Ο Αγώνας για την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην υπηρεσία της κοινωνίας μόλις ξεκίνησε. Ένα πρώτο σχόλιο για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα ανατραπεί στην πράξη από το κίνημα του νερού.

Σε δήλωσή μου στο ergasianet.gr, είχα πει ότι: «Κάποιοι ανερυθρίαστα, κάποιοι με “δάκρυα”, τολμούν και παραδίδουν, κυριολεκτικά, γη και νερό, στα νύχια των ντόπιων και διεθνών ιδιωτικών συμφερόντων, για 99 χρόνια. Ξεπουλούν ακόμα και το νερό. Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι έχουν υποταχθεί πλήρως στις εντολές των πολυεθνικών και του διεθνούς κεφαλαίου» (εδώ).

Από το Μανώλη Μαστοράκη

Τελικά, παρακολουθώντας τη συζήτηση στη Βουλή, ούτε ανερυθρίαστα, ούτε με δάκρυα, αλλά υπερασπιζόμενοι απόλυτα τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, πλήρως υποταγμένοι, εκτέλεσαν τις εντολές των θεσμών με τα 152 «ναι της ντροπής». Ακόμα και το νερό ναι ακόμα και το νερό στο «βωμό» των δόσεων και των υποδόσεων.

Πέρασε, λοιπόν, το νομοσχέδιο, αφού χρειάστηκε πολιτικό «μασάζ», ουσιαστικά ξεπούλημα των Οικολόγων, παρά την απόφαση του οργάνου τους. Γιατί είναι προφανώς ξεπούλημα, καθώς η ρύθμιση που επικαλούνται και θα πλασάρουν τις επόμενες μέρες είναι τουλάχιστον αστεία.

Η «δεύτερη φορά Αριστερά» αποτίναξε από πάνω της και τις τελευταίες κόκκινες γραμμές για να πάρει την υποδόση που θα οδηγήσει στην επόμενη δόση, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, Πλανώνται πλάνην οικτράν, όμως, αν νομίζουν ότι το Κίνημα του νερού θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια: θα ανατρέψει και τους τωρινούς και τους επόμενους και όποιον τολμήσει να παίξει με το νερό .

Προφανώς, δε διάβασαν το μάθημα τους. Δε ρώτησαν αυτούς που εξέπεσαν των αξιωμάτων τους όταν τα έβαλαν με το Κίνημα του νερού. Δεν παραδειγματίστηκαν από τη διεθνή εμπειρία. Ας είναι!

Θα γίνει όπως ακριβώς δήλωσε ο πρωθυπουργός: η μάχη θα κερδηθεί πάνω στα πολιτικά τους πτώματα.

Από σήμερα κιόλας, ξεκινάει ο αγώνας για την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ στην πρότερη κατάσταση. Θα είναι μακρύς, αλλά είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουμε και… θα ναι ντάλα μεσημέρι.

Δεν απογοητευόμαστε και σχεδιάζουμε άμεσα συγκρότηση μετώπου με την κοινωνία, με τα κινήματαπου στάθηκαν αλληλέγγυα στον αγώνα μας και θα σταθούν και τώρα και στα επόμενα που πρέπει να γίνουν.

Νιώθω την υποχρέωση να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους που έβαλαν πλάτη, με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας, για να νιώσει η κυβέρνηση και οι πολιτικοί φορείς την πίεση των από κάτω που πάντα καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό.

Μπαίνουμε, λοιπόν, σε νέα φάση αγώνα εκμεταλλευόμαστε την εμπειρία που αποκτήθηκε το τριήμερο και πάμε παρακάτω. Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και πρωτόγνωρα για το κίνημα της ΕΥΔΑΠ.

Η διεύρυνση του μετώπου που είναι αναγκαία συνθήκη· μπορεί να γίνει μόνο με την στήριξη και την συμμετοχή της κοινωνίας. Η εξωστρέφεια και η συμμαχία με τους πολίτες θα πρέπει να είναι το «μότο» μας. Νομίζουν ότι είναι ισχυροί, αλλά τα πόδια τους είναι πήλινα με ένα γρόθο θα τους τα σπάσουμε.

Ας γίνει η κριτική για τις παραλείψεις (που πρέπει να γίνει), αλλά πρέπει να πάμε παρακάτω, γιατί έχουμε ανήφορο μπροστά μας, και κανείς δεν πρέπει να επαναπαυθεί και κανείς δεν περισσεύει.

Συνάδελφοι, ακόμα και η νομοθετική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής δείχνει τον πανικό και την πίεση που τους ασκήθηκε από το κίνημα· εσείς το καταφέρατε. Οργανωνόμαστε και συνεχίζουμε, και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να υπάρξει απογοήτευση. Αυτή την αίσθηση έχω αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι συγκεκριμένο μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση και θα το κάνουμε

Καλή συνέχεια, καλούς Αγώνες. ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

* Ο Μανώλης Μαστοράκης είναι μέλος του ΔΣ Προσωπικού και της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ.

Ετικέτες