Την Δευτέρα 15/12 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου από μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα Κ.Υ. Κορωπιου, Μαρκοπουλου και Σπάτων.

    Κατά την επίσκεψη έλαβε χώρα ιδιαίτερα κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους εργαζόμενους των Κ.Υ. για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία των Κ.Υ. των οποίων η απαξίωση εκ μέρους της συγκυβέρνησης είναι τέτοια που απειλεί ακόμη την ίδια την ύπαρξη τους. Διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά  η καταφανής προσπάθεια των ανδρεικέλων των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού για τη διάλυση κάθε κοινωνικής δομής που έχει απομείνει, κάθε προνοιακής δομής του πάλαι ποτέ «κοινωνικού κράτους» που στοιχειωδώς είχε επιτύχει η Σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας . Η δημόσια υγεία καταργείται και το αγαθό της υγείας μετατρέπεται σε εμπόρευμα, και μάλιστα υψηλού κόστους, στον βωμό του κέρδους των τραπεζών και των κεφαλαιοκρατών. Η ανθρώπινη ζωή, και κυρίως αυτή του εργάτη, του εργαζόμενου του άνεργου στοχοποιειται, απαξιώνεται και, εν τελει,  θυσιάζεται για να εξευμενιστούν οι αγορές και για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια  των τροικανων και της κατοχικής κυβέρνησης που επιτίθενται με λύσσα καταστρέφοντας την χώρα και τον λαό μας.

 Περιγράφοντας συνοπτικά την τραγική κατάσταση που επικρατεί ανά Κ.Υ. έχουμε τα εξής:

                                    Α.ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

  1. Ιατρικό προσωπικό-εργαστήρια:

Σε σύνολο 12 οργανικών θέσεων (γενικής ιατρικής και παθολογίας) υπηρετούν μόνο 4 (γενικής ιατρικής). Αποτέλεσμα να μην καλύπτεται πάντα η 24ωρη εφημερία του Κ.Υ. από ειδικευμένους γιατρούς.

Υπηρετούν ακόμη ένας παιδίατρος, ένας ακτινοδιαγνωστης, ένας οδοντίατρος και ένας τεχνολόγος ακτινολόγος. Έτσι, το ακτινολογικό λειτουργεί μόνο σε μια βάρδια με ένα παλιό ακτινολογικό μηχάνημα που συντηρείται εντελώς περιστασιακά και όταν απουσιάζει σε άδεια ο τεχνολόγος κλείνει το εργαστήριο  εντελώς.

 Δεν λειτουργεί καθόλου το Μικροβιολογικό εργαστήριο λόγω έλλειψης γιατρού και τεχνολόγου.

Το  Κ.Υ. μέχρι πριν 2μηνου επισκέπτονταν και έκανε ιατρείο γυναικολόγος κάθε 15 ημέρες, ενώ το τελευταίο δίμηνο δεν έρχεται γυναικολόγος.

 Σημαντικά είναι τα προβλήματα του Οδοντιάτρου ο οποίος, εντελώς εθελοντικά, πληρώνει, όπως μας ανέφερε, ακόμη και την βενζίνη για το αυτοκίνητο του (εκτός των απαραίτητων αναλώσιμων) προκειμένου να επισκεφθεί τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής σε μια προσπάθεια οδοντιατρικής πρόληψης στους μαθητές και τα παιδιά.

Ο πραγματικά αξιέπαινος αυτός λειτουργός της υγείας, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από την υπηρεσία του, ελέγχει περίπου 2000 παιδιά τον χρόνο παρακινούμενος και υποβοηθούμενος μόνο από το φιλότιμο του δεδομένου ότι από την επίσημη πολιτεία εδώ κι έναν χρόνο έχει καταργηθεί ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος των παιδιών και των μικρών μαθητών!!

  1. Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό:

     Στο Κ.Υ. υπηρετούν 4 μόνιμες νοσηλεύτριες και 2 αποσπασμένες  από το Νοσοκομείο «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ». Υπηρεσίες όμως ενεργά προσφέρουν  μόνο 4 νοσηλεύτριες αφού δυο λείπουν σε ¨άδεια τοκετού¨ με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καλύπτεται η 24ωρη λειτουργία με νοσηλεύτρια αλλά πολλές φορές να μην υπάρχει νοσηλεύτρια καν στην πρωινή βάρδια (τακτικά-επείγοντα) του Κ.Υ.

Υπηρετούν ακόμη 2 επισκέπτριες υγείας με αποτέλεσμα να μην λαμβάνει χώρα λόγω της τραγικής αυτής έλλειψης σε νοσηλευτικό προσωπικό κανενός είδους υγειονομική φροντίδα (πρόληψη) και ιδιαίτερα καμιά νοσηλευτική φροντίδα στην κοινότητα όπως βοήθεια στο σπίτι, ιατρικός έλεγχος  και εμβολιασμός στα πολλά εργοστάσια της περιοχής ο  οποίος γίνονταν, όπως μας αναφέρθηκε, μέχρι πριν μια πενταετία αλλά τώρα σταμάτησε λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και μέσου (αυτοκινήτου) για την μετακίνηση τους.

    Τέλος, εκτός από μια διοικητικό υπάλληλο και δυο οδηγούς που εργάζονται στην γραμματεία-γραφείο  κινήσεως του Κ.Υ. απουσιάζει οποιοδήποτε άλλο διοικητικό η υποστηρικτικό προσωπικό με αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα όπως η συντήρηση, η επισκευή βλαβών του Κ.Υ. να εξαπατάται από την εθελοντική συμμετοχή του υπόλοιπου προσωπικού και των κατοίκων της περιοχής, αφού η τεχνική και διοικητική υποστήριξη του Κ.Υ. από το νοσοκομείο στο οποίο ανήκει («ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ») είναι παντελώς ανύπαρκτη.

Ενδεικτικά μας αναφέρθηκε πως πολλοί συχνά οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες καθαρίζουν το νοσοκομείο και τις τουαλέτες αφού η μια και μοναδική καθαρίστρια που διαθέτει στο κέντρο υγείας η ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας που έχει αναλάβει το νοσοκομείο φυσικά δεν επαρκεί.

3.Εκτος από τις τραγικές  ελλείψεις προσωπικού που αναφερθήκαν μας

καταγγέλθηκε ακόμη και  η έλλειψη αναλώσιμου υγειονομικού και άλλου υλικού όπως γάντια, σύριγγες, εμβόλια, γλωσσοπιεστρα, υλικά καθαριότητας κ.α.

    Ενδεικτικά οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι στο Κ.Υ. έχουν να παραλάβουν από τον Μάρτιο του 13 εμβόλια ( παιδιατρικά, γρίπης) με αποτέλεσμα πολλά παιδιά απόρων συμπολιτών μας να είναι ανεμβολιαστα!!!!

      Τέλος, να σημειώσουμε ότι το Κ.Υ. Κορωπιου, καλύπτει έναν πληθυσμό περίπου 70000 κατοίκων και διοικητικά ανήκει προς το παρόν στο Π.Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ)  ενώ από την 1η του έτους, με τον καινούργιο νόμο, θα ενταχθεί οργανικά στην Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (!!!;;;;;;).

                          Β. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

   Το Κ.Υ. Μαρκόπουλου που προβλέπεται να αποτελέσει «κέντρο εφημερίας» σύμφωνα με τον σχεδιασμό της συγκυβέρνησης για το ΠΕΔΥ, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα:

Συγκεκριμένα:

           1. Ιατρικό προσωπικό-εργαστήρια:

   Σε σύνολο 12 οργανικών θέσεων γενικής ιατρικής και παθολογίας υπηρετούν μόνο 5 γιατροί, ενώ από 1η του έτους, λόγω συνταξιοδότησης, περιορίζονται στους 4. Έτσι, συχνά η εφημερία του Κ.Υ. δεν μπορεί να καλυφθεί από ειδικευμένο γιατρό παρά μονό από ειδικευόμενους.

Επιπλέον υπάρχει ένας παιδίατρος + ένας επικουρικός με αποτέλεσμα το 60% μόνο των εφημεριών να καλύπτεται από παιδίατρο.

Υπάρχει επίσης ένας βιοπαθολογος και επισκέπτης ακτινοδιαγνωστης καθώς και τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων και 3 τεχνολόγοι ακτινολόγοι (2 αποσπασμένοι από Καλύβια) έτσι ώστε το 90 % περίπου των εφημεριών να λειτουργεί το ακτινολογικό εργαστήριο (πρωί-απόγευμα-Σάββατα).

Υπάρχει τέλος ένας οδοντίατρος και κατά καιρούς επισκέπτες γιατροί άλλων ειδικοτήτων

   Συνολικά, όπως μας αναφέρθηκε από τον διευθυντή του Κ.Υ. επείγει η πρόσληψη άμεσα τουλάχιστον  4 γιατρών, ενός οδοντιάτρου και ενός ακτινοδιαγνωστη για την κάλυψη των βασικών αναγκών του Κ.Υ..

  1.  Νοσηλευτικό και  λοιπό προσωπικό:

    Σε σύνολο 14 οργανικών θέσεων υπηρετούν 10 νοσηλεύτριες εκ των οποίων ενεργό υπηρεσία παρέχουν 8.

Δεν υπάρχει κανένας τραυματιοφορέας σε ένα Κ.Υ. που δέχεται βαριά και δύσκολα πολλές φορές περιστατικά.

Δεν υπάρχει κοινωνική λειτουργός σε μια περιοχή που υπάρχουν τουλάχιστον 70000 άνεργοι και εκατοντάδες, όπως μας αναφέρθηκε, ανασφάλιστοι και αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Υπηρετούν 3 επισκέπτριες υγείας οι οποίες όμως δεν συνεισφέρουν επαρκώς στην προληπτική ιατρική στην κοινότητα και στα σχολεία λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου.

Δεν υπάρχει κανένας συντηρητής, δεν υπάρχει επαρκής μηχανοργάνωση ( 4 Η/Υ από 8 που χρειάζονται) δεν υπάρχει επαρκής καθαριότητα ( μόνο 2 καθαρίστριες)

  1. Μας καταγγέλθηκε τραγική έλλειψη φαρμάκων και αναλωσίμων ( μας

 είπαν χαρακτηριστικά οι γιατροί ότι δεν έχουν ούτε voltaren για τους ασθενείς) ενώ και εδώ μας αναφέρθηκε το πρόβλημα των ανεμβολιαστων παιδιών.

Επιπλέον, λόγω της έλλειψης προσωπικού ο όγκος μόνο της συνταγογραφησης του Κ.Υ. περιορίσθηκε στα 150 άτομα τον μήνα από 1200 που το Κ..Υ. εξυπηρετούσε μέχρι πριν από 3 χρόνια ενώ περιορίσθηκε η δυνατότητα νοσηλείας των ασθενών σε μια μόνο ημέρα (βραχεία νοσηλεία) 

Τέλος, σε ένα Κ.Υ. που καταγράφονται περίπου 20.000 επισκέψεις στα ΤΕΠ ανά έτος ο διευθυντής και το προσωπικό μας τόνισαν το πρόβλημα της πολύ δύσκολης προσβασιμότητας  ιδιαίτερα από περιοχές όπως το  Πόρτο Ράφτη ( έλλειψη συγκοινωνίας κλπ) το οποίο, όπως μας είπαν, κατακλύζεται, γι αυτό τον λογο, από ιδιώτες γιατρούς σε συνδυασμό με την αδυναμία να επισκέπτεται την περιοχή γιατρός από το Κ.Υ. εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

                              Γ. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ

 Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα προαναφερόμενα Κ.Υ. ακολουθεί με «συνέπεια και ζήλο» και το Κ.Υ. στα Σπάτα.

    Συγκεκριμένα:

  1. Σε σύνολο 12 οργανικών θέσεων ειδικευμένων γενικών γιατρών και

παθολόγων υπηρετούν μονό 2 εκ των οποίων ο ένας εφημερεύει στο Κ.Υ. της Νέας Μακρης! και πρόκειται να συνταξιοδοτηθει.

 Υπηρετούν ακόμη 3 επικουρικοί γιατροί κι έτσι και εδώ η εφημερία σε 24ωρηβαση δεν καλύπτεται πάντα από ειδικευμένο γιατρό

  1. Δεν υπάρχει παιδίατρος τον τελευταίο 1,5 χρόνο και δεν υπάρχει πρόβλεψη τα

παιδιά να πηγαίνουν ούτε στη Νέα Μάκρη

  1. Δεν υπάρχει ακτινοδιαγνωστης ενώ υπηρετεί ένας βιοπαθολογος και ένας

οδοντίατρος. Υπάρχουν επίσης 2 τεχνολόγοι ακτινολόγοι αποσπασμένοι από το Σισμανογλειο στο οποίο ανήκει το Κ.Υ. και φυσικά δεν επαρκούν για την κάλυψη του ακτινολογικού όλο το 24ωρο…το δε ακτινολογικό μηχάνημα μας ανέφεραν οι εργαζόμενοι ότι είναι πριν του 1985 και συντηρείται περιστασιακά!

  1. Από τις 6 οργανικές θέσεις βοηθητικού προσωπικού δεν υπηρετεί κανένας!

Ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό είναι επαρκές αφού στο σύνολο τους υπηρετούν 15 νοσηλεύτριες (5 μόνιμες και 10 αποσπασμένες).

  Τέλος, βρίσκουμε και 2 διοικητικούς υπαλλήλους και μια καθαρίστρια από το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας.

  Φυσικά και εδώ, ούτε λόγος για πρόληψη, προγράμματα κοινοτικής νοσηλευτικής και προληπτικής ιατρικής στον πληθυσμό.  Για άλλη μια φορά μας καταγγέλθηκε η μεγάλη έλλειψη υγειονομικού, φαρμακευτικού και λοιπού αναλωσίμου υλικού, όπως και το μεγάλο πρόβλημα της προσβασιμότητας στο Κ..Υ. λόγω έλλειψης συγκοινωνίας, και όλα αυτά σε ένα    Κ.Υ. που υποτίθεται πως θέλει να καλύψει πολύ μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές όπως Γέρακας, Παλλήνη, Σπάτα, Λούτσα ( το καλοκαίρι μονό στη λούτσα ο πληθυσμός υπερβαίνει τις 150000-200000) Αρτεμιδα, Πικερμι κ Γλυκά Νερά.

   Σ αυτές τις απάνθρωπες και πρωτόγονες, για την Δημοσια Υγεία, αλλά και την ίδια την κοινωνία, συνθήκες έχουμε χρέος να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας ώστε να κάνουν την υπεράσπιση της υγείας αποκλειστικά και μαχητικά δική τους υπόθεση.

      Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Παιανιας – Γλυκων Νερων, σε συντονισμό με τις οργανώσεις Παλλήνης, Σπάτων, Μαρκόπουλου κ’ Κορωπίου του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναλάβει πρωτοβουλία και μεγάλη εκστρατεία μέσα στην τοπική κοινωνία προκειμένου να πετύχει την δημιουργία και την ανάπτυξη ενός παλατιού λαϊκού κινήματος που θα υπερασπίσει αποτελεσματικά την διατήρηση και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και των Κ.Υ. της περιοχής μας.. Σ’ αυτή την συστρατευση καλούμε όλα τα μέλη κ τους φίλους του κόμματος,  διότι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε μέλη ενεργά., όχι χειροκροτητές και διανομείς φυλλαδίων, χρειαζόμαστε μέλη που με την σκέψη τους και κυρίως την δράση τους να παράγουν πολιτική, να προάγουν και να βοηθούν το κίνημα που τόσο χρειάζεται η χώρα και η αριστερά διαχρονικά, και πολύ περισσότερο τώρα , ενόψει της ανθρωπιστικής κρίσης και της προοπτικής της κυβέρνησης της Αριστερας..

     Ας μην ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά δεν είναι άλλο από την μισοξεχασμένη αλλά καταλυτική και αέναη δυναμική των κοινωνικών εξεγέρσεων, δεν είναι άλλο από την γοητευτική και πανανθρώπινη αξία της λογικής του κάθε ένας από εμάς χωριστά,, στον δρόμο του ΕΜΕΙΣ!

  Η επίσκεψη στα τρία αυτά Κ.Υ. με σκοπό την πρώτη επαφή και την καταγραφή των προβλημάτων δεν ήταν παρά μόνο η αρχή αυτής της προσπάθειας…

Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε και, ανεξάρτητα των πολιτικών εξελίξεων, θα δουλέψουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα με όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη του στόχου που περιγράψαμε.

*μέλος της Σ.Ε. της Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ  Παιανιας – Γλυκών Νερών

Ετικέτες