Η μάχη των τριπλών εκλογών του Μάη είναι, κυριολεκτικά, στο μεταίχμιο. Στο 2ο γύρο της επόμενης Κυριακής -και ειδικά στη «θερμομέτρηση» της κοινωνίας με το ευρωψηφοδέλτιο- πρέπει να βγει σαφές μήνυμα: Να πέσει τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, νίκη της Αριστεράς.

Το αποτέλεσμα του 1ου γύρου αφήνει αυτήν την προοπτική εντελώς ανοιχτή. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και η επιτυχία στην Αθήνα, δείχνουν τις δυνατότητες της νίκης. Σε αυτές τις μεγάλες περιοχές η αναμέτρηση πήρε καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, που καθόρισε το αποτέλεσμα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, παρά το «στρεβλό» χαρακτήρα της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης -με τα τοπικά κριτήρια και τους πολλούς «ανεξάρτητους», τάχα, ακομμάτιστους υποψήφιους- η Αριστερά καταγράφει σημαντικά ποσοστά που αλλάζουν το συσχετισμό δύναμης στον αυτοδιοικητικό χάρτη, τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες.

Παρά τα λάθη που έγιναν και τις αδυναμίες που εκδηλώθηκαν -και θα πρέπει στο χρόνο τους να συζητηθούν…-  τώρα είναι ώρα μάχης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δηλώσει τις προθέσεις του σχετικά με το 2ο γύρο. Όπου ψηφοδέλτια της άλλης Αριστεράς -και κυρίως του ΚΚΕ, όπως στην Πάτρα, στο Χαϊδάρι, στην Πετρούπολη κ.ο.κ.- συγκρούονται με τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων, δεν έχουμε κανένα δισταγμό: Ψηφίζουμε και καλούμε σε υποστήριξη του ψηφοδελτίου της Αριστεράς.

Όμως το ίδιο ανακλαστικό πρέπει να δείξουν και οι δυνάμεις της άλλης Αριστεράς. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τακτική «ίσων -τάχα- αποστάσεων» στην επιλογή μεταξύ π.χ. Σακελλαρίδη και Καμίνη ή Δούρου και Σγουρού. Γιατί η νίκη, ή έστω η επιβίωση των φιλοκυβερνητικών υποψηφίων, είναι ενίσχυση των δυνατοτήτων για συνέχεια της μνημονιακής βαρβαρότητας σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών δυνάμεων.

Γι’ αυτό, επίσης, κανένας στην Αριστερά δεν έχει λόγους να επιλέξει μεταξύ δύο φιλοκυβερνητικών υποψηφίων, όπου η αντιπαράθεση στο 2ο γύρο είναι π.χ. μεταξύ κεντροαριστερού - σοσιαλφιλελεύθερου ή δεξιού εκπροσώπου. Καμία υποστήριξη σε κεντροαριστερούς (και ακόμη πιο αυτονόητα, σε δεξιούς) υποψήφιους: κλείνουμε αποφασιστικά το δρόμο στο σχέδιο για ακύρωση της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ εκπροσώπων του μνημονίου και των πολιτικών της λιτότητας και του αυταρχισμού από τη μια και εκπροσώπων των πολιτικών ανατροπής της λιτότητας, για μετατόπιση σε μια υποτιθέμενη διαχωριστική γραμμή μεταξύ "δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων" και "ακροδεξιάς και φασισμού".    

Το αποτέλεσμα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στην Αθήνα και στην Αττική πρέπει να λειτουργήσει σαν σειρήνα συναγερμού. Η μάχη των ιδεών, όπως ο αντιρατσισμός και η αποκάλυψη του φιλοεργοδοτικού χαρακτήρα της πολιτικής των νεοναζί, η δράση στα σχολεία και στις γειτονιές για να μην ανακάμψουν τα «τάγματα εφόδου», είναι υποχρεώσεις όλης της Αριστεράς. Για την απομόνωση και τελικά τη συντριβή αυτού του επικίνδυνου εχθρού όλου του εργατικού κινήματος και των δημοκρατικών κατακτήσεων. Ο θεσμικός αντιφασισμός αποδείχτηκε ανίκανος να εξαλείψει τις βάσεις του ναζιστικού κόμματος στην κοινωνία, αποδεικνύοντας ότι η αντιμετώπιση και το τσάκισμά του είναι υπόθεση του αντιφασιστικού κινήματος. 

Μπροστά στο 2ο γύρο, το επιτελείο των Σαμαρά και Βενιζέλου, παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Γνωρίζουν ότι μετά τις εκλογές έχουν να υλοποιήσουν τα αντεργατικά-αντικοινωνικά μέτρα που περιγράφει το νέο «μεσοπρόθεσμο». Γνωρίζουν ότι η κυβέρνησή τους έχει φτάσει στο όριο πολιτικής αστάθειας. Γνωρίζουν ότι ακόμα και μέσα στα κόμματά τους πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης.

Μόνη τους ελπίδα είναι στις 25 Μάη να πάρουν στο 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών και κυρίως των ευρωεκλογών, αποτέλεσμα «βιωσιμότητας» της κυβέρνησης. Αυτήν την ευκαιρία δεν πρέπει να τους τη δώσουμε, επιδιώκοντας:

- Ενίσχυση της Αριστεράς στο 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών.

- Σαφή πολιτική καταδίκη των κυβερνητικών συνεταίρων στις ευρωεκλογές, σαφή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, νίκη όλης της Αριστεράς.

- Καταδίκη των νεοναζί στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Με αυτή τη γραμμή θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την εκλογική μάχη.

Δημιουργώντας έτσι τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους αγώνες των εργαζομένων, των λαϊκών δυνάμεων και της νεολαίας στην επόμενη ημέρα. Όπου το έργο της ανατροπής της κυβέρνησης, της ανατροπής των μνημονίων και των συμφωνιών με τους δανειστές, το έργο της ανάδειξης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς που θα ανοίξει το δρόμο για μια βαθιά κοινωνική και πολιτική ρήξη με το σύστημα, θα παραμένει υποχρέωση για όλους.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ