Οι διεργασίες για τις εκλογές ολοκληρώθηκαν πλέον.

Ως Αριστερή Ανασύνθεση και Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο καλέσαμε τον Ιούνιο για ενωτική πολιτική και εκλογική συνεργασία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. 

Με αρχές, κοινές πολιτικές θέσεις βάσει των αιτημάτων των κινημάτων και βασικές προγραμματικές θέσεις (για ζητήματα όπως το χρέος, οι εθνικοποιήσεις, η ρήξη και έξοδος από ΟΝΕ και ΕΕ κλπ.). Πήραμε δημόσια σχετική πρωτοβουλία τον Ιούλιο με κοινό κάλεσμα μαζί με την Αναμέτρηση, ανταποκριθήκαμε και στο κάλεσμα του ΣΕΚ για σύσκεψη όλων των οργανώσεων για τη σχετική συζήτηση. Στις 3/11 οργανώσαμε δημόσια συζήτηση για να ξανανοίξει η συζήτηση. Από αυτές τις διεργασίες προέκυψε η πρωτοβουλία για μία ενωτική κίνηση της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς με την εκδήλωση στο STUDIO στην Αθήνα στις 19/12 που διοργανώθηκε από τις οργανώσεις ΑΡιστερή ΑΝασύνθεση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, Αναμέτρηση, Λαϊκή Ενότητα και ΣΕΚ. Ακολούθησαν εκδηλώσεις σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Χανιά. 

Επανήλθαμε το Γενάρη με ανακοίνωση των ΑΡΑΝ, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, Αναμέτρηση με την πρόταση για μια ενωτική παρέμβαση της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Δηλώσαμε συντροφικά ότι δεν συμφωνούμε με την πλειοψηφική κατεύθυνση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για συνεργασία γύρω από το «αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα» στην προοπτική του «αντικαπιταλιστικου μετώπου», με αποκλεισμό δυνάμεων όπως η ΛΑΕ και πρακτικά δορυφοριοποίηση σε μία κατεύθυνση που έχει δείξει τα όριά της. Δηλώσαμε ότι δεν συμφωνούμε με την πρόταση της ΛΑΕ για εκλογική απεύθυνση σε ΚΚΕ-ΜεΡΑ25 (και στην πράξη μόνο στο δεύτερο). Με τους σημερινούς όρους αυτό σημαίνει υποταγή σε άλλο πολιτικό σχέδιο. Μία διαδικασία μετωπικής ή εκλογικής σύμπραξης της Αριστεράς, όμως, έχει προϋποθέσεις που δεν πληρούνται σήμερα (όρους προγραμματικής σύγκλισης και συμφωνίας, κοινή κινηματική δράση, οργανωτική ισοτιμία και σεβασμό, επαρκή συγκρότηση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς). Οι εμπειρίες της τελευταίας δεκαετίας πρέπει να μας κάνουν πιο απαιτητικούς στις προσπάθειες ανασύνθεσης και μετωπικών συμπράξεων.  

Και οι δύο δυνάμεις (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δυστυχώς κινήθηκαν σε αυτές τις κατευθύνσεις. Η ΛΑΕ επιλέγοντας μία εκλογική συνεργασία με το ΜεΡΑ25 που δεν δείχνει να έχει ούτε όρους ισοτιμίας ούτε πολιτική – προγραμματική βάση σε μία ριζοσπαστική κατεύθυνση (αντιθέτως διακηρύσσεται με έμφαση από το ΜεΡΑ25 ότι η βάση είναι τα 7+1 σημεία που εξαρχής διατύπωσε). Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιλέγοντας μία σεχταριστική στάση, μας κάλεσε τυπικά σε συζήτηση για συνεργασία όπου αρνήθηκε να δεσμευτεί σε μία ενωτική πορεία σε κοινωνικούς χώρους και αυτοδιοίκηση. Μία τέτοια συνεργασία θα ήταν καρικατούρα και πρακτικά δορυφοριοποίηση γύρω από την ήδη αποφασισμένη κατεύθυνσή της.  

Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκλογική συνεργασία με αυτές τις κατευθύνσεις. Επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή ενωτική συστράτευση των δυνάμεων της μαχόμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς. Με πολιτική συμφωνία στα βασικά αιτήματα στα μέτωπα πάλης και στα κύρια πολιτικά αιτήματα για μία πορεία ρήξης (χρέος, ευρώ, ΕΕ). Με δέσμευση για ενωτική συσπείρωση σε κοινωνικούς χώρους και στις επόμενες πολιτικές μάχες (αυτοδιοίκηση, ευρωεκλογές). Με το βλέμμα στραμμένο στις μάχες για την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης που θα ακολουθήσει τις εκλογές και για την επιτάχυνση των ανασυνθέσεων στη ριζοσπαστική Αριστερά θα δουλέψουμε για αυτή την κατεύθυνση γνωρίζοντας τις δυσκολίες της περιόδου.