Στην Ελλάδα του Σαμαρά και της τρόικας η ανθρώπινη ζωή κοστίζει 1,20 ευρώ

Το βράδυ της Τρίτης 13/8, στη γραμμή του τρόλεϊ «Ζάππειο-Αγ. Ιερόθεος», ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης επιβιβάστηκε στο Περιστέρι, χωρίς εισιτήριο. Στην επόμενη στάση εμφανίζεται στο όχημα ένας ελεγκτής. Στον έλεγχο επιβατών που ακολουθεί, ο νεαρός δέχεται συνεχείς προσβολές και τραμπουκισμούς από τον ελεγκτή και τον οδηγό, επειδή αρνείται να δώσει τα στοιχεία του. Υπό αδιευκρίνιστες -για την ώρα- συνθήκες βρίσκεται εκτός λεωφορείου. Χτυπάει σοβαρά στο κεφάλι και λίγες ώρες αργότερα πεθαίνει στο νοσοκομείο. Ακόμα ένα θύμα των πολιτικών της μαζικής ανεργίας και της καταστολής, που οδηγούν τεράστια κομμάτια της νεολαίας στην απόγνωση και, στην περίπτωση του Θανάση, στο θάνατο.
«Κεφαλοκυνηγοί»
Οι αρχικές προσπάθειες να συγκαλυφθούν οι ευθύνες του οδηγού και κυρίως του νταή ελεγκτή, δεν καρποφόρησαν. Σε βάρος τους  σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ευτυχώς, διάφοροι συνεπιβάτες του 19χρονου βγήκαν δημόσια και μίλησαν για την καθαρή δολοφονία. Δεν έλειψαν βέβαια και οι χυδαιότητες από διάφορα «εξέχοντα» μέλη της συστημικής «διανόησης», όπως π.χ. η συγγραφέας Λένα Διβάνη. Η τελευταία, σε σχόλιό της στο διαδίκτυο, ως υπερασπιστής της (αστικής) νομιμότητας, προσπάθησε να «ξεπλύνει» τους δολοφόνους, αποκαλώντας το νεαρό «τζαμπατζή».
Το τραγικό περιστατικό αποκάλυψε πολλά για τη δράση των ελεγκτών, που τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε «κυνηγούς κεφαλών»: αυταρχική συμπεριφορά στους επιβάτες, απειλές σε νεολαίους και συνταξιούχους που δεν έχουν χρήματα ούτε για μειωμένο εισιτήριο, ρατσιστική συμπεριφορά σε μετανάστες, καταγγελίες για συνεργασία με χρυσαυγίτες. Ο ελεγκτής δικαιούται να πάρει το 40% από το πρόστιμο των 75 ευρώ, γεγονός που δικαιολογεί τη μανία πολλών εξ αυτών. Μανία που οδηγεί πολλές φορές σε (παράνομη) τρομοκράτηση ή παρακράτηση επιβατών, για ένα πταίσμα όπως η μη ακύρωση εισιτηρίου. Ταυτόχρονα όμως, πρόκειται για έναν ακόμη μηχανισμό καταστολής που ενισχύθηκε στα χρόνια του μνημονιακού καθεστώτος, πιστό στο ακροδεξιό δόγμα «νόμος και τάξη» και στην καλλιέργεια συναισθήματος ενοχής στον άνεργο, στον κακοπληρωμένο, στον αδύναμο, ότι φταίει εκείνος-η για τα ελλείμματα των δημόσιων μεταφορών και όχι οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους.
Εργαζόμενοι στις ΟΣΥ είχαν προειδοποιήσει πριν 1,5 χρόνο σε ιντερνετική τους ανάρτηση ότι με τον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι εισιτηρίων, θα έχουμε νεκρό: «Μακάρι να βγούμε ψεύτες, αλλά όλοι μας ξέρουμε ότι όταν το λεωφορείο είναι εν κινήσει έστω και με 20 χιλιόμετρα και πηδήσει κάποιος από αυτό ή θα τον πατήσει διερχόμενο αυτοκίνητο ή θα «καρφωθεί»  σε κάποιο πεζοδρόμιο με ότι συνεπάγεται αυτό….». Κάτι παραπάνω ήξεραν για τους συναδέλφους τους που προσφέρουν «εθελοντική» εργασία σε ημέρες ρεπό και εκφοβίζουν εξαθλιωμένους για τα «εξτραδάκια».
Κινητοποιήσεις
Μετά την κηδεία του Θανάση (16/8) περίπου 3.000 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους του Περιστερίου με κατεύθυνση το δημαρχείο της πόλης. Η πορεία χτυπήθηκε με δακρυγόνα και κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ, ενώ δεν έλειψαν και οι προσαγωγές. Όπως ομολογούν φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, ο φόβος για ένα νέο «Δεκέμβρη» είχε θέσει σε ετοιμότητα όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Αν δεν υπήρχε η καλοκαιρινή ραστώνη, ίσως οι φόβοι τους να αποδεικνύονταν αληθινοί. Οι κρατούντες καταλαβαίνουν ότι αρκεί ένα τυχαίο γεγονός για να πυροδοτήσει γενικευμένες αντιδράσεις και παίρνουν τα μέτρα τους. Ξέρουν καλά ότι οι πολιτικές του αποκλεισμού από την εργασία, τη μόρφωση, την ψυχαγωγία χιλιάδων νέων, δεν έχουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση. Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στις 27/8.
Δωρεάν συγκοινωνίες
Η ζωή για πλατιά τμήματα του πληθυσμού και ειδικά για τους νέους και τις νέες είναι πλέον αφόρητη. Φτώχεια, ανεργία ή μισοδουλειά χωρίς δικαιώματα και καταστολή είναι το πλαίσιο της διαβίωσης για εκατομμύρια κόσμου, αποτέλεσμα των άγριων προγραμμάτων λιτότητας και μιας κυβέρνησης που στοχοποιεί καθημερινά τον «εχθρό λαό». Στοιχειώδεις ανάγκες όπως η μετακίνηση είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν πια. Μπροστά σε αυτή τη συνεχιζόμενη «υποτίμηση» της ζωής μας δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Διαφορετικά θα δούμε και άλλες δολοφονίες μέσα στα λεωφορεία ή το Μετρό.
Πιάνοντας το νήμα από τις καλές στιγμές των κινημάτων «δεν πληρώνω» να διεκδικήσουμε άμεσα την κατάργηση του μέτρου της αμοιβής των ελεγκτών με ποσοστά επί των προστίμων και την οριστική εξάλειψη των ελέγχων, τη μείωση του κόστους των μετακινήσεων για όλους και την κατοχύρωση της δωρεάν μετακίνησης ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, φοιτητών και μαθητών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.