Ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (7/4/2018) οι αρχαιρεσίες στα 250 περίπου σωματεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που άρχισαν την 1η Δεκέμβρη 2017, για το 46ο Συνέδριό της, που θα γίνει στις 23-26 Απρίλη 2018 στα Γιάννενα.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες φαίνεται να είναι αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο που έγινε το 2015 και αυτό είναι θετικό μήνυμα, που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, συσπειρώνονται γύρω από τα σωματεία τους και αυτό το γεγονός πρέπει να αξιοποιηθεί, όχι για την ενίσχυση μηχανισμών των διάφορων εργοδοτικών, κυβερνητικών ή κομματικών συνδικαλιστικών παρατάξεων, αλλά για το ξαναζωντάνεμα των σωματείων και την ενασχόλησή τους με τα προβλήματα των εργαζομένων και την ανάπτυξη των αγώνων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Επιδίωξη των δυνάμεων του ΜΕΤΑ/ΟΤΑ μέσα από τις διαδικασίες του συνεδρίου είναι η ενίσχυση των δυνάμεών του και η συμβολή του στην ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων και στο δυνάμωμα του ταξικού του προσανατολισμού.

Στο πλαίσιο αυτό οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ απευθύνονται σε όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου, αλλά και σε μεμονωμένους αγωνιστές συνδικαλιστές, ανεξάρτητα πολιτικής, παραταξιακής ή άλλης τοποθέτησης και τους καλούν να συγκροτήσουν ένα ευρύτερο μπλοκ δυνάμεων μέσα στο συνέδριο για την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων, ενώ η ενίσχυσή του και εκλογικά θα συμβάλει στον αγωνιστικό προσανατολισμό της ομοσπονδίας μας.

Σ’ αυτό το συνέδριο θα είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και άλλοι 15-20 χιλιάδες εργαζόμενοι, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, από την καθαριότητα, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΗΦΗ και τα προγράμματα ΕΣΠΑ (παιδικοί σταθμοί και κοινωνικές δομές σίτισης, κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία κλπ), αν είχε τροποποιηθεί το καταστατικό στο οργανωτικό-καταστατικό συνέδριο το Δεκέμβρη του 2016, όπου η μυωπική και μικροπαραταξιακή αντίληψη της ΔΑΣ/ΠΑΜΕ την τορπίλισε. Για μας παραμένει το θέμα ανοιχτό και είμαστε υπέρ της ισότιμης συμμετοχής όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης, στη δύναμη της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ.

Για τους συμβασιούχους

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της προκήρυξης Κ/3/2018, για την πρόσληψη πάνω από 8.000 εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων που εργάζονταν στους δήμους μέχρι της 31/3/2018, απολύονται, μιας και τα ονόματά τους δεν είναι στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ, που έχουν αναρτηθεί.

Αποτελεί κατάφορη αδικία, όταν αυτοί που αγωνίστηκαν πέρσι το καλοκαίρι και ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχώρηση και, αντί της άμεσης απόλυσής τους τότε και της αναπλήρωσής τους με νέους συμβασιούχους, να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, να είναι σήμερα τα θύματα.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη θέσης μας ως ΜΕΤΑ που από την πρώτη στιγμή τότε ζητήσαμε τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και επιδιώξαμε ο αγώνας να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, που εργάζονται χρόνια σε κρίσιμους τομείς και εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τότε κάποιοι κωφεύανε ή νόμιζαν ότι θα αντιμετωπίζονταν ευνοϊκότερα από την κυβέρνηση. Η πραγματικότητα όμως τους έχει διαψεύσει και πιστεύουμε ότι τους έχει κάνει και πιο σοφούς.

Τέλος δικαιώνει τη στάση μας στην κρίσιμη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων το καλοκαίρι του 2017, όπου εμείς επιμείναμε στην κλιμάκωση και όχι στην αναστολή των κινητοποιήσεων, γιατί εκτιμούσαμε ότι η κυβέρνηση ήταν απομονωμένη και «στριμωγμένη» και θα μπορούσαμε να αποσπάσουμε ένα πιο θετικό αποτέλεσμα και όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να είχαν σήμερα σταθερή και μόνιμη εργασία.

Οι χιλιάδες απολυμένοι συμβασιούχοι των ΟΤΑ μαζί με τους συμβασιούχους των νοσοκομείων, των δημόσιων υπηρεσιών και της εκπαίδευσης μπορούν μέσα από έναν συντονισμένο, μαζικό και αποφασιστικό αγώνα, με τη συμμετοχή, συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, να έχουν νικηφόρο αποτέλεσμα.