Ανακοίνωση των ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ Φαιστού και Γορτύνας Κρήτης για την Χρυσή Αυγή

Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή μας, με πρωταγωνιστές νεαρούς που φλερτάρουν με τις ιδέες και τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, θέλουμε πρώτα από όλα να θυμίσουμε ότι 70 χρόνια από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, είναι ακόμη πολύ νωπές οι μνήμες για το πως στην Κρήτη οι ναζιστές έκαψαν χωριά ολόκληρα βασανίζοντας και εκτελώντας τους κατοίκους τους.  
Στις 14–16 Σεπτεμβρίου 1943, ο γερμανικός στρατός δολοφόνησε πάνω από 500 κατοίκους της Βιάννου, όχι αυτούς που υπήρχε περίπτωση να συναντήσει στα χαρακώματα, αλλά έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους ανθρώπους και παιδιά - ορισμένα από τα οποία τα έκαψαν ζωντανά. Στις 3 Ιουνίου 1941 στην Κάνδανο, ο κατοχικός στρατός σκότωσε 180 κατοίκους, καταστρέφοντας ολοσχερώς το χωριό, του οποίου απαγόρεψαν  την ανοικοδόμησή του.  Στις 26 Αυγούστου 1943, ισοπεδώθηκαν τα Βορίζια και στις 22 Αυγούστου 1944, ενώ ο πόλεμος ήταν χαμένος πια για τους ναζιστές, σκότωσαν 164 κατοίκους στην περιοχή του Αμαρίου. Και αυτά, όπως γνωρίζουμε όλοι, υπήρξαν ένα μόνο μικρό δείγμα από τα ναζιστικά εγκλήματα που διαπράχτηκαν στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι φυσικοί αυτουργοί όλων αυτών, είναι οι ίδιοι που το ομώνυμο περιοδικό της οργάνωσης της Χρύσης Αυγής αποκαλεί "αριστοκράτες του ηρωισμού" (τεύχος 07/1982). Αυτοί οι ίδιοι που χαιρετούσαν με το δεξί χέρι ψηλά σηκωμένο, όπως κάνουν σήμερα οι εγχώριοι γιοί των ηττημένων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αυτοαποκαλούνται οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής. Είχαν έμβλημα τους τη  σβάστικα, στην οποία παραπέμπει και ο "μαίανδρος" της σημαίας της Χρυσής Αυγής, η οποία και συνεχίζει να τιμά, προβάλλοντάς τα,  όλα τα ναζιστικά σύμβολα. Πριν μόλις λίγα χρόνια, το Μάιο του 2005, η Χρυσή Αυγή ταξίδεψε στο Βερολίνο για να τιμήσει νοσταλγικά την επέτειο της ήττας του Χίτλερ, παρέα με το γερμανικό ναζιστικό κόμμα το NPD, γράφοντας επίσης στο περιοδικό της: "Εμείς δεν γιορτάζουμε τίποτε" (τεύχος 06-07/2005).

Όσον αφορά στην περίοδο της κατοχής και στην αντίσταση, στην οποία χιλιάδες Έλληνες έχασαν την ζωή τους, το περιοδικό Χρυσή Αυγή κάνει λόγο για "Έντιμη Ειρήνη" (τεύχος 10/1988), και μας καλεί να αποδεχτούμε τα εγκλήματα του ναζισμού  γράφοντας ότι "Κατακτητές ήσαν οι Γερμανοί, πόλεμο είχαμε, ήταν επόμενο να συμβούν όλα αυτά.".  Προσβάλλει δε ξεδιάντροπα τη μνήμη των νεκρών αγωνιστών υποστηρίζοντας ότι : (τεύχος 07/1991): «Καμμία σοβαρή αντιστασιακή πράξη δεν έγινε στα χρόνια της κατοχής...Οι αγωνιστές της περίφημης "εθνικής αντίστασης" το μόνο που έκαναν ήταν να ρημάξουν τις περιουσίες των χωρικών, να δολοφονούν Έλληνες Αντικομμουνιστές Πατριώτες και να "τσεπώνουν" τις λίρες των Άγγλων. H μόνη "αντιστασιακή" τους πράξη ήταν να δολοφονούν κανέναν μεμονωμένο Γερμανό Στρατιώτη με αντικειμενικό σκοπό να παρασύρουν τα στρατεύματα κατοχής σε πράξεις αντιποίνων, που θα οδηγούσαν τον λαό στο πλευρό τους... Πιστεύουμε πως η θέση της Ελλάδος στη μάχη αυτή για την κυριαρχία του κόσμου έπρεπε να ήταν στο πλευρό του Εθνικοσοσιαλισμού.»
... του ναζισμού δηλαδή. Και αναρωτιόμαστε: αν μπορούσαν να τα διαβάσουν αυτά, οι ήρωες της κρητικής και της ελληνικής αντίστασης, και όσοι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν στα ελληνικά χώματα, τι θα είχαν να πουν σε όλους αυτούς που σήμερα άκριτα φαίνεται να γοητεύονται από τη ρητορεία της βίας της Χρυσής Αυγής;

Στη Γερμανία του 1930, ο Χίτλερ και ναζιστές προέκυψαν από εκλογές – από δημοκρατικό δηλαδή θεσμό -  σε μια εποχή δραματικής οικονομικής κρίσης. Με λέξεις όπως "Πατρίδα", "Νέα τάξη", "Τιμή", "καθαρότητα", "Φυλή", ορκίστηκαν στον λαό ότι θα "ξεβρόμιζαν" τον τόπο, υποδεικνύοντας ότι αυτό το "ξεκαθάρισμα" θα έλυνε από μόνο του όλα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Τα οικονομικά προβλήματα δεν λύθηκαν ποτέ και το αποτέλεσμα ήταν ένας παγκόσμιος  πόλεμος. Το "ξεκαθάρισμα" φρόντισαν να το μετατρέψουν σε συστηματικές δολοφονίες εκατομμυρίων ανθρώπων, ανάμεσά τους και όλους όσους είχαν σαν μοναδικό ελάττωμα να μην είναι αρεστοί στο Χίλτερ (Εβραίοι, Κομμουνιστές, πολιτικοί αντίπαλοι……).  Στον  Χίτλερ που αποκαλείται "Μεγάλος Ηγέτης, Μεγάλος Άνδρας" από το περιοδικό της Χρυσής Αυγής (τεύχος 08/2008), και που μας προσκαλεί (τεύχος 07/1991) "να πιάσουμε το χέρι που επιβλητικά μας τείνει από το δοξασμένο παρελθόν ο ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ".
Και η αποκάλυψη της ναζιστικής ιδεολογικής της προέλευσης γίνεται σε ένα άρθρο με τίτλο "ΧΙΤΛΕΡ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ" (τεύχος 07/1982), όπου διαβάζουμε:
«ΑΥΤΟΣ μπορούσε να δημιουργήση, να σφυρηλατήση, να ενώση... Ο Χίτλερ δεν ήταν απλώς ο αρχηγός του Γερμανικού κράτους, που διεξήγαγε έναν πόλεμο όπως όλοι οι άλλοι, αλλά ο εκλεκτός του αίματος, ο παράκλητος, το άστρο που φέρνει μια νέα αυγή, μια χρυσή αυγή.»

Από εκεί και πέρα, η ερώτηση είναι απλή: πως μπορείς να υποστηρίζεις τους ανθρώπους που εμπνέονται και ηρωοποιούν με έργα και λόγια το Χίτλερ και το ναζισμό, και που δείχνουν τέτοιο θαυμασμό για αυτούς που έκαψαν ζωντανά τα παιδιά του χωριού σου, και δολοφόνησαν τον παππού σου;
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μία και ξεκάθαρη! Το καθήκον όλων μας –παιδιών, εγγονιών και δισέγγονων των πατριωτών που πολέμησαν και τελικά νίκησαν σε εκείνον τον πόλεμο, απέναντι στους αμετανόητους γιούς των ηττημένων, είναι να τους αντιμετωπίσουμε και να τους απομονώσουμε ειρηνικά, ως εχθρούς της πατρίδας, της κοινωνίας, της ελευθερίας.

Τοπικές Επιτροπές
ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΦΑΙΣΤΟΥ & ΓΟΡΤΥΝΑΣ