττικής.

*Αντιφασιστικές δράσεις και εκδηλώσεις.

* Ενημέρωση πολιτών για τις κατασχέσεις και πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Όμως η Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. δεν λειτουργεί στην απομόνωση του νησιού. Συμμετέχει ενεργά στην Παναττική πρωτοβουλία «Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε». Μέλη της έχουν συμμετάσχει στους  αποκλεισμούς διοδίων σε Αττική και Εθνική Οδό. Έχουν παρευρεθεί στην Κερατέα με κινήσεις αλληλεγγύης και σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε Αθήνα και Πειραιά. Συνεργάζεται επίσης με την Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος. Όλα αυτά γίνονται με σκοπό τη σύνδεση των κινημάτων, την ανταλλαγή εμπειριών και την ενότητα των κοινωνικών αγώνων, κόντρα στον στείρο τοπικισμό.

Λειτουργεί σε συνελεύσεις όπου και παίρνονται όλες οι αποφάσεις και με συντονιστικό όργανο εκλεγμένο και άμεσα ανακλητό.

Για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές έχει εκλέξει τρία μέλη της που την εκπροσωπούν πολιτικά. Στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά από ανοιχτή συνέλευση, θα εκλέξει με ψηφοφορία τον/την επικεφαλή υποψήφιο δήμαρχο.

Στην πρόσφατη εκλογική της διακήρυξη η Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. υποστηρίζει:

Γνωρίζουμε καλά ότι βασική προϋπόθεση της εφαρμογής του προγράμματός μας θα είναι η ενεργή συμπαράσταση των πολιτών. Στοχεύουμε σε ένα δήμο που θα προάγει την αποφασιστική συμμετοχή του λαού μέσω της αξιοποίησης πραγματικών κυττάρων δημοκρατίας όπως οι τοπικές συνελεύσεις, οι επιτροπές γειτονιάς και ο συμμετοχικός προϋπολογισμός.

* Παλεύουμε με πραγματικούς όρους ενάντια στο περιοριστικό πλαίσιο των μνημονίων, που διαλύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Το «δεν μας δίνει λεφτά τα υπουργείο» είναι τελείως υποκριτικό, όταν οι δημοτικές αρχές δεν αντιδρούν πραγματικά σε αυτή την κατάσταση.

* Παλεύουμε και διεκδικούμε ένα δήμο, ο οποίος θα ασκεί ενεργή κοινωνική πολιτική, δημιουργώντας πραγματικές προνοιακές δομές για άπορους, ηλικιωμένους, άνεργους και νέους και όχι εκμεταλλευόμενοι ψηφοθηρικά τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία.

* Παλεύουμε και διεκδικούμε ένα δήμο ο οποίος θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν άμεσα την ποιότητα ζωής στο νησί, συγκρουόμενος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, προτείνοντας ένα μοντέλο ποιότητας ζωής με επίκεντρο τον άνθρωπο.

* Παλεύουμε και διεκδικούμε ένα δήμο ο οποίος θα είναι αρωγός ενός  μοντέλου ήπιας ανάπτυξης με ταυτόχρονη διαφύλαξη και ανάδειξη του φυσικού κεφαλαίου, που θα στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα του τόπου, συμβάλλοντας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η κίνηση Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α ξεκινά τον προεκλογικό της αγώνα χωρίς φανφάρες και σπατάλες, μακριά από ψεύτικες δημόσιες σχέσεις και «υποσχέσεις» σε βαφτίσια, γάμους και κυριακάτικες λειτουργίες. Μακριά από ψεύτικες εξαγγελίες και χιλιοειπωμένα γενικόλογα προγράμματα.  Στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει αναλυτικές προτάσεις για κάθε τομέα, τις οποίες θα συζητήσει σε ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες,με στόχο να εκφράσει ένα πραγματικά εναλλακτικό όραμα για το μέλλον της Σαλαμίνας.

Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες μέσα από ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο που θα διεκδικήσει το Δήμο για να τον παραδώσει εκεί που ανήκει. Στους δημότες του.