Η άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, επιχειρούν ανατροπές ιστορικών διαστάσεων, με τραγικές συνέπειες για τις ζωές των «από κάτω». Μια σειρά διατάξεις του «μίνι» μνημονίου που ψηφίστηκε προχθές, αρκούν για να αποδείξουν τα παραπάνω.

Πίσω από τις επικοινωνιακές φιέστες της κυβέρνησης για την «ανάπτυξη» που όλο έρχεται, δεν μπορεί να κρυφτεί η σκληρή πραγματικότητα της μαζικής φτώχειας και ανεργίας, των απανωτών φόρων στα λαϊκά στρώματα και της προκλητικής υποστήριξης των εργοδοτών.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μιλάνε από μόνα τους: από το 2010 έως το τέλος του 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους, ενώ στο τέλος του 2012 περίπου 3.900.000 άνθρωποι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας (2.200.000 το 2009).

Με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισαν οι κυβερνητικοί εταίροι (και διάφοροι «ανεξάρτητοι» συνοδοιπόροι τους) την Κυριακή 28/4-με τις γνωστές πια εκτροπές του «κατεπείγοντος» και του ενός μόνο άρθρου- γίνεται φανερό ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη επιδιώκει να συντρίψει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, ώστε να υπερασπιστεί ακόμα πιο φανατικά τα συμφέροντα των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Η άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, επιχειρούν ανατροπές ιστορικών διαστάσεων, με τραγικές συνέπειες για τις ζωές των «από κάτω». Μια σειρά διατάξεις του «μίνι» μνημονίου που ψηφίστηκε, αρκούν για να αποδείξουν τα παραπάνω.

Μισθοί

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν την ψηφοφορία, η κυβέρνηση έκανε δεκτή τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, με την οποία δόθηκε η χαριστική βολή στον κατώτατο μισθό. Εμπαίζοντας τους 1,5 εκ. ανέργους και συνεχίζοντας τις ρουσφετολογικές διαδικασίες ετών, τους καλούν να απασχοληθούν για λίγους μήνες σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους ΟΤΑ κ.α., με αμοιβή έως 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 490 ευρώ το μήνα. Για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών οι μηνιαίες απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ. Κάτω δηλαδή και από τον εξευτελιστικό μισθό των 586 ευρώ που ισχύει σήμερα, «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», όπως αναφέρει και η επίμαχη τροπολογία. Η ρύθμιση αυτή είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει όχημα για το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων που διαμορφώνουν τα μνημόνια της λεηλασίας: μισθοί πείνας στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και δουλειά χωρίς δικαιώματα για όλους.

Η υποκρισία και η ταξική τους μεροληψία, αποδεικνύεται λίγες γραμμές παρακάτω, όταν με την ίδια τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα να μειώνονται δραστικά και με υπουργικές αποφάσεις οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές σε επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας. Και όλα αυτά όταν τα ταμεία βρίσκονται υπό κατάρρευση (τρύπα 2,5 δισ. ευρώ στα ταμεία και αδήλωτη εργασία στο 40%), αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης των εργαζομένων και τσεκουρώνουν τις συντάξεις. Όλα για τις επιχειρήσεις δηλαδή και την κερδοφορία τους, εφόσον την επόμενη διετία (2014-2016) προβλέπεται η μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ, ενώ μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη θα καταργηθούν και οι κοινωνικοί πόροι.  

Απολύσεις στο Δημόσιο

Η κατασυκοφάντηση των δημοσίων υπαλλήλων από τα κανάλια και κάθε αντιδραστικό κύκλο, τα ΔΗΜ.ΑΡ.ίτικα κόλπα που βάφτιζαν τις απολύσεις «κινητικότητα», «διαθεσιμότητα» κλπ., προετοίμασαν το έδαφος για τις 15.000 απολύσεις μέχρι το 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος. Σε περίπτωση μάλιστα κατάργησης θέσεων σε ΝΠΙΔ, προβλέπεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ. (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου). Παράλληλα, η βιομηχανία κατασκευής «επιόρκων» καλά κρατεί, με την κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών και τη δυνατότητα προσφυγής μόνο στις χρονοβόρες και πανάκριβες διαδικασίες του ΣτΕ. Αμφισβήτηση του «ταμπού» της μονιμότητας στο Δημόσιο και μικρότερο-αυταρχικότερο κράτος, σε ένα.  

Χαράτσια

Το δήθεν προσωρινό χαράτσι στα ακίνητα, παραμένει και το 2013, «μειωμένο» κατά 15%. Θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Ιούνιο σε 5 μηνιαίες δόσεις.  Ωστόσο, στις αρχές του καλοκαιριού, η επιβολή του έκτακτου τέλους θα αφορά και τα μη ηλεκτροδοτούμενα (οικόπεδα, αγροτεμάχια) ακίνητα και η Εφορία θα «πάρει πίσω» και με το παραπάνω, αυτά που σήμερα «χαρίζει». Επίσης, σε ενιαίο «ραβασάκι» θα καταφτάσει στα νοικοκυριά ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 και λίγο αργότερα και του 2013.

Οφειλές

Οι πανηγυρισμοί του Στουρνάρα για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο, δεν φαίνεται ότι θα συγκινήσουν ιδιαίτερα τα λαϊκά νοικοκυριά και τα μικρομάγαζα, αν εξετάσουν προσεκτικότερα τις προϋποθέσεις ένταξης και παραμονής στη σχετική ρύθμιση που αποκλείουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες. Για χρέη που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/12 προβλέπονται μέχρι 48 δόσεις αποπληρωμής. Όμως, σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» έστω και μιας δόσης, η ρύθμιση χάνεται και απαιτείται το σύνολο της οφειλής, ενώ ο «ωφελούμενος» δεν πρέπει να χρωστά κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει δημιουργηθεί από την 1/1/13.

Τράπεζες-ΤΧΣ

Στις διατάξεις του νέου νομοθετικού τερατουργήματος της συγκυβέρνησης, ενισχύεται η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με δύο ακόμα μέλη και πλέον το Ταμείο δεν εμπίπτει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ρυθμίσεις που συνδέονται με το «αγκάθι» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις (1) είναι οι άμεσες προτεραιότητες κυβέρνησης και τρόικας.  Σήμερα 30/4, με τη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών (Alpha, Πειραιώς, Eurobank οι άλλες τρεις), οι οποίες πρέπει να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εντός Μαΐου. Ήδη το ΤΧΣ (δηλαδή το Δημόσιο που έχει δανειστεί αυτά τα χρήματα) ανακοίνωσε ότι έχει καλύψει (με τη μορφή προκαταβολής) και δεσμευθεί (με τη μορφή δεσμευτικών επιστολών) για το σύνολο των κεφαλαίων που είναι αναγκαία, συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ακριβώς το ίδιο με τη συνολική ετήσια δαπάνη για την καταβολή συντάξεων, που χορηγούνται από 93 διαφορετικούς ασφαλιστικούς φορείς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας!

Εκπαίδευση

Πέρα από την «απελευθέρωση» διάφορων επαγγελμάτων και κλάδων (λαϊκές αγορές, bakeoff, λογιστές, κ.α.), με διάταξη του πολυνομοσχεδίου, αυξάνεται κατά δύο ώρες το ωράριο των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς φυσικά αύξηση αποδοχών, με σκοπό να προσληφθούν ελάχιστοι ωρομίσθιοι και να κινδυνεύουν με απόλυση 10.000 αναπληρωτές. Στην ίδια κατεύθυνση «εξοικονόμησης πόρων», μέσω της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, εντάσσονται και οι εισηγήσεις 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης για συγχωνεύσεις 200 σχολειών, κυρίως στην περιφέρεια.   

Η ΟΛΜΕ απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Η οριστική απόφαση για το χρόνο της απεργίας θα ληφθεί στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, που θα γίνει πιθανόν στις 15 Μαΐου.

Ανατροπή

Η αντικοινωνική καταιγίδα που πέρασαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής, δεν θα είναι η τελευταία που θα πλήξει τις ζωές της πλειοψηφίας του κόσμου. Οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, όπως και της οριζόντιας μείωσης των συντάξεων του ΟΑΕΕ κατά 35%, θα επανέλθουν με την πρώτη ευκαιρία. Η λήψη νέων μέτρων τον Ιούνιο (απόκλιση από τους στόχους 348 εκατ. ευρώ στα προ φόρων έσοδα και 506 εκατ. ευρώ στους έμμεσους φόρους το πρώτο τρίμηνο του έτους) είναι αναπόφευκτη, όπως έχουν υπονοήσει αρκετά στελέχη των κυβερνητικών επιτελείων, εκτιμώντας ότι έχουν το συσχετισμό να επιβάλλουν ένα 4ο μνημόνιο που θα σαρώσει και τα τελευταία κεκτημένα της εργατικής τάξης και των φτωχών μαζών.

Η κλιμάκωσης της κυβερνητικής επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, καθώς και η ολόπλευρη στήριξη των κυρίαρχων δυνάμεων στο αντεργατικό «αμόκ» του Σαμαρά, ξεκαθαρίζει και τα καθήκοντα του δικού μας στρατοπέδου. Αυτή η συγκυβέρνηση είναι δύσκολο να καταρρεύσει σύντομα, μόνο από τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της ή από τους πελατειακούς καβγάδες για τον διοικητή του ΟΑΕΔ. Η Αριστερά και το κίνημα οφείλουν να την ανατρέψουν. Χωρίς ένα παρατεταμένο κύμα μαχητικών, εργατικών-λαϊκών αγώνων, που θα βρουν πολιτική έκφραση σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα συγκρουστεί αποφασιστικά με τους καπιταλιστές, τις ευρωηγεσίες, τις πολιτικές της λιτότητας και της καταστολής, η πολυπόθητη ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, θα φαντάζει όλο και πιο μακρινή.

(1)    Το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς, το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να εγκρίνει την προσφορά εξαγοράς του ΟΠΑΠ από την EmmaDelta, του πρωθυπουργικού φίλου Μελισσανίδη. Βλέπε εδώ: http://rproject.gr/article/ektrohiaste-tis-idiotikopoiiseis. Την ίδια στιγμή οι φιέστες των Σαμαρά-Βενιζέλου στα εγκαταλειμμένα εργοτάξια των αυτοκινητοδρόμων, επισημοποίησαν τη συμφωνία περί «αποζημιώσεων παρελθόντος» στις 4 Κατασκευαστικές Κοινοπραξίες ύψους 353,3 εκατ. ευρώ, συν ένα επιπλέον ποσό της τάξης των περίπου 50 εκατ. ευρώ, που δίδεται ως «κόστος επανέναρξης των εργασιών». Πρόκειται για τις ίδιες εταιρείες που αν και σταμάτησαν κάθε εργασία τα τελευταία χρόνια, συνέχισαν να εισπράττουν διόδια και δημόσιο χρήμα. 

Ετικέτες