Το τελευταίο χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τη μνημονιακή στροφή στις 13 Ιούλη, ήταν ότι το κόμμα θα πρωτοστατήσει στο μέτωπο «κατά της διαπλοκής». Δυστυχώς, τα νέα στον τομέα αυτό είναι εξίσου κακά με όσα έρχονται από την οικονομική - κοινωνική πολιτική. Εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τη Ρένα Δούρου, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο λεγόμενος «ισχυρός ανήρ» της ΑΕΚ (όχι «πρόεδρος» ούτε «ιδιοκτήτης», μιας και υπάρχει το τυπικό ασυμβίβαστο, λόγω της εξίσου «γκρίζας» συμμετοχής του στην ιδιοκτησία του ΟΠΑΠ), δήλωσε απολύτως ευχαριστημένος και έτοιμος να μετονομάσει το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια από «Αγιά Σοφιά» σε «Δούρου Αρένα»!

Η επιδίωξη του Μελισσανίδη είναι σαφής: να αποκτήσει την κυριότητα ενός γηπέδου, το οποίο θα ανεγερθεί πάνω σε οικόπεδο που παραχωρεί το Δημόσιο (με παραχωρητήριο προς την Ερασιτεχνική ΑΕΚ) και η ανέγερσή του θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το Δημόσιο! Έστω και αν τα 20 εκατ. ευρώ που διεκδικεί (ως πρώτη δόση) ο «ισχυρός ανήρ» της ΑΕΚ ανοίγουν το δρόμο για τη μελλοντική παραχώρηση των 200 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, προς χρηματοδότηση του «εκσυγχρονισμού» ποδοσφαιρικών γηπέδων των άλλων «ισχυρών ανδρών» άλλων ΠΑΕ…   

Πριν από ένα χρόνο, αυτή η εξέλιξη θα έμοιαζε αδιανόητη.

Όταν οι λιβυκές αρχές βομβάρδισαν ένα «μυστήριο» τάνκερ που προσέγγιζε «στη ζούλα» τις ακτές της Λιβύης, ο (τότε) διευθυντής της «Αυγής» Νίκος Φίλης δεν δίστασε να κατονομάσει τον Δ. Μελισσανίδη και να τον καταγγείλει για λαθρεμπόριο πετρελαίου. Οι καταγγελίες είχαν σαν αποτέλεσμα αγωγή εκ μέρους του Μελισσανίδη (αλήθεια, τι γίνεται με αυτή την υπόθεση;..) αλλά και ένα κύμα συμπαράστασης όλων των κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Ν. Φίλη, που συνδυαζόταν με προειδοποιήσεις ότι το «πάρτι» της λαθρεμπορίας πετρελαιοδειδών θα λάβει αμέσως τέλος την επομένη των εκλογών. 

Όταν οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων του ΟΠΑΠ επισκέφτηκαν (λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου) τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε τότε την αντίθεσή του με την εγκατάσταση «κουλοχέρηδων» στα πρακτορεία του Οργανισμού και προειδοποίησε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα επανεξεταστεί «από μηδενική βάση» την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτά τα πλαίσια, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε (κατά πλειοψηφία) ενάντια στο συμβιβασμό με τα σχέδια του Μελισσανίδη για το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια, συνδέοντας την υπόθεση της «Αγιάς Σοφιάς» με τις υποθέσεις της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ αλλά και της μαζικής λαθρεμπορίας στο χώρο των πετρελαιοειδών. Αυτή τη γραμμή ακολουθούσαν άλλωστε και τα μέλη της Π.Γ. που, ως ομιλητές, συνέβαλαν στο να σπάσει η τρομοκρατία ενάντια στην προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ πέριξ της Ν. Φιλαδέλφειας.

Όμως την επομένη των εκλογών άρχισε μια «βίαιη ωρίμανση» του ΣΥΡΙΖΑ και στα θέματα αυτά:

-Ο αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού υπουργός Σταύρος Κοντονής δηλώνει ότι επιχειρεί να «πατάξει τη διαφθορά» στο χώρο του ποδοσφαίρου κάνοντας ότι δεν βλέπει τον «ελέφαντα» που έχει εγκατασταθεί στον προθάλαμο του γραφείου του: την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ!

-Ο Δ. Μελισσανίδης απέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες (και ευτελές τίμημα) το Ιπποδρομιακό Στοίχημα, αλλά και τους χώρους του ΟΔΙΕ (εκατοντάδες στρέμματα στο Μαρκόπουλο, που συνιστούν το καλύτερο «φιλέτο» της Αττικής ύστερα από το Ελληνικό).

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενέκρινε, με επίσης συνοπτικές διαδικασίες, τις άδειες για χιλιάδες gaming hall, δηλαδή πρακτορεία του ΟΠΑΠ με εγκατεστημένους «κουλοχέρηδες», κάνοντας το βήμα που καμιά κυβέρνηση μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει να κάνει.

-Ο εμβληματικός -λόγω των στενών σχέσεών του με τον Αλέξη Τσίπρα- υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης απολαμβάνει τα «ματσάκια» του στο ΟΑΚΚΑ δίπλα στον «Τίγρη» περνώντας «σφουγγάρι της αμνηστίας» πάνω στις ιστορίες που συνοδεύουν τον «ισχυρό άνδρα» της ΑΕΚ.

-Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας κατά της παραχώρησης στρεμμάτων δάσους του Άλσους με στόχο να «αυγατίσει» το οικόπεδο της «Αγιάς Σοφιάς».   

Και τώρα έρχεται η στιγμή να φτάσουμε στο «ψητό»: η «Δικέφαλος ΑΕ» (η εταιρεία του «ισχυρού ανδρός» στην οποία η Ερασιτεχνική ΑΕΚ έχει παραχωρήσει την κυριαρχία επί του γηπέδου) ζητάει «μπροστάντζα» τα 20 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης από τη περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, για να «αρχίσουν οι δουλειές» ανέγερσης του γηπέδου. 

Όλα δείχνουν ότι ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» τα βρήκε με τον Μελισσανίδη! Η δήλωση του «Τίγρη», αλλά και οι τίτλοι των δικών του αθλητικών εφημερίδων προδικάζουν για μια κάποια υπόσχεση εκ μέρους της κ. Δούρου.

Ωστόσο, όλοι οφείλουν να γνωρίζουν κάτι: Αν τα δώσουν στον Μελισσανίδη, θα είναι αδύνατον, μετά, να μην τα δώσουν στον Αλαφούζο (για την ανακατασκευή του «Απόστολος Νικολαΐδης» στην Αλεξάνδρας), στις άλλες ΠΑΕ που παίρνουν σειρά και τελικά στον… Μαρινάκη που καραδοκεί για ανανέωση της «κυριαρχίας» του πάνω στο «Γ. Καραϊσκάκης» με πρόσχημα τα έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού των κερκίδων του. Τα 200 εκατ. ευρώ που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας γι’ αυτόν τον «ευγενή σκοπό» ο Σγουρός ίσως αποδειχτούν λίγα.

Είναι όμως «λίγα»; Θυμίζουμε ότι 200 εκατ. ευρώ είναι το σύνολο της δαπάνης που έχει εγκριθεί για όλες τις παρεμβάσεις αντιμετώπισης της «ανθρωπιστικής κρίσης»! Είναι επίσης το διπλάσιο ποσόν από το απαιτούμενο για τις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ποσόν που ακόμη δεν έχει εγκριθεί. Έχουν το δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ρένα Δούρου να διαθέσουν αυτό το ποσόν στους «εντιμότατους» βαρόνους του ποδοσφαίρου;   

Υ.Γ. 1 Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δηλώνουμε ότι ενθυμούμαστε ποιοι, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν υπέρ των συναντήσεων με τον Μαρινάκη στις παραμονές των Περιφερειακών εκλογών και ποιοι εναντιώθηκαν έντονα σ’ αυτές, τονίζοντας τότε, όπως και τώρα, ότι η Αριστερά δεν είναι δυνατόν να συμφιλιωθεί με τους «ολιγάρχες» κάθε απόχρωσης…

Υ.Γ. 2 Η ανακοίνωση της Περιφέρειας θέτει ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η «δουλειά» την τήρηση της πολεοδομικής νομιμότητας. Να δούμε πώς θα «βολέψουν» μέσα σε έναν παραδοσιακό οικισμό όπου απαγορεύεται κάθε οικοδομή με ύψος μεγαλύτερο των 12 μέτρων έναν τεράστιο όγκο ύψους έως και 30 μέτρων και τέσσερις πυλώνες ύψους έως και 80 μέτρων! Όσο για τις συγκοινωνιακές προϋποθέσεις, όπως και τις προϋποθέσεις ασφάλειας των φιλάθλων και των περιοίκων, άσ’ τα να πάνε…

Υ.Γ. 3 Αλήθεια, ποιος αγοράζει πέριξ της Ν. Φιλαδέλφειας εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, άδεια οικόπεδα και όποιον άλλο χώρο βρει διαθέσιμο;..