Τουλάχιστον δεκαέξι νεκροί είναι ο απολογισμός της τελευταίας ανθρωποθυσίας στον ««βωμό της» απάνθρωπης αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ. Αυτής της πολιτικής που με περισσή προθυμία στηρίζουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα συστημικά πολιτικά κόμματα που ζητούν την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και την ενίσχυση των διεθνών μηχανισμών επιτήρησης για την αποτροπή της εισόδου των θυμάτων των πολέμων και της ακραίας φτωχοποίησης στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι υπεύθυνοι για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε, για μια ακόμη φορά, στα ανοιχτά της Λέσβου, είναι οι κυβερνήσεις που προκάλεσαν ή υπέθαλψαν ιμπεριαλιστικούς πολέμους και οικονομικές καταστροφές σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη, εξαναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Και που σήμερα παρουσιάζουν τα θύματα τους ως εν δυνάμει «απειλή», χτίζοντας ξενοφοβικά καθεστώτα «έκτακτης ανάγκης» που καλλιεργούν την άνοδο του ρατσισμού και της ακροδεξιάς.

Οι δυνάμεις της FRONTEX και του ΝΑΤΟ δεν βρίσκονται στο Αιγαίο για επιχειρήσεις «διάσωσης». Αντίθετα, είναι εδώ για να προστατεύουν τα κλειστά σύνορα της Ευρώπης – «Φρούριο» και να ενισχύουν την κλιμάκωση των πολέμων. Η απειλητική παρουσία τους είναι αυτή που εξαναγκάζει τους πρόσφυγες να επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές και μεταβάλλει την Μεσόγειο και το Αιγαίο σε πλωτά νεκροταφεία.

Η παραχώρηση της βάσης της Σούδας για την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Συρία είναι μέρος αυτής της γενικευμένης απειλής, στην οποία συμμετέχει ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο δικός μας δρόμος είναι αυτός της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης της ισότιμης ένταξης των προσφύγων στις χώρες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Ο αγώνας ενάντια στα κλειστά σύνορα και για την οικοδόμηση ενός ισχυρού αντιπολεμικού κινήματος. Για να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στους λαούς και όχι τείχη.

Για να οικοδομήσουμε κοινές γραμμές άμυνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και ιμπεριαλιστικές πολιτικές που μας απειλούν και μας εξαθλιώνουν όλους και όλες, Έλληνες και πρόσφυγες.