Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τον υποκριτικό τίτλο "αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας". Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου 3, με μια σειρά διατάξεις που κινούνται σε ακόμα πιο αντεργατική κατεύθυνση, ακόμα και από όσα προέβλεπε το ίδιο το μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, βάζει ταφόπλακα στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και στο κοινωνικό τους έργο. 

Εξαιρεί από τη σύνταξη των υπερηλίκων ανασφαλίστων (330 ευρώ το μήνα) όσους είναι άτομα με αναπηρία, πάνω από 67 ετών και λαμβάνουν ένα πενιχρό προνοιακό επίδομα από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, ακόμα και 50 ευρώ το μήνα.

Προβλέπει εξοντωτικές ποινές για τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων, ακόμα και για λάθη εξ αμελείας, που τους οδηγούν στην αργία και στην απόλυση, τη στιγμή που η υποστελέχωση των υπηρεσιών και ο όγκος δουλειάς των υπαλλήλων έχουν χτυπήσει "κόκκινο".

Στο όνομα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, υπονομεύει τη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και διευκολύνει την αδήλωτη εργασία και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Τέλος, μεταξύ άλλων, απαξιώνει τον συνδικαλισμό, κάθως πλην της ΓΣΕΕ, δεν προβλέπει χρηματοδότηση για καμία άλλη οργάνωση των εργαζομένων.

Η νέα πρόκληση κυβέρνησης και αφεντικών, αν μείνει αναπάντητη, θα ολοκληρώσει τη διάλυση όλων όσων γνωρίζαμε ως συλλογικό εργατικό και ασφαλιστικό δίκαιο. Η αντίσταση στο νέο τερατούργημα του Βρούτση και η απαίτηση να αποσυρθεί άμεσα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου (ιδιαίτερα των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία) και ολόκληρης της Αριστεράς. Μέρα με τη μέρα χτίζουν το θεσμικό πλαίσιο για την "νομιμοποίηση" της εξαθλίωσής μας. Είναι χρέος μας να τους σταματήσουμε. 

Η βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη, μιλάει στο ρ/σ "Στο Κόκκινο" για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας (από το 08.00-15.30):

http://stokokkino.gr/ekpompes/logia-ston-aera/2013-03-12.mp3/view


Ετικέτες