Με αφορμή μια Τηλεοπτική Εκπομπή.

ΣΚΑΪ, εκπομπή 7πμ-10πμ Κυριακή Πρωί.

Θέμα : Άνιση φορολογία εισοδήματος

Το παράδειγμα του δημοσιογράφου.

Αφορολόγητο 9.550 Ευρώ.

1. Μισθωτός με 9.000 ευρώ εισόδημα από εργασία.

2. Εισοδηματίας από ενοίκια. Πληρώνει φόρο 11% δηλαδή 990 ευρώ κατ’ έτος.

3. Επιχειρηματίας με κέρδος 9.000 ευρώ πληρώνει φόρο 26% δηλαδή 2.340 ευρώ το χρόνο.

Με έμφαση ο παρουσιαστής αναφέρει ότι η αδικία είναι τεράστια. Συγκεκριμένα, κατάφορη η αδικία του φορολογικού νομοσχεδίου και κάτι πρέπει να γίνει άμεσα.

Ας δούμε όμως τα πράγματα από μία άλλη οπτική και ας το αναλύσουμε  παραπάνω.

Ο εργαζόμενος έχει κατ’ έτος το παραπάνω εισόδημα πουλώντας την εργασία του και μη έχοντας κανένα άλλο πρόσοδο. Με αυτά τα χρήματα πληρώνει το φαγητό, το ενοίκιο, το αυτοκίνητο, τις ΔΕΚΟ, τους φόρους κ.ο.κ. Έρμαιο στις ταλαιπωρίες του κεφαλαίου από κάθε άποψη, απολύσεις, μειώσεις μισθών, πιθανώς με καθημερινές ταπεινώσεις χωρίς να μπορεί να μιλήσει για ότι περνάει γιατί νιώθει μόνος στη γωνία.

Ο αντίστοιχος εισοδηματίας από ενοίκια, το πιθανότερο να έχει κάνει επενδύσεις με χρήματα από άλλες πηγές και κατασκευάζοντας τα σπίτια εκμεταλλεύεται- παρασιτώντας στην εργατική δύναμη του εργαζόμενου- και απολαμβάνει τα  έσοδα της επένδυσης χωρίς ουσιαστικά να κάνει τίποτα. Για να είμαστε δίκαιοι, εν καιρώ κρίσης, προφανώς αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά ως θύματα της ευρύτερης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος όπως και οι εργαζόμενοι άλλωστε.

Τέλος, η τρίτη κατηγορία παρόλο που φαίνεται να έχει την μεγαλύτερη φορολογία είναι και η περισσότερη ευνοημένη. Έχει  σύμμαχο το Κράτος και  τους νόμους που αυτό δημιουργεί. Έτσι, ενώ όλο το κέρδος είναι αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές της υπεραξίας των εργαζομένων, έχει  και κατά την διάρκεια του έτους και δεκάδες τρόπους να περάσει προσωπικά του έξοδα στην επιχείρηση του. Στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων είναι περασμένα τα προσωπικά αυτοκίνητα ως αυτοκίνητα της επιχείρησης. Σαν γεύματα εργασίας το φαγητό, έξοδα παραστάσεως την διασκέδαση κ.ο.κ.

Άραγε μιλάμε πραγματικά για μια αδικία; Ή για ακόμα μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης για το πώς λειτουργεί το σύστημα και υπέρ ποιών;

*μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής

Ετικέτες