Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, Αλέξης Μητρόπουλος και Μαρία Μπόλαρη έστειλαν επιστολή στην Εθνική Τράπεζα και σε εταιρείες που της δανείζουν εργαζόμενους, σχετικά με παραβιάσεις συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και αυθαίρετες απολύσεις και μετακινήσεις ενοικιαζόμενων εργαζομένων στους χώρους τους. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Επιστολή


ΠΡΟΣ:

1)Εθνική Τράπεζα, Αιόλου 86

κ. Τουρκολιάς Αλέξανδρος, Διευθύνων Σύμβουλος

κ. Αντωνόπουλος Αντώνιος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου

2) Action Line ΕΠΕ, Ακαδημίας 35, 106 72 Αθήνα

κα Βουδούρη Δέσποινα, Γενική Διευθύντρια

3) ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS

Θησέως 2, Καλλιθέα

κ. Τόλλης Θεόδωρος, Εκτελεστικός Διευθυντής

κ. Αλεβίζος Ηλίας,  Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου

κ. Κωνσταντέλλος Νικήτας, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ICAP


4) Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Συστημάτων και Υπηρεσιών, Πανεπιστημίου 59

κ. Νικόλαος Πετρακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Mellon


Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ορισμένα θέματα τα οποία αφορούν εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα μέσω τρίτων εταιρειών (ICAPOUTSOURCING SOLUTIONS, Νικόλαος Πετρακόπουλος Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Συστημάτων και Υπηρεσιών, Action Line), και για τα οποία ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων.

Μέσω της Ο.Ι.Υ.Ε. (Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) πληροφορηθήκαμε ότι τον τελευταίο χρόνο και ειδικά μετά την 17/6/2013 έχετε προβεί σε απολύσεις. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι πρόκειται για εργαζόμενους που υπηρετούν σε Διευθύνσεις της Εθνικής Τράπεζας από δύο έως και έξι χρόνια, στηρίζοντας βασικούς τομείς τραπεζικών εργασιών. Είναι το πλέον χαμηλόμισθο τμήμα του προσωπικού σας αφού μετά βίας αμείβονται με τον βασικό μισθό του υπαλλήλου γραφείου. Η περικοπή κόστους από την καταγγελία των συμβάσεων τους είναι αμελητέα. Για όσους από αυτούς, οι οποίοι αν και αποδεδειγμένα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, υπέγραφαν επί σειρά ετών συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν δίνεται ούτε αποζημίωση απόλυσης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και νέες μητέρες οι οποίες επιστρέφοντας από την άδεια μητρότητας, χαρακτηρίστηκαν ως αντικαταστάτριες και με την πρώτη ευκαιρία απολύθηκαν. Η ανεργία λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ως πρόβλημα δεν θίγει μόνο τους ίδιους τους ανέργους αλλά εμποδίζει κάθε οικονομική δραστηριότητα. Με βάση τα παραπάνω πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επανεξετασθούν αυτές οι καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και οι απολυμένοι/-ες να επιτρέψουν στην εργασία τους.

Κατά μείζονα λόγο πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μην παρακωλύεται οποιαδήποτε προσπάθεια των εργαζομένων να εκπροσωπηθούν συνδικαλιστικά και να οργανωθούν συλλογικά μέσα από το πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό τους όργανο, σύμφωνα με το δικαίωμά τους που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα της χώρας μας και τον νόμο 1264/1982 (άρθρα 14 και 16). Με σεβασμό και στην απόφαση της επιθεώρησης εργασίας Καλλιθέας, στις 15/11/2013, είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί άμεσα το ζήτημα της απρόσκοπτης ενημέρωσης των εργαζομένων από το σωματείο τους μέσα στον χώρο εργασίας τους.

Η πρόσφατη κίνηση της εταιρείας ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS να μετακινήσει τον πρόεδρο και τον ταμία του Σ.Υ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. από τις θέσεις εργασίας τους αποτελεί καταχρηστική χρήση του διευθυντικού δικαιώματος και είναι παράνομη, γιατί παραβιάζονται με αυτόν τον τρόπο οι σχετικές διατάξεις του νόμου 1264/1982, δηλαδή το άρθρο 14 παρ.9, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η μετάθεση μελών του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων χωρίς τη συγκατάθεση αυτής της συνδικαλιστικής οργάνωσης και σε περίπτωση άρνησής της, χωρίς την προσφυγή του εργοδότη στην επιτροπή του άρθρου 15 του ίδιου νόμου και χωρίς σχετική απόφασή της για την αναγκαιότητα της μετάθεσης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ζητάμε την ανάκληση αυτών των μεταθέσεων και σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμαστε να φέρουμε το θέμα στη Βουλή αλλά και στις αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές.




Δημήτριος Στρατούλης, Βουλευτής Β’ Αθήνας, Επικεφαλής Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Υπουργείου Εργασίας

Αλέξης Μητρόπουλος, Βουλευτής Αττικής, Επικεφαλής Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Μαρία Μπόλαρη, βουλευτής Α’ Αθήνας





Κοινοποίηση:

1)      Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση

2)      Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου

3)      Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, κα. Άννα Στρατινάκη





 Αθήνα, 04/12/2013

    Το Γραφείο Τύπου

Ετικέτες