Καλούμε όλους τους μηχανικούς, και ακόμα περισσότερο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας που διοργανώνων φορείς και σωματεία των μηχανικών την Τρίτη 16/6 στις 10.00.

Στις 25 Γενάρη ο λαός εξέλεξε την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά, προσδοκώντας την ανακοπή των ακραίων - νεοφιλελεύθερων κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν επί πενταετία στον ελληνικό λαό, και την αναγκαία εκκίνηση μιας άλλης πορείας προς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Επί πέντε σχεδόν μήνες η νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ανελέητο πόλεμο από την πλευρά των δανειστών της, με στόχο την υποταγή της στα σχέδια αποικιοποίησης της χώρας και την αναίρεση οποιασδήποτε προοπτικής ενός ολοκλήρου λαού. Η κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά και έτσι πρέπει συνεχίσει, έχοντας πάντα κατά νου ότι οι κόκκινες γραμμές της, είναι η επιβίωση και η αξιοπρέπεια του λαού.

Στα πλαίσια αυτά, εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας και θεωρούμε καταστατική υποχρέωση της κυβέρνησης την άμεση επιστροφή της στις κόκκινες γραμμές που η ίδια επικαλείται και η κοινωνία στηρίζει στα παρακάτω ζητήματα:

1) Την έλλειψη οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης για την ανάκληση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που επιβλήθηκε με τον νόμο  3986/2011,όπως προεκλογικά η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί. Σαράντα χιλιάδες συνάδελφοί μας είναι ανασφάλιστοι, έξω από κάθε πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματος. Το κίνημα των μηχανικών αντιπάλεψε σκληρά επί τρία χρόνια τον μνημονιακό αυτό νόμο, επιτυγχάνοντας επί μακρόν το πάγωμα των αυξήσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οκτώ συνάδελφοι, εκ των οποίων τέσσερα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, διερευνώνται σε σχέση με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις αυτές.

2) Στο άρθρο 17 του προς διαβούλευση μινι –ασφαλιστικού νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία διατηρούν την δυνατότητα να  υποθηκεύουν περιουσιακά στοιχεία  περιουσιακών στοιχείων από τους οφειλετών τους, ακόμη κι αν είναι σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, χωρίς να προσδιορίζεται αν πρόκειται για εργοδοτικές εισφορές ή όχι, ή το ύψος της οφειλής άνω του οποίου θα μπορεί να επιβάλλεται το μέτρο.  Η διάταξη αυτή πρέπει να αλλάξει, διαφορετικά θα πρόκειται για μια απαράδεκτη ρύθμιση, η οποία, ανεξαρτήτως σημερινών προθέσεων θα δύναται στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για να ποινικοποιήσει την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των αυτασφαλισμένων και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

3) Στην πρόταση συμφωνίας προς τους δανειστές προβλέπεται ως βάση αλλαγών στον κώδικα πολιτικής δικονομίας το "σχέδιο Χαμηλοθώρη", σχέδιο στο οποίο εναντιώθηκαν δυναμικά οι δικηγόροι επί μνημονιακής συγκυβέρνσης, και περιέχει, εκτός των άλλων, μια απολύτως απαράδεκτη και αντεργατική διάταξη σε σχέση με το πτωχευτικό δίκαιο, που οδηγεί στην πράξη στην δραστική συρρίκνωση ή και κατάργηση των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πρώην εργαζόμενοι χρεωκοπημένων ιδιωτικών επιχειρήσεων , προς όφελος των τραπεζών και λοιπών ενυπόθηκων πιστωτών τους. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τέτοιες αλλαγές στο δίκαιο της χώρας, αλλαγές ξεκάθαρα αντεργατικές, που τις έχει απορρίψει με δημοψήφισμα και ο δικηγορικός κόσμος της χώρας με συντριπτικά ποσοστά.

Ακριβώς επειδή η επιτυχία της κυβέρνησης έγκειται στην λαϊκή της υποστήριξη και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των πιο πληττόμενων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, και την εκπλήρωση του προγράμματός της, την καλούμε να νομοθετήσει άμεσα και μονομερώς την αναστολή των αυξήσεων και άμεσης απόσυρσης των προαναφερθέντων διατάξεων.

Ετικέτες